DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

26.1 C
București
20.2 C
Sibiu
21.1 C
Suceava
21.6 C
Covasna
21.4 C
Piatra Neamț
17.4 C
Braşov
21.6 C
Bistrița
24.8 C
Râmnicu Vâlcea
vineri, iulie 19, 2024

PNRR pe Mediu: Cei mai mulți bani se duc la Ape, Deșeuri și Biodiversitate, nu la Păduri

Recomandate

Reformele și investițiile din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) ale Ministerului Mediului aprobate prin decizia Comisiei Europene arată că pădurile primesc cei mai puțini bani. Capitolele  „Deșeuri” și „Ape” sunt marile câștigătoare. Detalii pe acest subiect au discutat astăzi și ministrul Tánczos Barna cu senatorul Ioan Deneș, (fost ministru al Mediului în prezent membru în Comisia de Mediu a Senatului). Acesta din urmă a făcut publice detaliile din PNRR, cu sumele exacte pe capitole.

Bugetul total gestionat de Ministerul mediului este de 3,926 miliarde de euro, împărțit astfel:

  • componenta I.1 Ape – 1,462 miliarde de euro,
  • componenta I.2 Păduri și biodiversitate – 1,173 miliarde euro
  • componenta I.3 Deșeuri – 1,239 miliarde euro.

În ceea ce privește componenta I.2, păduri și biodiversitate, banii se alocă pe Reforme. Astfel, Reforma 1 vizează reforma sistemului de management și a celui privind guvernanța în domeniul forestier prin dezvoltarea unei noi Strategii Forestiere Naționale și a legislației subsecvente – Codul silvic și legislație forestieră secundară.

Bugetul Reformei 1 este de 803 milioane de euro și este distribuit astfel:

  • 730 milioane de euro – investiții în noi suprafețe ocupate de păduri, inclusiv în păduri urbane și reîmpăduriri;
  • 50 milioane de euro investiții în pepiniere și tehnologii moderne de producere a puieților;
  • 22 milioane de euro investiții în sisteme integrate de reducere a riscurilor generate de viituri torențiale în bazinete forestiere expuse unor astfel de fenomene
  • 1 milion de euro – asistență tehnică.

Aceștia sunt singurii bani care merg concret la păduri din PNRR. 802 milioane de euro (scădem acel milion cu asistența tehnică), din aproape 4 miliarde de euro. Restul sunt pe Ape, Deșeuri și Biodiversitate, în conformitate cu strategia UE.

Tot la capitolul I.2, există și Reforma 2, care vizează Reforma sistemului de management al ariilor naturale protejate în vederea implementării coerente și eficace a Strategiei Europene privind Biodiversitatea. Aici bugetul alocat este de 370 de milioane de euro, împărțiți astfel:

  • 125 de milioane de euro pentru actualizarea planurilor de management existente pentru arii naturale protejate și fundamentarea implementării Strategiei Europene privind Biodiversitatea.

Aceasta are și două submăsuri:

  • 120 de milioane de euro pentru actualizarea planurilor de management aprobate
  • 5 milioane de euro – identificarea zonelor potențiale de protecție strictă în habitate naturale terestre și marine în vederea punerii în aplicare a Strategiei Europene privind Biodiversitatea 2030.

În același sens, se mai alocă bani pentru reconstrucția ecologică a habitatelor, eliminarea obstacolelor din cursurile de apă, decolmatarea unor lacuri etc.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi