DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

35 C
București
33.1 C
Sibiu
33.4 C
Suceava
33.6 C
Covasna
34.3 C
Piatra Neamț
31.9 C
Braşov
31.1 C
Bistrița
35.9 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, iulie 13, 2024

Proiect spectaculos: Muzeul Național de Știință și Tehnologie al Suediei va fi complet din lemn

Recomandate

Piatra de temelie a Centrului „Wisdome Stockholm” – viitorul Muzeu Național de Știință și Tehnologie al Suediei –  a fost pusă pe 21 februarie, în prezența ministrului Culturii, a constructorului, echipei de arhitecți și a finanțatorilor.

Clădirea are un design „de pionierat” și va fi un reper pentru construcții durabile și inteligente din punct de vedere climatic, fiind din lemn. Stora Enso, una dintre cele mai mari companii la nivel mondial și cea mai mare proprietară de păduri private din lume, este partenerul principal și livrează materialele de construcție din lemn către „Wisdome Stockholm”.

Costul construcției este estimat la 95 de milioane de coroane suedeze, adică în jur de 9 milioane de euro.

Conform proiectului arhitectural, Wisdome Stockholm va fi o clădire spectaculoasă din lemn de 1.325 de metri pătrați, cu un acoperiș boltit unic. În interiorul clădirii va exista un teatru cu dom în formă de glob, cu un diametru de 21,6 metri, care va găzdui un cinematograf 3D cu un ecran sferic.

„Suntem un furnizor mândru pentru acest proiect inovator. Wisdome Stockholm depășește limitele și arată ce este posibil să se creeze cu lemnul ca material de construcție ecologic. Prin proiecte unice ca acesta ne putem consolida oferta pentru clienți, precum și poziție de lider în materialele de construcție regenerabile”, spune Per Lyrvall, Country Manager Suedia, Stora Enso.

Stora Enso furnizează CLT (Cross Laminated Timber) și LVL (Laminated Vener Lumber), care pot înlocui materialele de construcție tradiționale, cum ar fi oțelul și betonul. Mai multe dintre soluțiile digitale Stora Enso în construcțiile din lemn vor fi, de asemenea, utilizate în proiect, cum ar fi aplicația de asamblare CLT 360+, senzorii de umiditate Wiiste și instrumentul de calcul Calculatis.

Stora Enso este cel mai mare furnizor de produse din lemn din Europa și a livrat materiale lemnoase pentru aproximativ 20.000 de proiecte de construcții din întreaga lume. Pe lângă faptul că este singurul material de construcție regenerabil, construcția din lemn reduce la jumătate timpul de construcție și reduce transportul la șantier cu până la 80 la sută. Produsele din lemn Stora Enso provin din păduri gestionate durabil.

Ceremonia de deschidere a lucrării Wisdome Stockholm a avut loc pe 21 februarie, împreună cu ministrul suedez al Culturii, Jeanette Gustafsdotter, împreună cu partenerii proiectului. Inaugurarea Wisdome Stockholm este planificată pentru 2023.

Câteva detalii despre proiect:

 • Începutul oficial al construcției: 2022
 • Deschidere estimată: 2023
 • Locație: Muzeul Național de Știință și Tehnologie al Suediei, Stockholm
 • Dimensiune: 1.325 mp
 • Dimensiunea domului: 21,6 metri în diametru, 12,2 metri înălțime
 • Numărul de locuri în teatrul dom: 100
 • Partener principal și furnizor de materiale lemnoase: Stora Enso
 • Arhitect: Elding Oscarson
 • Antreprenor de cherestea de specialitate: Blumer Lehmann
 • Antreprenor constructii: Oljibe
 • Parteneri: Ericsson, Vectura, NIBE
 • Finanțatori: Fundațiile Wallenberg, Fundația Erling-Perssons, Fundația Stora, Fundația Fritz Öst.

Parte a bioeconomiei globale, Stora Enso este un furnizor lider de produse regenerabile în ambalaje, biomateriale, construcții din lemn și hârtie și unul dintre cei mai mari proprietari de păduri privați din lume.

„Credem că tot ceea ce este făcut din materiale pe bază de fosile astăzi, poate fi făcut dintr-un copac mâine” este deviza lor.

Stora Enso are aproximativ 22.000 de angajați, iar vânzările lor  în 2021 au fost de 10,2 miliarde EUR. Acțiunile Stora Enso sunt listate la Nasdaq Helsinki Oy (STEAV, STERV) și Nasdaq Stockholm AB (STE A, STE R). În plus, acțiunile sunt tranzacționate în SUA ca ADR-uri (SEOAY).

Sursa: storaenso.com

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi