În Opatija, Croația, are loc în aceste zile o conferință organizată în cadrul „Fem4Forest”, proiect cu finanțare europeană al cărui obiectiv este creșterea competenței femeilor în silvicultură și sprijinirea intrării lor pe piața muncii.
În cadrul Conferinței se discută despre bune practici pentru femeile din sectorul forestier, în program fiind incluse rezultate ale unor chestionare, evaluări, studii de caz. Astăzi a avut loc și o deplasare în teren.
Puține informații, multe stereotipuri
Potrivit participantelor la eveniment, sectorul forestier este în prezent un sector dominat de bărbați, însă cu o prezență importantă a femeilor și cu un rol esențial al femeilor în activități precum silvicultură, împăduriri sau antreprenoriat. Sunt de asemenea multe femei proprietare de pădure, care își asumă pe deplin acest rol, doar că în România nu avem date despre numărul lor sau despre modul de implicare a lor în problemele legate de gestionarea pădurilor.
Femeile sunt recunoscute ca profesioniști în silvicultură, doar că stereotipuri culturale despre rolul femeii în societate, sarcinile legate de familie și de îngrijirea unor membri ai ei (copii sau vârstnici), precum și teama de a nu greși și deci o oarecare lipsă de încredere în forțele proprii constituie tot atâtea impedimente care conduc la o prezență scăzută a femeilor în funcții de conducere sau în posturi cheie din sectorul forestier.
„Proiectul Fem4Forest încearcă să adune exemple despre cum putem ajuta femeile să își facă auzită vocea în sectorul forestier și să le transpună în Planuri Naționale de Acțiune pentru egalitatea de șanse în sectorul forestier”, a declarat, pentru forestmania.ro, dr. Laura Bouriaud, participant la proiect din partea Facultății de Silvicultură din Suceava.
Obiectiv: egalitate de șanse în angajare și promovare
„Femeile sunt foarte adesea subestimate în sectorul forestier, iar comunicarea activităților din sector ignoră de obicei rolul lor, deși sunt multe femei silvicultor pasionate de meserie, sau bune profesioniste în exploatări forestiere, sau antreprenoare determinare cu afaceri de succes în industria lemnului.
Femeile sunt conștiente că le trebuie întotdeauna o doză de muncă în plus față de bărbați pentru a fi luate în serios și pentru a progresa în carieră. Avem însă modelele feminine cu recunoaștere unanimă, pe care Facultatea de Silvicultură din Suceava le promovează prin proiectul Fem4Forests: sunt persoane cu atitudine profesională față de muncă, persoane de autoritate și integritate, cu atitudine de perfecționare și învățare continuă și cu abilități de organizare și un bun simț al muncii în echipă.
Pentru a răspândi aceste modele de femei profesioniste de succes, inovația pe care o promovează proiectul Fem4Forests ar trebui să fie orientată către egalitate de șanse în angajare și promovare, si către abilități de dezvoltare personală (mentorat, formare, perfecționare profesională).
În următorul stagiu al proiectului, echipa de la Facultatea de Silvicultură din Suceava va încerca facilitarea unui transfer de cunoștințe dinspre femeile silvicultor cu rol inspirațional (modele) către tinere silvicultor la începutul carierei; va căuta să creeze crearea oportunități de acțiune pentru a sprijini femeile din sectorul forestier; și va elabora împreună cu factorii interesați un Plan Național de Acțiune care va identifica acțiunile necesare pentru atingerea acestor ținte”, se arată în documentația proiectului.
Vizită în teren la o plantație specială
Programul acestei etape a proiectului a inclus și o vizită în teren, la proprietara unei plantații. Mai exact, prima plantație de stejar pentru trufe din Croația, „Karlic Tartufi”, cotată extrem de bine pe site-urile de turism și natură.
Este o afacere de familie, sunt deja la a patra generație care se ocupă de trufe și… nu numai.
„Fac turism, plimbă vizitatori la cules de trufe, mai bine spus la vânătoare, cu câinii, pe un traseu de la plantație la pădurea naturală, totul având și o componentă de educație cu privire la respectul față de natură și autenticitatea locului. Militează pentru plantații cât mai multe și cât mai apropiate de natură, pentru un sol curat și fără pesticide.
Este minunat să vezi o femeie la cârma unui astfel de business și este exact ce ne propunem cu acest proiect: să le vedem, să le cunoaștem, să luăm exemplu de la ele și să arătăm că o femeie poate face față la orice provocare”, a explicat dr. Laura Bouriaud.
Mai multe despre proiect, AICI.