Un grup de oameni inimoși de la Ocolul Silvic privat Oituz, deținut de Tornator SRL, a creat un proiect extrem de interesant: o potecă tematică a pădurii. Practic, este un traseu pe care au fost instalate, din loc în loc, panouri explicative interactive despre pădure și lumea ei. Grupuri de copii vin periodic aici și specialiștii le explică, pe limba lor, cu răbdare, ce trebuie să știe când intră în pădure. Am fost și noi într-o astfel de excursie și ne-a plăcut.
Melinda, ghidul neobosit
Înainte de a porni în călătoria în pădure, Melinda Szabo-Sandi, unul dintre experții Ocolului, absolventă a Facultății de Silvicultură de la Brașov, ne-a făcut un mic instructaj și ne-a împărțit veste reflectorizante. Apoi ne-a arătat că poartă încălțăminte adecvată, chestiune obligatorie pentru cei care se avântă în drumeții, dar și ce are în rucsac. Printre altele – sticlă de apă, lanternă, un fluier.
Poteca este mărginită de crengi, astfel încât copiii să vadă exact pe unde trebuie să meargă. În pădure nu se merge chiar „pe oriunde”, pentru că sunt reguli ce trebuie respectate.
„Să fie pădurea doar o mulțime de arbori? Nu, e mult mai mult. Pădurea contribuie la conservarea mediului dar și la bunăstarea oamenilor din împrejurimi”, este prima lecție pe care o înveți odată intrat printre arbori. Panourile sunt create cu un design special, pentru copii, astfel încât să le suscite interesul. Unele texte sunt scrise în cercuri care se pot întoarce, având câte o scurtă informație pe ambele părți.
Melinda explică foarte frumos și cu multă răbdare. Speră să dezvolte în copii atât peocuparea pentru mediul înconjurător, cât și înțelegerea rolului social și economic al pădurii.
Poteca tematică se numește Salamandra și, ca poziție, este situată în pădurea de la Oituz, pe valea Leșunțului Mic. I-au pus acest nume datorită salamandrelor din zonă. Prezența lor atestă un mediu sănătos: nu ar sta într-o pădure în care apa și pământul nu sunt 100% curate. „Salamandra are pete galben-portocalii, pe fundal negru, și ochi mari. Este un amfibian protejat, care pornește după hrană seara și noaptea. Are în meniu insecte, melci și râme”, explică Melinda.
De unde a venit ideea unei astfel de poteci?
Cei de la Ocolul Silvic privat Oituz sunt certificați internațional în privința managementului sustenabil al pădurii. Într-o perioadă în care pregăteau un nou audit pentru certificare a apărut și această idee, de potecă tematică. „Părinții” proiectului sunt Melinda și Paul, experții ocolului în managementul sustenabil al pădurilor, cu îmbinarea celor trei principii: economic, ecologic și al responsabilității sociale.
„Scopul panourilor interactive este prezentarea și conștientizarea rolurilor pădurii pentru angajați, contractori, parteneri de afaceri și în mod deosebit pentru copiii din comunitatea locală și nu numai. Toți aceștia pot vizita poteca în condiții de siguranță în prezența și sub îndrumarea experților noștri”, explică Melinda pentru forestmania.ro.
Bălți, păsări, melci
Din loc în loc tot apărea câte ceva care atrăgea atenția copiilor: fie un melc, fie un buștean căzut peste care făceau concurs de sărit, fie un marcaj. Melinda și colegii ei – unii dintre ei pădurari – au explicat totul. Au vorbit și despre „arborele de sacrificiu”, cel care își protejează confrații, dar și despre bornele ce delimitează două tipuri de pădure. Au mai explicat că iarna, dacă vrem să hrănim păsările, să o facem constant, nu doar o zi și apoi să ne plictisim: ajutorul real e pe perioadă cât mai lungă.
Trebuie să recunoaștem că am învățat multe lucruri noi, iar cele câteva ore petrecute în pădure au trecut cât ai bate din palme. O vizită pe această potecă – sau altele similare – ar trebui inclusă în programa de științe ale naturii pentru copiii din clasele I – VIII, ca să înțeleagă exact și la fața locului viața copacilor, a păsărilor și a animalelor sălbatice de la noi. Felicitări celor de la Ocolul Oituz! Iată și alte imagini, poate vă veți convinge că merită să faceți o excursie!
[…] copiii. Compania a amenajat poteci tematice prin pădurile pe care le administrează în județele Bacău și Dâmbovița, iar Paul și Melinda îi însoțesc pe cei mici, îi învață cum să observe […]