ASFOR propune un proiect care ne aduce mai aproape de un viitor sustenabil și responsabil față de mediul înconjurător.
Proiectul ASFOR promovează construirea din lemn pentru a ne alinia cerințelor naturii și a ne asigura un viitor verde.
Sacrificiul reciclării poate părea inițial un efort suplimentar pentru colectarea selectivă a deșeurilor și participarea la procesul de reciclare. Cu toate acestea, beneficiile reciclării sunt incontestabile în ceea ce privește protecția mediului și impactul economic. Reciclarea contribuie la reducerea emisiilor de carbon, prevenirea poluării și conservarea resurselor naturale. Însă, ce ar fi dacă v-am spune că există un material de construcții ecologic, natural, regenerabil, reciclabil și reutilizabil, pe care îl folosim de mii de ani? Da, vorbim despre lemn!
Utilizarea lemnului în construcția containerelor pentru aparatele de colectare crește considerabil beneficiile reciclării. Lemnul este singurul material de construcții care are aceste caracteristici benefice pentru mediu și economie. Mai mult decât atât, construcțiile din lemn devin rezervoare de carbon, contribuind astfel la echilibrul național al emisiilor de carbon.
Un exemplu demn de menționat este încurajarea autorităților locale de la Ghimeș Făget, care au ales să construiască cu lemn, aceasta fiind o decizie sănătoasă și ecologică. Această inițiativă poate și trebuie să fie replicată și extinsă la nivel național, pentru a construi o Românie verde, bazată pe lemnul românesc.
Utilizarea lemnului în construcțiile destinate colectării deșeurilor aduce numeroase beneficii:
Durabilitate și rezistență: Lemnul, tratat corespunzător, poate rezista în timp, fiind ideal pentru construcții durabile și adaptabile la condiții meteorologice extreme.
Aspect estetic: Lemnul aduce un aspect natural și plăcut, integrându-se armonios în peisajul urban sau rural.
Sustenabilitate: Lemnul este o resursă regenerabilă și utilizarea sa contribuie la reducerea emisiilor de carbon comparativ cu alte materiale de construcție, precum betonul sau metalul.
Flexibilitate: Lemnul este ușor de prelucrat, oferind oportunități variate în proiectare și facilitând modificările ulterioare ale structurilor.
Tradiții și amprentă locală: Construcțiile din lemn sunt specifice României și pot fi particularizate în funcție de arhitectura specifică zonei geografice în care se realizează construcția.
Stocarea carbonului: Punctele de colectare realizate din lemn reprezintă și rezervoare de stocat carbon, contribuind astfel la reducerea impactului asupra mediului.
Un astfel de proiect, axat pe dezvoltarea comunităților locale prin crearea de locuri de muncă în sectorul silviculturii și prelucrării lemnului, aduce multiple beneficii, spune Ciprian Muscă, președinte ASFOR.
Îmbunătățirea economiei locale, crearea oportunităților de muncă, dezvoltarea durabilă a resurselor, îmbunătățirea calității vieții în zonele rurale și conservarea biodiversității sunt doar câteva dintre acestea.
Prin investiții și politici guvernamentale, putem avea un impact semnificativ în stimularea sectorului forestier și în promovarea unei dezvoltări durabile și responsabile în comunitățile noastre. Astfel, construirea de spații destinate colectării deșeurilor din lemn devine o necesitate în contextul preocupărilor tot mai mari legate de protecția mediului.
Împreună, putem contribui la un mediu mai sănătos, la dezvoltarea comunităților locale și la conservarea resurselor naturale. ASFOR își propune să dezvolte acest proiect de promovare a utilizării lemnului în construcții pentru colectarea deșeurilor și să împărtășească modele practice și fezabile.
Hai să facem România să strălucească prin construcții durabile, responsabile și bazate pe lemnul românesc!, este îndemnul președintelui ASFOR, Ciprian Muscă.
Dumitru Roșca
redactie@forestmania.ro