DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

4.2 C
București
-1 C
Sibiu
9.3 C
Suceava
-1.7 C
Covasna
4.6 C
Piatra Neamț
-2.6 C
Braşov
-1.6 C
Bistrița
3 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, ianuarie 18, 2025

Singura colecție de sculptură a lui Constantin Antonovici, un discipol al marelui Brâncuși, se află în Muzeul Național al Bucovinei.

Recomandate

O importantă donație de artă și-a găsit locul în Muzeul Național al Bucovinei, urmând să fie expusă într-o sală special amenajată în viitorul Muzeu de Artă din Suceava.

Conform Monitorul de Suceava, este vorba despre o donație provenită din SUA – 43 de sculpturi și 60 de desene care aparțin sculptorului Constantin Antonovici, la care se adaugă 5 picturi semnate de Ion Murariu.

La momentul actual, Muzeul Național al Bucovinei se poate lăuda cu singura colecție de sculptură din țară a lui Constantin Antonovici, discipol al marelui Constantin Brâncuși.

Donațiile provin de la Elias Wexler, Stephan Benedict (prin Ministerul Culturii), și dr. Mircea și Cornelia Golâmbu, completând colecția deja existentă din 2021, care la rândul ei a fost o donație de la regretatul Stephan Benedict.

Directorul Muzeului Național al Bucovinei, Emil Ursu a menționat că în 2022, cele șapte piese din prima donație au putut fi admirate în cadrul expoziției „Sculptorul Constantin Antonovici, discipolul lui Brâncuși, în colecțiile Muzeului Național al Bucovinei”

„Bunurile culturale prezente în expoziția de la Suceava, au fost create de către sculptorul Constantin Antonovici, la Paris și la New York, și au fost donate Muzeului Național al Bucovinei, în anul 2021, de către legatarul testamentar al sculptorului, domnul Stephan Benedict din New York. Sculpturile și desenele au călătorit spre Suceava în luna decembrie a anului 2021.”, așa apare descrisă expoziția din 2022 pe site-ul oficial al Muzeul Național al Bucovinei

Cine a fost Constantin Antonovici

Sculptorul Constantin Antonovici s-a născut în județul Neamț, satul Cârligi și a studiat la Academia de Artă din Iaşi. În 1940 a lucrat șase luni în atelierul din Zagreb al sculptorului Ivan Meštović, urmând ca doi ani mai târziu să fie admis la Academia de Arte Frumoase din Viena, unde va lucra cu sculptorul german Fritz Behn, căruia îi va fi și asistent la catedră. În perioada 1947 – 1951 a locuit la Paris, în atelierul sculptorului Constantin Brâncuși, perioadă determinantă pentru evoluția plastică a artistului. Din 1951 și până la sfârșitul vieții sale (2002), maestrul își găsise liniștea la New York.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi