DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

11.4 C
București
8.1 C
Sibiu
6.9 C
Suceava
6.6 C
Covasna
7.4 C
Piatra Neamț
7.4 C
Braşov
6.3 C
Bistrița
8.1 C
Râmnicu Vâlcea
miercuri, octombrie 16, 2024

Institutul Forestier European: Ar trebui să acordăm mai multă atenție solului

Recomandate

În condițiile în care Uniunea Europeană se străduiește să găsească soluții pentru atingerea obiectivelor climatice, un nou document al Institutului Forestier European pune accent pe soluri și arată că acestea pot contribui semnificativ la atenuarea schimbărilor climatice.

Documentul are la bază o cercetare a proiectului internațional HoliSoils, finanțat de UE, care evidențiază faptul că sectorul forestier european are nevoie de o înțelegere mai aprofundată a potențialului de captare a carbonului în sol.

„Solurile forestiere stochează mai mult carbon decât arborii care cresc pe ele. Cu toate acestea, studiile globale referitoare la schimbările în stocurile de carbon din pădure se concentrează adesea pe biomasă, produsele din lemn sau diverse efecte de compensare”, arată EFI.

Practicile de gestionare a pădurilor pot influența stocul de carbon din sol, emisiile de CO2 din sol și schimbul net de alte gaze cu efect de seră, cum ar fi metanul (CH4) și oxidul nitric (N2O). Creșterea capacității solurilor forestiere de a stoca carbon și de a reduce emisiile nete de gaze cu efect de seră este crucială pentru obiectivul UE de a atinge neutralitatea carbonului până în 2050.

„Impactul gestionării pădurilor asupra solurilor este mai puțin studiat și este tratat într-un mod extrem de simplificat în luarea deciziilor, chiar dacă gestionarea pădurilor este crucială pentru atingerea obiectivelor de neutralitate carbonică în ecosistemele terestre”, afirmă profesorul de cercetare Raisa Mäkipää de la Institutul de Resurse Naturale al Finlandei (Luke) și coordonatorul proiectului HoliSoils.

Practici care pot afecta solurile forestiere includ gestionarea nutrienților, a plantațiilor, a hidrologiei, a biodiversității și a incendiilor, precum și pregătirea terenului pentru recoltarea masei lemnoase.

Specialiștii solicită atenție la condițiile specifice fiecarei zone, cer ca gestionarea pădurilor să fie făcută într-un mod prietenos cu mediul și, nu în ultimul rând, vorbesc despre necesitatea informării publicului.  

Detalii despre proiect: holisoils.eu

Sursa: efi.int

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi