Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a lansat un atac dur la adresa conducerii Romsilva, criticând managementul defectuos și lipsa de viziune care au dus la declinul Regiei Naționale a Pădurilor. Într-o declarație publică, Fechet a cerut demisia directorilor de la departamentele cheie și a celor de la direcțiile silvice care nu au performat, subliniind necesitatea unei reorganizări profunde.
„Există o singură metodă prin care însănătoșim Romsilva: să plece acasă toți cei care au avut decizia în mâinile lor, dar au asistat pasiv, ani la rând, la declinul Regiei Naționale a Pădurilor!”, a declarat Fechet, cerând public demisia directorilor de la Economic, Fond Forestier, Investiții și Comercial.
Ministrul a criticat și propunerea de restructurare a Romsilva venită din partea conducerii, pe care o prezentăm mai jos, în cele două variante, un plan considerat „mult mai puțin ambițios decât ce are nevoie acum Romsilva”.
Varianta 1 de reorganizare a direcțiilor silvice propusă de conducerea ROMSILVA

Varianta 2 de reorganizare a direcțiilor silvice propusă de conducerea ROMSILVA

Fechet a dezvăluit că planul prevedea pierderea a 1.200 de locuri de muncă, dintre care jumătate ar fi pădurari, și tăierea unor posturi vacante. „Astfel de măsuri nu salvează Regia, cel mult prelungesc momentul până se atinge pragul dezastrului”, a adăugat ministrul.
Fechet a anunțat că va veni cu un plan curajos, bazat pe principii precum eficiența, respectul pentru angajații din teren și plusvaloare. „Voi veni cu un plan curajos, prin care să aplicăm formula managementului performant tuturor direcțiilor silvice, pentru că știu că acest lucru este posibil”, a afirmat el, menționând și o discuție productivă cu directorii de direcții silvice performante.
Conform surselor noastre numărul de direcții silvice nu va fi mai mic de 10 dar nici mai mare de 13, numărul optim fiind de 12, însă sunt mai multe simulări pentru o organizare teritorială adaptată unei bune administrări a pădurii.
Ministrul a recunoscut că Romsilva se află într-un al patrulea an dificil, ceea ce impune decizii curajoase și bine cântărite. El a subliniat că își dorește să sprijine activitatea pădurarilor, nu să le îngreuneze munca.
Fechet a anunțat și măsuri legislative pentru corectarea dezechilibrelor și eliminarea privilegiilor, menționând modificarea Statutului Personalului Silvic și o Hotărâre de Guvern care va transforma principiile sale pentru Romsilva în lege.
„Nu dau înapoi niciun milimetru de la ce mi-am asumat, pentru că Regia și Direcțiile Silvice trebuie conduse de profesioniști, de oameni care au arătat că știu ce au de făcut. Și nu mă voi opri până nu mă asigur că pădurile noastre au un aliat de nădejde în Romsilva”, a conchis ministrul.
Declarațiile lui Mircea Fechet semnalează o schimbare majoră în viziunea asupra Romsilva și o determinare fermă de a reforma instituția. Rămâne de văzut cum se vor concretiza aceste planuri și ce impact vor avea asupra viitorului pădurilor din România.
