Incendiile devastatoare care au avut loc anul trecut în regiunea La Teste-de-Buch din Aquitania, sud-vestul Franței, au deschis drumul unei noi amenințări: gândacul de scoarță. În timp ce peste 30.000 de hectare de pădure au fost distruse de flăcări, insecta amenință acum să distrugă ceea ce a mai rămas din frumusețea naturală a regiunii, anunță france24.com
„Anul 2023 este la fel de crud și dramatic ca incendiile de pădure din 2022″, a declarat Matthieu Cabaussel, unul dintre administratorii pădurii private La Teste-de-Buch. „Este o pedeapsă dublă.”
„Parazitul își depune ouăle în scoarță, iar când larvele ies din ouă, sapă în trunchi până când acesta moare”, explică el.
„Recoltarea arborilor afectați este singura modalitate de a lupta împotriva acestei probleme”, a explicat Francis Maugard, manager de riscuri naturale la Oficiul Național al Pădurilor (ONF).
Herve Jactel de la Institutul Național Francez pentru Agricultură, Alimentație și Mediu (INRAE), spune că „autoritățile au avut o gestionare dezastruoasă” și a avertizat că, dacă nu se întreprind acțiuni, primăvara anului 2024 va fi „de o mie de ori mai periculoasă”.
În această luptă împotriva gândacilor de scoarță, muncitorii încearcă să taie și să evacueze cât mai mult lemn posibil, dar există temeri cu privire la gestionarea situației, iar asociațiile locale cer crearea de depozite dedicate pentru acest lemn infestat.
La sfârșitul lunii octombrie, aproximativ 270.000 de tone de lemn au fost scoase din pădure și a rămas cel puțin de două ori mai mult de tăiat.
Cabaussel speră să fie luate toate măsurile necesare, inclusiv exploatarea în lunile de iarnă, când paraziții sunt inactivi, pentru a „salva pădurile învecinate”.
Gândacul de scoarță s-a infiltrat deja în zonele urbane din La Teste, forțând oamenii să taie până și pinii din grădinile lor. „Există un risc de explozie a populației de gândac”, a declarat Francois Hervieu, Direcția Regională pentru Alimentație, Agricultură și Silvicultură (DRAAF).
Sursa: france24.com
Foto: France3