DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

16.9 C
București
11.3 C
Sibiu
12.3 C
Suceava
9.4 C
Covasna
9 C
Piatra Neamț
8.6 C
Braşov
9.9 C
Bistrița
12.7 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, iunie 14, 2025

Lemnul, resursă strategică pentru tranziția verde: vocea sectorului forestier european, auzită la ONU

Recomandate

Sectorul forestier european a fost prezent recent la New York, în cadrul unui eveniment conex Forumului ONU pentru Păduri (UNFF20), unde a transmis un mesaj ferm: pădurile și lemnul trebuie să stea în centrul eforturilor pentru o economie verde, circulară și rezilientă.

Evenimentul, organizat de FAO și Consiliul Consultativ al Sectorului Privat pentru Silvicultură (ACSFI), a avut ca temă „Valorificarea potențialului: colaborarea dintre sectorul public și cel privat pentru avansarea Obiectivelor Globale privind Pădurile”.

Reprezentanții CEI-Bois (Confederația Europeană a Industriilor Lemnului) și EOS (Organizația Europeană a Producătorilor de Cherestea) au prezentat poziția comună a industriei: fără o aprovizionare sustenabilă și sigură cu lemn, tranziția verde a Europei nu este posibilă.

Ciprian Muscă (ASFOR): „Pădurea nu este doar o resursă – este o soluție”

România, țară cu o importantă suprafață forestieră și cu un sector activ, trebuie să joace un rol strategic în bioeconomia forestieră europeană. În acest sens, președintele ASFOR, Ciprian-Dumitru Muscă, a declarat:

„Lemnul este o resursă strategică – regenerabilă, versatilă și cu amprentă redusă de carbon. El contribuie la reducerea emisiilor, la dezvoltarea rurală și la înmagazinarea de carbon pe termen lung. România are datoria și șansa de a fi în avangarda acestei transformări europene.”

Industria forestieră este deja un model funcțional de economie circulară. Resturile de lemn rezultate din procesare sunt reutilizate în produse cu valoare adăugată, iar inovațiile din sector – de la lemn tehnologic și materiale de izolație bio-based, la construcții durabile și ambalaje – transformă sectorul într-un pilon al competitivității verzi a Europei.

Ce solicită sectorul forestier european

Pentru ca potențialul să fie valorificat pe deplin, reprezentanții industriei solicită:

  • Consolidarea achizițiilor publice verzi;
  • Actualizarea codurilor de construcție pentru a reflecta capacitatea lemnului de a stoca carbon;
  • Promovarea construcțiilor off-site și renovărilor sustenabile;
  • Creșterea investițiilor în cercetare-dezvoltare pentru produse bio-based;
  • Integrarea sectorului forestier în strategiile europene și naționale privind clima, dezvoltarea rurală și economia circulară.

„Sectorul forestier românesc este pregătit să fie parte a soluției. Avem expertiză, resurse și viziune. E timpul ca pădurea și lemnul să fie tratate nu ca simple materii prime, ci ca elemente centrale ale unei economii verzi, competitive și reziliente”, a mai subliniat Ciprian Muscă.

România – actor-cheie în bioeconomia europeană?

România deține o suprafață forestieră importantă în Uniunea Europeană și are un lanț valoric forestier complet. În plus, sectorul este implicat activ în promovarea unei gestionări durabile și în modernizarea industriilor bazate pe lemn.

Participarea la dialogurile internaționale – precum UNFF20 – vine să consolideze acest rol și să sprijine obiectivul comun: pădurile, în centrul viitorului economic și ecologic al Europei.

Comunicatul ASFOR

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi

ForestMania
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.