DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

1 C
București
2.3 C
Sibiu
-1.3 C
Suceava
2.7 C
Covasna
-0.3 C
Piatra Neamț
0.7 C
Braşov
1.7 C
Bistrița
2.8 C
Râmnicu Vâlcea
joi, decembrie 7, 2023

Rata de împădurire în Irlanda a devenit „o mare îngrijorare”. Guvernul caută soluții

Recomandate

Ministrul pentru Agricultură, Alimentație și Marină (care se ocupă și de Păduri) din Irlanda, Pippa Hakett, și-a exprimat îngrijorarea față de rata de împădurire scăzută. Practic, statul emite autorizații pentru plantare, dar ele nu sunt utilizate, iar numărul celor care solicită astfel de licențe este tot mai mic. În aceste condiții, obiectivele naționale privind procentul de împădurire este pus în pericol. Este unul dintre motivele pentru care ministrul Pippa Hackett a fost chemat în Parlament să dea explicații.

„Sunt la fel de îngrijorată ca și dvs de scăderea numărului de cereri pentru licențe de plantare din ultimii ani. Acest lucru ar trebui să ne preocupe pe toți cei care dorim să vedem mai mulți arbori plantați în Irlanda. Pe lângă progresele înregistrate deja, departamentul meu a comandat, prin Proiectul Woodland, revizuiri ale procedurilor și ale cadrului de reglementare, în vederea creșterii eficienței sistemului de licențiere.

De asemenea, voi introduce un amendament la Legea forestieră din 2014 pentru a facilita plantarea de arbori la scară mică, fără a fi nevoie de o licență. Dar, de asemenea, trebuie să îmbunătățim mult comunicarea beneficiilor silviculturii cu cei pe care încercăm să-i încurajăm să planteze arbori. În majoritatea fermelor, plantarea poate coexista confortabil cu întreprinderile zootehnice și poate crește semnificativ venitul net din exploatare. Fermierii care plantează arbori pe o parte din terenurile lor pot continua să se angajeze în întreprinderile lor agricole tradiționale. De asemenea, ei pot continua să primească plata de bază pe terenurile plantate și vor primi subvenții pentru a acoperi costurile de înființare, prime generoase pe o perioadă de 15 ani și venituri substanțiale fără impozite la rărire și la recoltare”, a explicat ministrul în Parlament.

„Este extrem de important ca toți cei interesați de dezvoltarea sectorului să colaboreze îndeaproape pentru a comunica aceste mesaje extraordinar de pozitive fermierilor și proprietarilor de terenuri. Ne aflăm acum într-un punct de inflexiune în ceea ce privește acordarea de licențe, dar dacă dorim să reușim să creștem nivelul de interes pentru silvicultură în rândul celor pe care dorim să îi încurajăm să planteze, trebuie să lucrăm împreună pentru a comunica în mod consecvent acest mesaj pozitiv. Aștept cu nerăbdare să lucrez îndeaproape cu pădurarii și fermierii pentru a face acest lucru”, a mai spus ea.

Ministrul a propus un amendament de modificare a Legii forestiere din 2014 pentru a permite plantarea la scară mică, de până la un hectar, a speciilor autohtone pentru care să nu fie nevoie de licență. Acest proiect de lege se află în prezent în Parlament. Ministrul propune stimulente pentru fermierii și proprietarii de terenuri care vor să planteze astfel de suprafețe până la sfârșitul anului 2022.

„Rata de plantare este o mare îngrijorare. În 2021, de exemplu, au fost emise 502 licențe de împădurire. Acele licențe ar fi facilitat plantarea a peste 4.200 ha, dar până în prezent au fost plantate doar 2.000 ha.

Ministerul a discutat cu companiile forestiere despre motivul pentru care nu se plantează. De asemenea, urmează să le scriem deținătorilor de licențe de împădurire, adică celor care dețin licență de mai mult de șase luni, pentru a stabili cu fiecare în parte care sunt problemele și dacă s-au răzgândit sau și-au închiriat terenurile unui fermier vecin.

Trebuie neapărat să căutăm să obținem aceste informații. Tot ce pot spune este că avem cu adevărat nevoie de acel efort concertat pentru ca fermierii să planteze și proprietarii de terenuri să se implice din nou în asta. Pentru că e vorba de viitorul nostru și este  esențial să începem cu asta cât mai curând posibil”, a mai spus ministrul.

Sursa: gov.ie, oireachtas.ie

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi