În era digitalizării vocea online-ului este una tot mai puternică. Fie că vorbim de promovarea unor valori, a unor obiceiuri frumoase și sfaturi utile, fie că vorbim despre scandaluri și despre trenduri care par puerile și lipsite de sens, mediul online ne urmărește mereu.
Toată lumea stă pe telefon, conținut de toate tipurile e produs pe bandă rulantă. Iar dacă nu vrei să te pierzi în această baltă în care înoată atât de mulți, cu o viteză atât de mare, trebuie să te ancorezi în mintea utilizatorului cu ceva. Online-ul este folosit de ceva timp ca unealtă de „pescuit”, fiind extrem de util în marketing de exemplu, dar și pe partea de conștientizare, dezbatere a unor probleme importante, socializare și informare. Da, poți învăța și ceva pozitiv dând scroll pe telefon. Poți cunoaște oameni, descoperi pasiuni și hobby-uri, își poți descoperi o altă latură a ta, online-ul te poate și educa.
Sectorul forestier în online
Nu e un secret că vizibilitatea în mediul online a devenit ceva indispensabil pentru orice domeniu de activitate, iar sectorul forestier nu reprezintă o excepție. Cu ajutorul platformelor online poți crea o relație, o legătură cu un public extrem de larg, care poate la început nu are nici o tangență cu acest domeniu. Informarea și hrănirea acestei legături duc la conștientizare și la informarea publicului referitor la importanța sectorului forestier. Mediul online permite distribuirea rapidă a informațiilor și poate crea legături și între specialiștii din domeniu, care pot comunica mult mai ușor, pot face schimb de idei și colabora. De asemenea, online-ul permite un soi de transparență, intențiile și activitățile fiind accesibile oricui.
Promovarea noilor inovații la fel nu este un aspect de neglijat, prin intermediul platformelor online fiind posibilă accelerarea adoptării noilor tehnologii și tehnici de muncă.
Și nu în ultimul rând, mediul online poate crea o comunitate, un grup de oameni care împărtășesc aceleași interese, pasiuni și care, devenind un „tot întreg” pot face lucruri remarcabile. Deși virtual, poți ajunge să cunoști atât de mulți oameni la fel ca tine, chiar dacă nu le vezi fața (în modul tradițional) și nu le auzi vocea, ajungi să rezonezi cu aceștia, să creezi o legătură. Pe platformele online poți descoperi noi talente, tineri care abia pășesc pe acest teren, care experimentează și evoluează și care pot fi ghidați de profesioniști, chiar și la distanță. Pot fi susținuți, motivați și ulterior chiar angajați.
Dez Jones – documentarea experiențelor din domeniul exploatării forestiere
Precum am menționat anterior, recrutarea tinerilor talente din mediul online în sectorul forestier este o oportunitate importantă pentru a atrage noi generații pasionate de silvicultură, sectorul forestier și protecția mediului. Vorbind despre online, am dat și noi un scroll pe Facebook și ne-am bucurat să vedem atât de mulți tineri interesați de exploatarea forestieră. Unul dintre materialele care ne-au atras atenția este un interviu realizat de waratah.com, al cărei protagonistă este Dez Jones, cu peste 10 ani de experiență în domeniu și cu numeroși fani în online. Prin expunerea în mediul online a pasiunii sale pentru sectorul forestier își propune să motiveze și alte femei să prindă curaj și să-și hrănească curiozitatea, demonstrându-le că femeile au loc în sectorul forestier!
Dar nu vă spunem mai multe și vă lăsăm să citiți interviul:
„Nu renunța!”: Întrebări și răspunsuri cu Dez Jones
Dez Jones adoră să își documenteze experiențele în domeniul exploatării forestiere. Telefonul ei este mereu aproape pentru a surprinde peisajele montane incredibile de pe șantierele sale canadiene și pentru a le împărtăși pe Instagram. De asemenea, și-a format o bază de fani pe TikTok, adunând aproape 24 000 de urmăritori și peste 1,4 milioane de aprecieri. Cu mai mult de 10 ani în industrie, ea speră acum să inspire și alte femei să intre în industria exploatării forestiere, împărtășind ceea ce o motivează, lucrurile pe care le preferă în legătură cu această meserie și visele ei pentru viitor.
Cum ați început în exploatarea forestieră?
Provin dintr-o linie lungă de exploatanți forestieri. Bunicul meu, căruia cu toții îi spunem „bunicul”, lucrează în industrie de peste 50 de ani. Mama și tatăl meu sunt exploatatori forestieri, la fel și fratele meu mai mic și majoritatea verilor mei. Am fost în preajma acestui sector toată viața mea, dar nu mi-am imaginat niciodată că voi deveni exploatant forestier – sau că mă voi căsători cu unul! Dar, la scurt timp după absolvirea liceului, bunica mea m-a încurajat să încerc sincer să exploatez lemnul. Așa că am mers să lucrez cu bunicul și am descoperit cât de mult îmi place să lucrez în pădure. Asta s-a întâmplat acum 13 ani!
Cum este o zi normală de lucru pentru tine?
În momentul de față, lucrez pentru Timber Ridge Contracting, care face multe lucrări pentru pădurea comunitară. Șantierul este situat în Kootenays, înconjurat de munți și de un lac imens pe care îl traversez cu feribotul în fiecare dimineață. Lucrăm la atenuarea incendiilor de vegetație, rărim pădurea și eliminăm tot combustibilul din incendii.
Lucrați cu alte femei în domeniul exploatării forestiere?
Nu foarte des! Când am început să exploatez păduri, mama mea conducea skidder-ul. Ea a fost un model uriaș pentru mine și mi-a arătat că femeile au un loc în industrie. Mai recent, am lucrat cu o femeie operator incredibilă la o lucrare în urmă cu aproximativ trei ani și a fost grozavă. Să vezi o altă femeie care muncește la fel de mult ca tine, cu aceeași pasiune ca și tine, este o experiență atât de plăcută.
Care este sfatul tău pentru o tânără care vrea să intre în domeniul exploatării forestiere?
Să nu renunțe. Au fost multe momente când am vrut să renunț, dar nu am făcut-o. Mă bucur că am rezistat. Am trecut prin câteva zile lungi și grele și sunt mândră de asta. Filozofia mea este să pun capul jos și să fac munca. Nu trebuie să provii dintr-o familie de exploatatori forestieri sau să te căsătorești într-o familie de exploatatori forestieri. Trebuie doar să te prezinți cu o atitudine pozitivă, muncitoare și să ai răbdare. Nu se întâmplă peste noapte.
Cred că din ce în ce mai multe femei vor continua să intre în industrie, mai ales când vor vedea alte femei care au succes. Aceasta transmite un mesaj puternic.
Ce fel de echipament folosiți?

Folosim Waratah HTH622B Series-III. Comparativ cu orice alt cap pe care l-am operat, acest utilaj este foarte impresionant. Putem arunca un brad mare prin el fără nicio problemă. Este versatil, cu precizie de măsurare și viteză și poate face față lucrărilor de orice dimensiune. Waratah va fi întotdeauna prima mea alegere.
De ce sunteți cel mai mândru?
Sunt mândră să împart legăturile exploatării forestiere cu familia mea. Una dintre cele mai frumoase amintiri pe care le am din domeniul exploatării forestiere este că am lucrat alături de tatăl meu. L-am cunoscut pe soțul meu, Nick, prin intermediul exploatării forestiere, și am trăit atât de multe aventuri în cei zece ani petrecuți împreună. La ultima noastră slujbă, lucram 12 ore pe zi și locuiam în afara rețelei, în rulota noastră din tufiș. După muncă, făceam focul și ne găteam mâncarea pe el. A fost chiar plăcut.
Unde te vezi peste cinci ani?
Sper să am o familie până atunci! Muncesc atât de mult acum și, pentru o vreme, am fost mereu pe drumuri, locuind în tufișuri, la ore distanță de casă. Acum, că pot fi acasă în fiecare zi, ne putem gândi la viitor.
Sabrina Vacari
Sursa: https://www.waratah.com/dont-give-up-qa-with-dez-jones/
redactie@forestmania.ro