Mihai Țudic e cunoscut printre forestierii din Maramureș: umblă prin păduri de mic, cu tatăl său. De pe la 10 ani știe utilaje, știe pădurile, știe modelele de drujbe. Un copil de forestier devenit și el unul…
„Mi-a plăcut mereu munca la pădure. Când plecau șoferii lui tata cu lemnul, plângeam să mă ia și pe mine cu ei”, povestește Mihai pentru forestmania.ro.
La 18 ani, s-a decis că vrea și el, ca mulți alți tineri, o mașină. Deja muncea în firma familiei și considera că măcar atâta merită… Îi făcea cu ochiul un BMW la mâna a doua care arăta bine, era întreținut. Se și vedea la volanul lui și îi plăcea tare mult ideea. Dar n-a fost să fie. Mai multe discuții cu tatăl său i-au scos visul din cap… S-a supărat și a avut câteva zile de neliniște, de nervi. S-a gândit ce să facă? Să plece din țară sau să își facă firma lui, să lucreze pe cont propriu și să decidă singur ce face cu banii? A ales varianta a doua.

„Nu suport să am șef”
Și-a făcut firma lui și apoi, ca să obțină atestat de exploatare forestieră, a făcut, la Baia Mare, un curs de tehnician silvic. Mare lucru nu avea el ce să învețe de la acel curs, față de ceea ce știa deja din practica de până atunci. Totuși, unele chestii nu le știa – denumiri de insecte dăunătoare sau bolile arborilor. Până la urmă, i-a prins bine să mai învețe câte ceva. Cu diploma în mână, și-a luat atestatul de exploatare. Era în 2020. Avea 19 de ani și începea propriul drum…
„Ar fi bine dacă tinerii ca mine ar putea beneficia de un sprijin din partea statului, la început. Cum e acel program Start Up Nation sau unul similar. Dacă ați ști cât am căutat, cât m-am interesat… Nu se dau pentru exploatare, doar pentru prelucrarea lemnului. Dar cei care prelucrează de unde pot obține lemnul?? Pentru că e logic că fără exploatare… nu ai lemn”, spune Țudic. Așa îi spun cunoscuții, Țudic.

„Am început exploatarea cu cai, că nu aveam niciun utilaj. Un parchet de rărituri de 2.500 de metri cubi, în Maramureș. Când nu le folosea tata, mai luam TAF-ul sau camionul de la el, să scot lemnul”. Nu vă imaginați că tatăl îi dădea utilajele pur și simplu. Nu. I le închiria pe bani…
„Nu-i port pică… Chiar îi mulțumesc că m-a învățat să prețuiesc banii făcuți din muncă. Poate că dacă eram un copil de bani gata și nu știam ce înseamnă munca, azi nu eram administratorul unei firme de exploatare”.

Încet-încet, a prins câteva prestări, a participat și la licitații. Și-a dat seama că nimic nu vine ușor…
„Este o afacere care merge dacă muncești. Eu muncesc cot la cot cu oamenii mei. Dacă vrei o prestare sau un parchet, trebuie să fii în regulă cu actele firmei. Să nu ai datorii la stat, să ai bani pentru garanții, să poți închiria oamenilor o cabană sau să ai vagon”, ne explică Mihai.
„Mulți se feresc de prestări, dar din punctul meu de vedere e mult mai simplu. Când licitezi ai multă bătaie de cap, de la execuția drumului forestier pentru ca lemnul să poată fi colectat… Apoi, vânzarea la prețul pieței – și aici este o mare problemă, desfacerea materialului lemnos. Câteodată nu există clienți ca să îl poți vinde profitabil…”

BMW-ul din vis a devenit TAF
L-am întrebat de ce nu a plecat din țară. „Știu și eu că sunt condiții mai bune, că ai și utilaje, și cazare, asigurare tot ce trebuie. Dar… nu pot avea un șef peste mine. Chiar dacă știu că nu am niciun ban luna asta, măcar nu are nimeni treabă cu mine. Plus că am vrut să fiu aici, în țară. Am vrut să încerc, să văd dacă pot. Și se poate și aici, nu e nevoie să pleci să stai la programul și ordinele străinilor. E greu, știu, dar… eu așa am ales și nu regret”.
Între timp, BMW-ul visat a devenit un TAF second hand. A dat pe el 33.000 de euro, e din 2013, cu 7.000 de ore. Nu i-ar mai trebui azi mașină de fițe. Acum vede altfel lucrurile, din postura de „patron”. Alte răspunderi, alte priorități. Recent, și-a luat și al doilea TAF, tot second, și un camion în leasing. Trebuie să ai cu ce lucra, spune.
E cunoscut pe Tik Tok
Munca la pădure merită făcută cunoscută, spune el. E frumoasă, oamenii trebuie să știe că cineva scoate acel lemn de care sunt înconjurați acasă. Lemnul cu care se încălzesc… Mihai e prezent pe TikTok și are aproape 900.000 de aprecieri la clipuri. Vrea să ajungă la 1 milion.

„Se dramatizează prea mult la noi toată povestea asta cu pădurile… Să știți că eu nu sunt împotriva ONG-urilor. Au și ele rostul lor, au dreptate în unele cazuri. Dar nu în toate. Eu de exemplu, n-am avut niciodată probleme. Dacă este totul în regulă nu are de ce sa îți fie teamă. M-au controlat și pe mine dar nu am avut niciodată probleme”.
Unde se vede peste 10 ani?
„Sincer, peste 10 ani nici eu nu știu cum mă văd, încerc să-mi dezvolt afacerea și pe mine pe plan personal. Încerc pe cât se poate în viitor să achiziționez utilaje mai mecanizate, mai moderne, să necesite mai puțini oameni și să se lucreze mai ușor…”.
Cu cine lucrează?
„Oamenii cu care lucrez sunt din zonă, cunoștințe cu experiență în domeniul forestier, suntem ca o familie, mâncăm împreună la amiază, seara, în cea mai mare parte a timpului sunt cu ei. La lucru nu există ceartă, rețineri, toată lumea trebuie să-și spună punctul de vedere și luăm deciziile în mare parte împreună. Ei sunt cei mai importanți într-o firmă”.

„Dacă tot am stat de vorbă atâtea… aș vrea să le transmit ceva celor tineri, ca mine, care vor să înceapă o afacere în domeniul forestier și au ezitări: să știți că industria lemnului nu se oprește și că nevoia de lemn va crește în următorii ani. Deci, curaj! Se poate și în România!”.