DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

19.3 C
București
12.4 C
Sibiu
18.5 C
Suceava
14.8 C
Covasna
18.7 C
Piatra Neamț
12.4 C
Braşov
13.4 C
Bistrița
14.8 C
Râmnicu Vâlcea
luni, aprilie 15, 2024

Primarul Brașovului vrea livezi urbane și grădini de zarzavat printre blocuri

Recomandate

Primarul Allen Coliban vrea să implementeze în municipiul Braşov mai multe proiecte inspirate din modelul francez al oraşului înfrăţit Tours, pe care l-a vizitat la sfârşitul lunii trecute, în prima sa deplasare oficială în străinătate.

„La discuţiile pe care le-am avut(…) am identificat foarte multe puncte comune, în primul rând aceleaşi aspiraţii pentru a construi un oraş verde – atât Braşovul, cât şi Tours-ul au o administraţie nouă începând de anul trecut, o administraţie cu multe ambiţii în zona aceasta. Drept pentru care agenda pe care am avut-o în întâlnirile oficiale din Tours a fost structurată în jurul câtorva dintre aceste puncte comune: ecologia şi tranziţia către un oraş verde, mobilitatea, educaţia, dar şi serviciile sociale. În urma acestor întâlniri şi a acestor discuţii, am câteva idei pentru viitoare proiecte şi pentru continuarea demersurilor deja întreprinse”, a declarat Allen Coliban.

Programul vizitei de trei zile la Tours a cuprins o serie de întâlniri cu reprezentanţii municipalităţii de acolo, dar şi cu specialişti din educaţie, mobilitate, protecţia mediului şi din domeniul social.

„În primul rând, pe zona socială, am vizitat bucătăria centrală, o facilitate care produce 8.000 de mese pentru şcolile din Tours aflate în subordinea primăriei, dar şi pentru cantine sociale, centre de bătrâni şi aşa mai departe. Este o soluţie pe care cred că o putem analiza şi replica şi în contextul legislaţiei româneşti, mai ales că avem nevoie de soluţii pentru a oferi masă caldă în şcoli. Anul viitor vom avea bugetat un studiu în acest sens, astfel încât să găsim cea mai bună soluţie pentru a oferi elevilor din Braşov o masă caldă”, a explicat edilul.

O altă idee pe care primarul Braşovului îşi propune să îl implementeze, ca proiect pilot, este „Recreaţia în iarbă”, care înseamnă reorganizarea spaţiilor din curtea şcolilor, astfel încât să se creeze zone verzi dedicate relaxării pentru elevi şi profesori.

Totodată, primarul Braşovului ar putea replica proiectul municipalităţii din Tours privind amenajarea unor grădini de zarzavaturi şi livezi urbane.

„Legat de strategia verde şi de ceea ce la Tours se numeşte ‘Natura în oraş’ – un plan pe cinci axe care implică şi comunitatea în mod direct – mi-au plăcut câteva proiecte, mai ales amenajarea de grădini urbane în spaţii dintre blocuri. Aceste spaţii publice care până nu de mult erau spaţii verzi au fost transformate, cu implicarea peisagiştilor şi experţilor din Primărie, în grădini urbane care produc, pe 300 de metri pătraţi, aproximativ 800 de kilograme de zarzavaturi şi de legume în fiecare an, legume care le sunt oferite cetăţenilor din zonă. Totodată, aceste grădini au un rol educativ, propunându-şi să implice cetăţenii şi să îi înveţe pe cei mai tineri despre natură şi despre felul în care pot să facă grădinărit. O idee similară este şi cea legată de livezi urbane, tot în zonele dens locuite, care înseamnă amenajarea spaţiului verde cu pomi fructiferi şi corelarea planurilor de amenajare cu specificul zonei şi cu doleanţele cetăţenilor”, a menţionat Coliban.

Acesta a mai spus că, împreună cu reprezentanţii administraţiei publice din Tours, au discutat despre ideea lansării unui concurs, între cele două oraşe, într-o singură zi, de plantare de arbori în spaţiul public, cu implicarea comunităţilor.

Tours este unul dintre primele oraşe cu care Braşovul s-a înfrăţit începând cu anul 1990, iar viceprimarul localităţii, Elise Pereira Nunes, a participat, în septembrie, la Braşov, la Forumul Oraşelor Verzi.

Sursa: administratie.ro

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi