DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

7 C
București
12.2 C
Sibiu
5.4 C
Suceava
7.5 C
Covasna
5.7 C
Piatra Neamț
6.9 C
Braşov
12.8 C
Bistrița
10.7 C
Râmnicu Vâlcea
joi, februarie 29, 2024

Norvegienii au împușcat 9 din cei 80 de lupi pe care îi mai au. Care e situația în România?

Recomandate

Vinerea trecută, Curtea de Apel norvegiană a anulat ordinul provizoriu al tribunalului districtual de a opri vânătoarea din „zona lupilor”, arie în care animalele au voie să se înmulțească și care reprezintă 5% din suprafața țării. Prin urmare, în weekend s-a organizat o vânătoare în urma căreia nouă lupi au fost uciși, din totalul de 80 pe care îi mai are Norvegia, relatează The Guardian.

O serie de țări europene au adoptat politici anti-lup

Vânătorii din Suedia au împușcat deja cea mai mare parte a cotei anuale de 27 de lupi. În Germania, unde lupii au reapărut în ultimii ani după ce au venit din țările vecine, a existat o dezbatere cu privire la impactul prădătorilor asupra agriculturii. În Marea Britanie se discută aprins pe tema reintroducerii în faună a unor exemplare de lupi.

În urmă cu o lună, grupuri de conservare și protecția mediului au făcut un apel către UE să ia măsuri împotriva sacrificării populațiilor de lup din Norvegia, Suedia și Finlanda, afirmând că națiunile nordice creează cel mai ostil mediu din Europa de Vest pentru aceste animale și încalcă legile care protejează speciile. În acest context, în Finlanda au fost suspendate licențele pentru eliminarea a trei haite de lupi.

Dar guvernul norvegian a salutat decizia curții de apel care a permis împușcarea celor nouă lupi: „Remarc cu satisfacție că curtea de apel ne susține și a constatat legalitatea deciziei statului din 22 decembrie 2021 de a ucide lupii din patru haite”, a declarat un purtător de cuvânt.

„Noi stăm bine”

Pentru a afla care este situația în România l-am contactat pe Dan Lungu de la Garda Forestieră Suceava, autor al mai multor cărți de specialitate, printre care și „Lupul” sau „Animale sălbatice din Nordul Carpaților Orientali”. Dan Lungu este primul expert tehnic judiciar atestat pe probleme ale domeniuli cinegetic din România. La solicitarea forestmania.ro, el a explicat că la noi „ar trebui reinstaurat echilibrul”.

„Noi stăm foarte bine la lup, pentru că la noi în păduri e sălbăticie, omul a intervenit prea puțin. Drept dovadă, mortalitatea produsă de lup pe fondurile cinegetice din zona de munte. Ei capturează cam tot ce găsesc în mediul sălbatic din fauna cinegetică. Produc pagube și în zootehnie. Chiar dacă nu putem număra niciodată ceea ce e în natură, eu am analizat o statistică… Și această statistică arată că din 1950 până în 1990 se vânau anual între 2.000 și 3.500 de lupi în România. După 1990 nu s-a mai vânat… nu a mai fost interes, nu au mai fost nici specialiști. Sigur că ajută și ursul, efectivul de urs e foarte mare la noi. Ceea ce se întâmplă la noi este o discriminare: pentru că nu poate cineva decide să mă ucidă pe mine și să vă protejeze pe dvs. În acest moment, efectivele de carnivore sunt scăpate de sub control. Mistrețul a fost redus, din cauza pestei porcine, și a recomandărilor UE care a cerut extragerea tuturor  exemplarelor afectate. S-au ocrotit ursul și lupul și au rămas ca singură resursă trofică eligibilă pentru carnivore – și sursă economică pentru gestionari – cervidele. Căprioarele sunt vânate și de oameni, și de lupi și urși. Ele nu sunt protejate, ursul și lupul da”, ne-a spus Dan Lungu.

Sălcii, elani, castori

Lipsa carnivorelor mari, urs și lup, produce dezechilibru în natură. Ca și prezența lor în exces. Specialiștii vorbesc despre ecosisteme radical schimbate, cursuri de râuri deviate, vegetație defrișată de căprioare și alte erbivore care de regulă au lupul ca prădător. Cei care și-au pierdut populațiile de lupi încearcă acum să-i readucă în ecosistem, notează vice.ro. În Yellowstone Park din SUA, de exemplu, reintroducerea lupului a mărit atât populațiile de castori, cât și densitatea de sălcii: ân lipsa lupului, elanul s-a dezvoltat, neavând prea mulți prădători, iar castorul nu a mai avut ce mânca. Pe de altă parte, și canadienii au folosit elicoptere ca să aducă lupii într-un parc natural din zona Marilor Lacuri, pentru a domoli explozia numărului de elani.

„În Europa pe la 1800 nu mai existau lupi… Ei au intervenit drastic, pentru că produceau pagube sistemului zootehnic. Și la noi se întâmplă. Oamenii sunt necăjiți și se supără când lupul le ucide câte o oaie. Sunt ani buni de când nu se mai vânează lupul la noi, nu știu dacă nu există o derogare pentru un anumit număr de exemplare. Dar a fost creat un dezechilibru. Nu poți să decizi nici exterminare, dar nici supra-protecție. Animalele sunt de la Dumnezeu… Dacă mă întrebați pe mine, eu cred că în România avem acum în jur de 7.000 – 10.000 de lupi”, mai spune Dan Lungu.

„Mișcarea de dimineață”

Romsilva a postat recent pe pagina oficială de Facebook imagini cu doi lupi. „Mișcarea de dimineață într-o pădure din Parcul Național Semenic – Cheile Carașului. Doi lupi au fost surprinși în timp ce alergau într-o pădure, de camerele de monitorizare a faunei instalate de specialiștii Romsilva din cadrul administrației parcului”, spun cei de la RNP.

„Noi avem foarte multe păduri neumblate. La noi tăierile sunt minore, sau sunt unele zone unde s-a mai tăiat în trecut, dar foarte puțin. În pădurile din Europa, în țările nordice, în Germania, Austria… economia e dezvoltată, pădurea a presupus exploatare, au turism chiar cu elicopterul se ajunge și poate ateriza… Au alte tehnologii de exploatare și dispare vânatul și din cauza gălăgiei, pentru că au totul mecanizat. La noi și exploatarea e sălbătică, nu doar pădurea!”, mai puctează Dan Lungu.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi