DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

10.7 C
București
6.2 C
Sibiu
6.6 C
Suceava
10.2 C
Covasna
9.1 C
Piatra Neamț
7.6 C
Braşov
6.7 C
Bistrița
11.7 C
Râmnicu Vâlcea
vineri, aprilie 19, 2024

Ministerul Mediului caută pădurile degradate. Imaginile din satelit, verificate pe teren

Recomandate

Ministerul Mediului a demarat un proces amplu de verificare a pădurilor care par degradate conform imaginilor din satelit. Coordonatorul programului, secretarul de stat Sorin Ionuț Banciu, a avut deja o primă ședință de lucru cu specialiști din nouă gărzi forestiere, din Romsilva și de la Arii Protejate.

„Vrem să identificăm suprafețele de păduri degradate. Unele sunt așa din cauza tăierilor ilegale, altele pentru că au fost tăiate pentru exploatare și lăsate neîmpădurite sau altele care au fost împădurite cu specii care nu corespund. Cartarea aceasta se face pe suprafețe care se suprapun cu situri Natura 2.000. Sunt câteva provocări, pentru că unele suprafețe sunt în proprietate privată – persoane fizice, altele nu au nicio formă de proprietate. Iar aici statul trebuie să găsească soluții legale, constituționale, de a face ordine, mai ales că nu poți face investiții pe un teren decât legal.

Se vorbește mult despre imagini satelitare și se spune că orice tăiere e o degradare de habitate, lucru cu care noi, specialiștii, nu suntem de acord. Noi încercăm prin acest demers să definim habitatele degradate. E un efort prin care încercăm să reparăm greșelile din trecut și să venim cu o explicație, o definiție concretă despre ce înseamnă habitat degradat. Va trebui să avem grijă să nu trimitem oamenii după „cai verzi pe pereți”, va trebui să lucrăm eficient, să facem o filtrare a informațiilor, să vedem suprafețele – care au amenajament, care nu au, care sunt regenerate, care nu. Pentru că din satelit nu se vede dacă un teren s-a împădurit, el pare gol. Și atunci acel teren nu este „pierdut”.

Fiecare zonă care pare despădurită trebuie analizată și văzut dacă e plantat ceva acolo, dacă sunt specii adaptate, dacă s-a regenerat. Deci facem efectiv o analiză focusată pe ceea ce înseamnă pădure degradată, cu văzut pe teren ce s-a întâmplat acolo. Acum nu mai putem vorbi de un fenomen al tăierilor ilegale… Avem pârghiile legale de a lua măsuri dacă nu s-a făcut reîmpădurirea la timp. Și apoi punem toate bazele de date pe care le avem și facem filtrări pentru o activitate eficientă de verificare. Vom învăța multe din acest proces”, a explicat, pentru forestmania.ro, secretarul de stat Sorin Ionuț Banciu.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi