DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

9 C
București
14.2 C
Sibiu
5.3 C
Suceava
14.4 C
Covasna
12.4 C
Piatra Neamț
11.6 C
Braşov
16.5 C
Bistrița
15.1 C
Râmnicu Vâlcea
joi, februarie 29, 2024

Primul ForestMobile din România, instalat: dorm în el forestierii de la Ocolul Silvic Mara

Recomandate

Primul container din România destinat lucrătorilor forestieri a fost instalat într-o pădure de la capătul țării, aproape de Sighetu Marmației. Mai exact, pe raza Ocolului Silvic Mara din cadrul Direcției Silvice Maramureș.

„Hotelul pe roți” a fost creat de Florin Ianul și firma sa, Modular Plus din Sibiu, și ține cont de toate caracteristicile muncii în pădure. Faptul că e inginer silvic a fost un plus pentru Florin Ianul: a înțeles nevoia unui astfel de produs, plus că… era și timpul. Firmele de exploatare forestieră sunt nevoite să plătească sume importante pentru cazarea angajaților, când merg în parchete. La fel și Romsilva, cu formațiile proprii. Ideea a venit însă de la Mihai Leșan, șef la Investiții în cadrul Direcției Silvice Maramureș.

„De câțiva ani căutam o soluție să îmbunătățim condițiile de lucru ale formațiilor de exploatare. Dând telefoane în stânga și-n dreapta, am ajuns la Florin Ianul. Pentru că, deși face alte tipuri de construcții, el e inginer silvic și știu că sufletul lui e tot la pădure. Și i-am zis: Ai putea să faci o chestie pe care nu o face nimeni în țară și care să fie omologată de Registrul Auto Român? Florin e un tip competitiv cu el însuși. S-a gândit și a găsit o soluție.  A găsit șasiul, a făcut modulul. Prima dată nu i-a plăcut ce a ieșit. A făcut altul. Cum a fost adus aici, l-am și trimis la Ocolul Silvic Mara. Am început lucrul, vedem, monitorizăm și corectăm dacă e ceva”, a declarat, pentru forestmania.ro, Mihai Leșan, de la Direcția Silvică Maramureș.

Direcția Silvică Maramureș e mare și are în gestiune aproape 200.000 de hectare de fond forestier, din care aproape 140.000 e proprietatea statului. Au 13 ocoale silvice, 48 districte și 249 cantoane. O grămadă de oameni și de treabă.

OS Mara are la rândul lui patru unități de producție și o suprafață de fond forestier de aproape 12.000 de hectare. Pe undeva prin aceste întinderi de păduri stă de ceva timp și containerul cel nou.

Lucrătorii și-au adus, desigur, lucrurile lor și nu mai arată ca atunci când a fost proiectat, când era țiplă. Acum are viață… Așa cum se știe, nu e o viață ușoară.

Florin Ianul a montat panouri fotovoltaice pe el și în interior o sobiță cu plită. Aici forestierii își gătesc, își fac cafea sau ceai.

Ce trebuie modificat?

Sunt câteva mici corecturi de care acest container are totuși nevoie. Și doar folosindu-l zi de zi îți poți da seama. Prin urmare, echipa de exploatare de la Mara a constatat trei mici neajunsuri. Primul ar fi scara, care e prea abruptă. Al doilea e legat de cutiile pentru scule de sub modul, care ar trebui să fie din metal. Acum sunt dintr-un material plastic. Ce-i drept, gros și rezistent, dar se pare că pentru scule și motoferăstraie ar fi nevoie de unele mai solide. Și a treia observație a celor de la ocol ar fi să poată fi legat și de TAF. În acest moment, containerul poate fi legat de camion și mutat acolo unde ai nevoie.

„Toate acestea sunt în lucru, le-am comunicat producătorului. Deocamdată vorbim de un proiect pilot, e primul, deci e perfectibil. Suntem în discuții să mai luăm unul. Oamenii care lucrează la pădure nu pot sta oricum… Mai ales dacă Romsilva trece la cantitate mai mare de lemn fasonat”, ne mai explică Mihai Leșan.

Containerul e verde, ca să se adapteze mediului pentru care a fost creat. Nu ar fi exclus să vedem tot mai multe. Adică e posibil ca acest proiect să se extindă și la alte direcții silvice. Sunt zone unde nu ai unde caza echipele: nu ai țipenie de om în jur, darămite pensiuni. Și, în 2022, cu toată criza, nu mai poți ține oamenii în vagoane.

ForestMobile costă în jur de 110.000 de lei , bani pe care i-a plătit Romsilva, din fonduri proprii.

Noul modul va veni cu câteva schimbări, după cum am aflat de la Florin Ianul.

„Va fi mai lung, are 6.5 metri lungime, s-a renunțat la compartimentarea între bucătărie și dormitor pentru a se crea loc de luat masa. S-a găsit o soluție pentru apa menajeră curentă, cu pompă și chiuvetă, acestea având un dispozitiv automat de golire la temperaturi joase”, ne-a explicat producătorul. În acest moment, al doilea ForestMobile e la RAR, pentru omologare.

O firmă românească

Florin Ianul și Modular Plus produc containere modulare personalizate, dar și drumuri modulare.

„Suntem o organizație românească, formată din oameni dedicați care, dupa ce am câștigat o mare experiență în Europa, am revenit acasă pentru a construi cea mai frumoasă companie de construcții modulare.  Filozofia noastră nu este aceea de a încerca să vindem o anumită soluție tehnică, ci de a crea cele mai bune soluții personalizate pentru proiectul clientului”, spune Ianul.

Cât despre ForestMobile, el spune că este de fapt „un dormitor mobil”. „E autonom, este o structură metalică atașată de un șasiu, îmbrăcată cu panouri neinflamabile. Înăuntru are senzori pentru monoxid de carbon, are panouri fotovoltaice cu protecție la crengi care asigură încărcare la lumină. E ca o pensiune pe roți pe care o tragi și o pui oriunde în pădure”.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi