O clădire îmbrăcată în lemn, care seamănă cu cele din Norvegia sau Suedia, a fost construită în comuna Valea Crișului, din Covasna. Structura e hibrid, jumătate beton, jumătate molid. Lemnul prelucrat este din județul Covasna, „că doar avem și noi păduri”, după cum ne-a declarat primarul Kisgyörgy Sándor.
„Probabil una dintre cele mai frumoase grădinițe pe care le-am văzut. Această superbitate se află la Valea Crișului, Covasna și tocmai ce am reușit să o autorizăm din punct de vedere al Securității la incendiu. Felicitările mele arhitectului precum și investitorului – Primaria Valea Crisului”, au anunțat cei de la firma de expertize care au obținut autorizația de la ISU pentru clădire.
Grădinița arată așa pentru că aceasta a fost dorința comunității, iar primarul a transmis-o proiectantului.
„Am vrut să facem ceva deosebit. Lumea e încă obișnuită cu betonul. Plus că e mai ușor și mai ieftin să lucrezi cu beton. Dar, vedeți, oamenii au devenit cumva nepăsători. Când construiești ceva, trebuie să arăți un pic de interes pentru binele comun, pentru comunitate. În al doilea rând, am lucrat cu materie primă locală. Lemnul e prelucrat în județul Covasna.
Din fericire, avem păduri destule. Nu s-au ras toate, cum se spune… Acesta este un mare neadevăr. Cel puțin aici, la noi.
Știu că lemnul e un material mai scump. Dar nu construim pentru noi, ci pentru cei care vin după noi”, a declarat primarul pentru forestmania.ro.
Merită spus că Kisgyörgy Sándor a lucrat 25 de ani în domeniul silvic, atât la Romsilva, cât și la un ocol privat. „Eu sunt mai întâi silvic, și apoi primar!”, ne-a spus.
Autorizațiile s-au obținut destul de greu, ca orice autorizație în România… „Din fericire, le avem și putem funcționa conform legislației în vigoare. Nu putem renunța la lemn doar pentru că unii cred că va lua foc! Dacă ne ferim de apă, nu mai mâncăm pește. Omenirea umblă pe Marte… Există soluții pentru orice, azi. Inclusiv pentru protecția lemnului la foc”, mai precizează primarul.