DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

15 C
București
14 C
Sibiu
14.5 C
Suceava
12.7 C
Covasna
15.1 C
Piatra Neamț
9.6 C
Braşov
10.5 C
Bistrița
13.8 C
Râmnicu Vâlcea
joi, mai 23, 2024

„Săgeata” din stejar a Catedralei Notre-Dame, finalizată de meșteri tâmplari

Recomandate

Ultima bucată de lemn din turla Catedralei Notre Dame din Paris, acul, cum îl numesc meșterii tâmplari, a fost finalizată. Celebra turlă , numită și „fleșa” sau „săgeata” s-a prăbușit în timpul incendiului din 2019.

„Suntem foarte mândri să putem împărtăși cu voi fotografiile, pentru că marchează un moment de cotitură în istoria noastră.

Acul este ultimul element care constituie săgeata, partea de vârf a lucrării. Pe el vor sta în curând crucea și cocoșul iconic care vor domina vârful. Cu baza de 3,20m și 27m înălțime, acul este format din 170 piese cu ansambluri complexe și 80m3 stejar.

Realizat în atelierul nostru din Lorraine de tâmplari, acul se îndreaptă acum spre oraș și în curând va fi instalat la 96 m deasupra solului și va putea să se minuneze din nou tineri și bătrâni… Mândrie mare pentru toți cei implicați în designul și fabricarea acestei lucrări excepționale și unice”, au transmis meșterii tâmplari de la firma Le Bras Freres.

Constructorii încearcă să reproducă identic structura catedralei, folosind aceleași tehnici ca în Evul Mediu. Structura din lemn a Notre-Dame, supranumită „pădurea”, a fost distrusă în incendiul din 15 aprilie 2019.

Mai bine de 1.000 de stejari au fost tăiați în întreaga Franță, din păduri publice dar și private. Ei au luat calea unor ateliere speciale pentru a fi prelucrați. Unii dintre stejari au fost plantați pe vremea regelui Ludovic al XIV, în urmă cu 350 de ani. 

Arborii aveau înalțimi de aproape 27 de metri, un metru de diametru și o greutate de circa 15 tone fiecare. 

Anthony Jeannot, tehnician la Oficiul Național al Pădurilor, spunea, la momentul exploatării: „17 generații de silvicultori s-au ocupat de acești arbori iar acum noi nu trebuie să greșim cu absolut nimic. Lemnul este un material flexibil, iar dacă este ridicat prost, se poate rupe, iar în acest caz devine inutilizabil. Dacă greșim acum nu mai putem face nimic până la toamnă.”

„Lemnul trebuie să fie impecabil, deoarece este destinat catedralei Notre-Dame”, a mai spus el.

„Silueta familiară” a fleşei catedralei Notre-Dame din Paris va fi vizibilă pe cerul Parisului „înainte de Crăciun”, transmitea vineri AFP, care citează instituţia publică responsabilă cu supravegherea şantierului.

„Lucrările avansează bine, iar structura din lemn de stejar a fleşei va fi finalizată în decembrie. Silueta sa familiară va culmina din nou la 96 de metri deasupra solului, înainte de Crăciun”, a indicat instituţia.
Identică cu precedenta fleşă, proiectată de arhitectul din secolul al XIX-lea Viollet-Le-Duc şi care s-a prăbuşit în incendiul de la 15 aprilie 2019, noua structură va rămâne însă înconjurată de schela utilizată pentru ridicarea ei. Schela „va fi folosită pentru instalarea acoperişului şi a ornamentelor din plumb, în 2024”, a adăugat aceeaşi sursă.
În acelaşi timp, montarea şarpantelor de la Naos şi corul catedralei – de asemenea prăbuşite în incendiu – va fi finalizată la începutul anului 2024, dată la care poate începe şi montarea acoperişului lor”, a precizat instituţia.
În ceea ce priveşte restaurarea interiorului, „curăţarea simultană a pereţilor, a decoraţiunilor pictate şi a bolţilor (cu o suprafaţă totală de 42.000 de metri pătraţi) este în curs de finalizare, iar schela este demontată treptat”, a adăugat sursa.

În ultimul trimestru al anului 2024, odată ce vor fi finalizate instalarea reţelelor tehnice în sol şi ultimele lucrări de restaurare la interior, catedrala va fi pregătită să primească noul mobilier din bronz maro închis, sobru şi masiv, precum şi 1.500 de scaune de designer ajurate, din stejar masiv.

Redeschiderea catedralei este programată pentru data de 8 decembrie 2024, după Jocurile Olimpice de la Paris din vară, după cum a confirmat preşedintele francez Emmanuel Macron în cadrul omagiului naţional adus la sfârşitul lunii august generalului Jean-Louis Georgelin, care a condus şantierul pentru reconstrucţia catedralei şi a murit în această vară în urma unui accident montan. Mâna dreaptă a lui Georgelin, funcţionarul public de rang înalt Philippe Jost, a fost numit în funcţie în locul său.

Anual, înainte de incendiu, catedrala Notre-Dame de Paris, capodoperă a artei gotice admirată în întreaga lume, era vizitată, în medie, de 12 milioane de persoane şi găzduia 2.500 de slujbe şi 150 de concerte.

Sursa: Agerpres

Foto: Rebatir Notre Dame, Le Bras Freres

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi