DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

11.4 C
București
10.2 C
Sibiu
10.3 C
Suceava
12.3 C
Covasna
10.3 C
Piatra Neamț
10.4 C
Braşov
8.4 C
Bistrița
10 C
Râmnicu Vâlcea
joi, februarie 22, 2024

Interviu cu Marian Roșu, Dendro Tools: „Ca să ajungem la digitalizare, trebuie să depășim o barieră psihologică”

Recomandate

Sectorul forestier din România e mult rămas în urmă față de alte ramuri, o spun tot mai mulți. Acum, că se vorbește depre banii din PNRR și investițiile în digitalizare, e un moment potrivit să aducem în atenție echipamentele pe care le-am putea vedea în viitorul apropiat în acest domeniu. O parte dintre aceste echipamente se găsesc la compania Dendro Tools, cunoscuți deja în piață pentru clupele electronice. Le-am adresat câteva întrebări.

Forestmania: Dvs vindeți atât clupe electronice, cât și softul creat pentru stocarea datelor. Explicați-ne mai detaliat ce înseamnă acestea două.

Marian Roșu, Dendro Tools: Clupa electronică permite stocarea datelor măsurate (diametru, lungime, specie, clasa de calitate) pentru fiecare piesă, în format digital, pe un computer atașat.

Sunt eliminate astfel erorile umane de măsurare și, mai important, este mult mărită productivitatea sortatorului.

Softul are două componente care comunică permanent între ele:

 • Aplicația mobilă, utilizată de sortator pe telefon/tabletă, folosește o conexiune Bluetooth pentru a prelua datele din clupă (în testele noastre raza de acțiune este peste 150 m),
 • Platforma online, utilizată de administratorul de depozit pe laptop/PC, unde sunt centralizate datele.

Forestmania: Cum interacționează programul dvs cu SUMAL 2.0?

Marian Roșu, Dendro Tools: Softul permite importul avizelor, în format electronic (fisiere .PDF), exportate din SUMAL 2.0. Ca rezultat, sortatorul obține direct atât datele generale ale transportului, cât și dimensiunile pieselor (specie, lungime, diametru) putând ulterior edita manual valorile.

Forestmania: Ce avantaje ar avea un antreprenor dacă ar cumpăra o clupă și softul aferent?

Marian Roșu, Dendro Tools: Avantajele sunt multiple:

 • îmbunătățirea activității sortatorilor la nivel de precizie a măsurătorilor și productivitate,
 • posibilitatea urmăririi permanente a activității depozitelor (recepții/prelucrări/vânzări) cu rapoarte clare la nivel de partidă exploatată,
 • plăcuțele aplicate pe buștean permit o corectă urmărire individuală a pieselor în depozit,
 • codurile QR generate automat pentru loturile de bușteni/produse ușurează mult activitatea de prelucrare/vânzare și permit introducerea de specificații detaliate,
 • administratorul depozitului are posibilitatea urmăririi ușoare a volumului procesat și a vânzărilor.

Forestmania: Cât costă?

Marian Roșu, Dendro Tools: Clupele au prețuri diferite, în funcție de performanțe și accesorii (între 2300 – 4000 euro + Tva). Chiar dacă aparent este un preț ridicat, vreau să menționăm că avem clupe în piață care au măsurat peste 50.000 mc și încă funcționează fără probleme, fără vreo intervenție până în momentul de față. Softul presupune un abonament lunar în funcție de rulajul în depozit (între 0,05 – 0,10 euro/mc).

Forestmania: Ce alte produse mai aveți și ce fac ele?

Marian Roșu, Dendro Tools: Produse HAGLOF-  Hipsometre si dendrometre pentru măsurarea înălțimii arborilor, distanței, dimensiunii coronamentului. Clupe electronice cu aplicabilitate în domeniul Amenajării pădurilor, și aici avem un soft creat special pentru o firmă din Timisoara în 2018. Burghie Pressler pentru  extragerea carotelor din bușteni în vederea  examinării inelelor anuale. Produse BESSON –  Plăcuțe pentru marcarea buștenilor/arborilor, profile anticrăpătură din plastic model. Produse RINNTECH – cel mai popular produse este Arbotom-ul pentru evaluarea stării de sănătatea a arborilor, în special din spațiile publice. In aceeasi categorie patru modele de Resistograph pentru determinarea vârstei arborilor, evaluarea stării de sănătate, etc. Aici suntem singurii distribuitori autorizați în România. Totodată – un aspect foarte important-  oferim training în teren pentru fiecare produs livrat. Produse SOPPEC – din gama de aerosoli cel mai vândut produs este Spray-ul forestier pentru marcarea arborilor și a buștenilor.

Forestmania: Este pregătit mediul forestier românesc pentru produse digitale?

Marian Roșu, Dendro Tools: Experiența noastră de până acum arată că există o reticență în implementarea soluțiilor digitale, din diverse cauze:

 • lipsa/dificultățile de instruire a sortatorilor – deși ar fi simplu de rezolvat prin activități de training,
 • teama antreprenorilor de o eventuală posibilitate de „urmărire” a activității lor. Aici trebuie înțeles faptul că datele depozitului sunt personale și folosesc doar antreprenorului,
 • costurile inițiale. Dar ele vor fi amortizate în timp scurt de beneficii,
 • necesitatea de a introduce oricum datele și în SUMAL 2.0. E un punct de vedere pertinent, așteptăm cu interes extinderea SUMAL în privința comunicării cu softuri terțe, așa cum de altfel a fost prevăzut în HG.

Forestmania: Cum colaborați cu firmele din sectorul forestier?

Marian Roșu, Dendro Tools: Încercăm să le oferim consultanță și variante demo gratuite de folosire a softului pentru a realiza în timp că digitalizarea e necesara și în sectorul forestier, sector care trebuie să recunoaștem e mult rămas în urmă față de alte ramuri de producție.

Forestmania: Cum se lucrează în Suedia în acest sector?

Marian Roșu, Dendro Tools: Nu doar în Suedia, în toate țările civilizate digitalizarea sectorului forestier e o realitate, datorită multiplelor avantaje oferite. La noi, prin prisma competențelor scăzute ale celor ce lucrează în sector (lucru de multe ori fals, majoritatea deja folosesc un telefon/tableta/laptop), digitalizarea e încă privită cu teamă, dar încet-încet, sperăm să spargem bariera aceasta de ordin psihologic și să reușim să explicăm celor din domeniul forestier beneficiile.

Forestmania: Povestiți-ne despre plăcuțele pentru bușteni. Înțelegem că sunt firme care au aplicate deja aceste mărci pe anumite specii. Despre ce e vorba și dacă vom ajunge să avem la nivel mai extins.

Marian Roșu, Dendro Tools: Plăcuțele aplicate individual pe bușteni oferă evident posibilitatea identificării/urmăririi exacte în depozit a piesei respective. Ele sunt preponderent folosite la speciile de valoare (fag, cvercinee) la care procesarea presupune și un calcul de randament, mai puțin la rășinoase. Sigur că da, există firme care folosesc plăcuțe pe bușteni și rentabilitatea lor este evidentă, cu costuri minime legate de achiziția lor. Similar cu digitalizarea ca proces general, suntem convinși că în timp vom avea din ce în ce mai multe depozite care folosesc și plăcuțe.

DendroTools este singurul reprezentant din România al întregii game de produse Haglöf, ce cooperează direct cu firma suedeză, fără alţi intermediari. Gama de oferte cuprinde echipamente de înaltă precizie și ultimă generație menite să ofere soluții pentru inventarierile forestiere. Detalii, AICI.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi