Senatul a adoptat luni, în unanimitate (128 de voturi „pentru”), propunerea legislativă de modificare a articolului 291 din Codul fiscal, prin care taxa pe valoarea adăugată (TVA) pentru lemnele de foc se reduce de la 19% la 5%. Pentru a deveni lege, propunerea mai trebuie să treacă și de Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz.
Senatorul Radu Oprea, unul dintre iniţiatori, a afirmat că actul normativ vine în ajutorul populaţiei din mediul rural care foloseşte în proporţie de 85% combustibil lemnos pentru încălzirea pe timpul iernii.
Potrivit agerpres.ro, un amendament adoptat în Comisia de buget a Senatului şi însuşit luni de plen prevede ca actul normativ să intre în vigoare de la 1 noiembrie 2021, nu la 1 iunie 2022, cum era prevăzut în forma iniţială a proiectului.
„Intrarea în vigoare să fie 1 noiembrie anul acesta, pentru ca cei care se încălzesc cu lemne de foc să beneficieze de această scădere a preţului lemnelor de foc în această iarnă. Impactul bugetar este de 150 de milioane de lei, estimat atât de noi (iniţiatorii – n.r.), cât şi de Ministerul Finanţelor Publice.
Acest proiect a fost gândit înainte ca această criză a preţului la energie să devină atât de acută, pentru a veni cu soluţii împotriva furtului de masă lemnoasă din pădure. (…) Condiţiile s-au schimbat de la iniţierea proiectului până la votarea sa, iar acum este necesar ca legea să se aplice de anul acesta”, a argumentat Radu Oprea.
Ministerul Finanţelor Publice nu susţine această iniţiativă legislativă.
În Europa, cota TVA la lemnul folosit de către populație pentru încălzirea locuinței este de: 6% în Belgia, 7% în Germania, 9% în Lituania, 10% în Franța, 15% în Cehia.