Prețul peleților s-a triplat în Estonia: „Niciun preț nu e stabil sau previzibil”

0
506

Prețul peleților de lemn folosiți pentru încălzire s-a triplat de-a lungul anului în Estonia, iar reprezentanții unor companii sunt pesimiști când vine vorba de aprovizionarea pieței, anunță Global Wood, citând presa estoniană.

În august anul trecut, un europalet de peleți de lemn cu o greutate totală de aproape 1.000 de kilograme a costat 150 EUR. În prezent, însă, prețurile variază între 260 și 420 de euro, a declarat șeful Briketipoisid, Argo Kivi. Prețurile au început să crească deja în toamna anului trecut, a spus el, menționând că prețul unui palet de peleți a crescut deja la 190 de euro în septembrie anul trecut.

De asemenea, Koit Märtin din Tartu Graanul a confirmat că prețurile peleților au crescut de trei ori.

Specialistul în marketing al Graanul Invest, Raimo Oinus, a declarat pentru ERR că vara trecută, compania lor vindea peleți de lemn clienților privați la un preț de vânzare cu amănuntul de 185 de euro pe tonă, ceea ce înseamnă că prețurile au crescut cu aproximativ 150 la sută.

„La fel ca la toate celelalte prețuri la combustibil, prețul peleților din lemn a crescut în 2022”, a spus Oinus. „Motivul principal pentru sunt prețurile biomasei și energiei electrice, care au crescut de mai multe ori. Acestea sunt inputurile noastre primare de producție și cu siguranță cresc prețul produsului final.”

Potrivit Kivi, un factor care e în spatele creșterii prețurilor peleților de lemn este cererea care depășește tot mai mult oferta de la centralele de cogenerare din Europa, dar și creșterea prețurilor inputurilor de producție contribuie.

„Nici un preț nu este în prezent stabil sau previzibil”, a spus el. „Au crescut și prețurile la toate tipurile de lemn, iar odată cu ele și prețul peleților”.

Sancțiunile impuse Rusiei din cauza războiului lor în desfășurare în Ucraina au afectat într-o oarecare măsură și prețurile, a adăugat șeful Briketipoisid.

Întrucât energia electrică reprezintă aproape jumătate din prețul peleților, Tartu Graanul funcționează recent exclusiv pe timp de noapte, când prețurile la energie electrică sunt mai ieftine, a spus el. Cu toate acestea, creșterea prețurilor la combustibil are un impact asupra costurilor de livrare atât pentru materiile prime primite, cât și pentru produsul final.

Kivi a spus că compania sa produce peleți de lemn din rumeguș, dar, deoarece activitatea de construcții și recoltarea de lemn aferentă sunt ambele în scădere, ar putea ajunge să se confrunte cu o penurie de rumeguș din care să-și producă produsul. Când marile întreprinderi din industria lemnului încep să-și încălzi propriile unități de producție folosind și rumeguș, acest lucru ar putea agrava și mai mult deficitul, a adăugat el.

Märtin a recunoscut, de asemenea, că toată cantitatea de materie primă disponibilă a scăzut. În august anul trecut, Tartu Graanul avea în depozite 10.000 de tone de peleți; în prezent, depozitul lor este practic gol.

Ulvar Kaubi, directorul Departamentului de comercializare a lemnului de la Centrul de Stat de Management al Pădurilor (RMK), a declarat că, totuși, nu prevede o penurie de materii prime, în ciuda faptului că întreruperile pe termen scurt au perturbat securitatea aprovizionării. Începând cu toamna aceasta, problemele legate de securitatea aprovizionării ar trebui rezolvate.

„Dar nu există un singur factor care ar putea scădea prețurile”, a recunoscut Kaubi. „Cererea este mare, prețurile inputurilor au crescut și, de asemenea, ne confruntăm cu presiuni de a restricționa exploatarea forestieră”.

Sursa: news.err.ee

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!