Premierul Nicolae Ciucă, impresionat de lucrările la Cazinoul Băilor din Vatra Dornei

1
1215

Premierul Nicolae Ciucă a fost azi-dimineață pe șantierul restaurării Cazinoului Băilor din Vatra Dornei, proprietate a Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei și s-a declarat impresionat de lucrările efectuate până acum. Șeful Guvernului a fost întâmpinat de ÎPS Calinic, împreună cu o delegație a Centrului Eparhial din Suceava, inclusiv responsabilul financiar de proiect, ing. Ciprian Dumitru Muscă. De altfel, acesta a și oferit delegației oficiale explicații despre restaurarea acestui monument de referință pentru patrimoniul local și national.

A admirat tâmplăria din lemn făcută de o firmă locală

Ciprian Muscă i-a arătat premierului, pe circuitul gândit pentru prezentare, și tâmplăria din lemn utilizată la ferestrele cazinoului.

„I-am spus că materia primă, lemnul, este din Vatra Dornei și că a fost prelucrat de o firmă locală, românească. Domnul Ciucă s-a dus la fereastră și a pus mâna pe lemn și nu-i venea să creadă, s-a bucurat foarte mult să afle aceste lucruri și să vadă ce produce sectorul forestier românesc”, a declarat pentru forestmania.ro Ciprian Dumitru Muscă.


Cazinoul Băilor, monument clasa A, construit între anii 1896-1898 de arhitectul vienez Peter Paul Brang, este restaurat și consolidat cu fonduri europene. După finalizarea lucrărilor, la sfârșitul acestui an, va deveni Centrul muzeal „Cazinoul Băilor”. După cum relatează monitorulsv.ro, sala mare a viitorului centru muzeal va fi multifuncțională, patru săli vor găzdui expoziții permanente și bibliotecă, iar la subsol va fi o video arhivă și un centru de restaurare.

Clădirea a fost afectată de ambele războaie mondiale, lucrări de reabilitare ample nu s-au făcut, au fost doar intervenții minimale, iar înainte de această reabilitare „era aproape de colaps”, după cum i-a spus premierului inginerul Ciprian Muscă.

„Valoarea proiectului a fost de 21 de milioane de lei. Față de aceste 21 de milioane, beneficiarul, adică Arhiepiscopia, avea obligația să contribuie cu 2%. Cu sprijinul Consiliului Județean, cu care Arhiepiscopia a intrat în parteneriat, a adus aproape 8 milioane de lei”, a spus Ciprian Muscă.

Cazinoul a fost retrocedat Arhiepiscopiei în 2004. Contractul de finanțare pentru reabilitare, în valoare de aproximativ 5 milioane de euro, a fost semnat în decembrie 2017.

Cele mai mari probleme, potrivit lui Ciprian Muscă și reprezentantului constructorului, ing. Gheorghe Băean, au fost drenarea apelor care prin capilaritate au ajuns să infiltreze zidurile pe o mare suprafață, și ciuperca Merulius lacrymans, care afectează nu doar lemnul, ci și mortarul dintre cărămizi și care a pătruns din demisol până în pod. A fost necesar să se facă tratament inclusiv în sala mare pentru a scăpa de ciupercă. „Au fost provocări extraordinare atât în faza de proiectare, cât și de execuție. Apa infiltrată în zidurile primului nivel până la plafon a reprezentat o problemă care a necesitat soluții complexe”, a spus ing. Băean.

Reabilitarea cazinoului se face după planul inițial. Toate piesele care pot fi salvate se restaurează sau sunt refăcute în atelierul din București al artistului plastic Alexandru Siminic. 

„Un exercițiu îndelungat al responsabilității, răbdării și prețuirii”

Potrivit unui comunicat de presă remis de Guvern, premierul consideră Cazinoul din Vatra Dornei „un monument istoric de referință”.

„Consider că este cel mai potrivit loc pentru a întruchipa potențialul turistic extraordinar al Județului Suceava, pol de dezvoltare turistică la nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord-Est, una dintre cele mai frumoase zone ale țării și unică în Europa.

Proiectul de reabilitare și restaurare a Cazinoului, în valoare de peste 20 milioane de lei și finanțat aproape integral cu fonduri europene, este dovada unui exercițiu îndelungat al responsabilității, răbdării și prețuirii.

Felicit autoritățile locale pentru eforturile constante îndreptate spre dezvoltarea, modernizarea serviciilor și a infrastructurii turistice ale județului Suceava și le asigur de toată susținerea Guvernului.

Sper ca unicitatea zonei să atragă din ce în ce mai mulți turiști români și străini, care să se bucure de frumusețea locurilor, de obiectivele culturale, religioase, istorice și de tradițiile deosebit de frumoase!”, se arată în comunicat.

Alături de Nicolae Ciucă au mai fost prezenți la Vatra Dornei europarlamentarul Rareș Bogdan, subsecretarul de stat Doina Iacoban, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, și alți oficiali ai Guvernului și Parlamentului, primarul de Vatra Dornei, Ilie Boncheș, reprezentantul firmei de construcții IASICON, care face restaurarea, precum și mai mulți consilieri de la Centrul Eparhial din Suceava.

După vizitarea lucrărilor de consolidare și restaurare, ÎPS Calinic a conferit premierului Ciucă Medalia și icoana jubiliară.

Sursa: Guvernul României, monitorulsv.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.