DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

30.6 C
București
20.2 C
Sibiu
24.4 C
Suceava
20.2 C
Covasna
19.9 C
Piatra Neamț
19.6 C
Braşov
18.7 C
Bistrița
23.7 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, iulie 20, 2024

Rusia interzice exportul de bușteni și investește în prelucrare

Recomandate

Exportul de bușteni de rășinoase și bușteni de lemn de mare valoare din Rusia se va opri de la 1 ianuarie 2022. Peste 4.000 de companii rusești care făceau export vor intra în impas, dar guvernul de la Moscova pregătește o serie de măsuri pentru a crește capacitatea internă de procesare a lemnului.

Anul trecut, Rusia a exportat 15,5 milioane de metri cubi de lemn rotund. Acest volum înseamnă 7,2%  din volumul total de lemn recoltat în 2020, informează Serviciului Federal Vamal al Rusiei.

În perioada ianuarie-mai a acestui an, exportul de bușteni a crescut cu 16,8% față de anul precedent, până la 5,8 milioane de metri cubi. Valoarea exporturilor s-a ridicat la 440,4 milioane dolari USD, în creștere cu 24,5% față de anul anterior. Cea mai mare pondere în volumul lemnului exportat de Rusia îl ocupă regiunile din Orientul Îndepărtat – 42%.

Schimbarea politicilor de export decisă direct de la Kremlin este urmată de o serie de măsuri menite nu doar să minimizeze pierderile, ci și să asigure creșterea capacității de prelucrare și procesare în Rusia. Soluția autorităților este de construire a unor capacități de prelucrare a lemnului cât mai aproape de zonele împădurite.

Astfel, Ministerul Dezvoltării Economice din Rusia și Ministerul Dezvoltării Extremului Orient rus dezvoltă „hărți rutiere” pentru a stimula prelucrarea lemnului în Extremul Orient. Iar Ministerul Resurselor Naturale și Ministerul Industriei și Comerțului au pregătit un proiect de plan de acțiune pentru implementarea Strategiei de dezvoltare a complexului forestier până în 2030, care conține un set de acțiuni concrete pentru dezvoltarea sistemului forestier și de prelucrare a lemnului din Orientul Îndepărtat.

Moscova urmărește cu această strategie creșterea exporturilor produselor prelucrate, cu plus-valoare mare

De altfel, Rusia este o țară care exportă mult lemn prelucrat. În primele cinci luni din 2021, cu excepția hârtiei de ziar, întreg exportul de lemn rotund sau prelucrat al Rusiei a crescut. Astfel, exportul de placaj a crescut cu 9,9%. Evoluția prețului la placaj a făcut ca valoarea exporturilor să ajungă în această perioadă la 627,5 milioane dolari, în creștere cu 31,4% față de aceeași perioadă a anului precedent. Exporturile de celuloză lemnoasă în ianuarie-mai 2021 s-au ridicat la 885,3 mii tone și au fost în valoare de 483,7 milioane dolari, în creștere cu 26,6% față de anul anterior.

Sursa: AICI.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi