Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a semnat contractul pentru realizarea unui sistem de monitorizare a pădurilor prin intermediul imaginilor satelitare. Acesta va fi operațional în 18 luni. Cei din minister au început deja discuțiile tehnice cu partenerii implicați în proiect.
La solicitarea forestmania.ro, ministerul a oferit câteva detalii despre acest contract.
Astfel, câștigătoarea licitației organizate pentru achiziția publică de servicii de dezvoltare și implementare a unui sistem național de monitorizare prin intermediul imaginilor satelitare, obligație stabilită prin Planul Național de Redresare și Reziliență, (Componenta 7 – Transformare digitală, Investiția 5 – Digitalizare în domeniul mediului) este Asocierea Rartel SA ‐ e‐GEOS SPA ‐ TerraSigna SRL ‐ Essensys Software SRL.
Rartel SA este o companie mixtă româno-italiană ce oferă servicii în domeniul tehnologiilor satelitare.
Terrasigna este o companie românească ce și-a dezvoltat propriile capabilități de prelucrare, interpretare și extragere de informații din date provenind de la orice tip de senzor de observare a Pământului.
e-GEOS este o companie înființată în anul 2000 de către Agenția Spațială Italiană, care a selectat acționarul privat – compania Telespazio S.p.A. – în urma unei licitații internaționale și cu care a semnat un acord de asociere. Scopul acestuia a fost stabilirea și reglementarea unei relații asociative pentru promovarea și dezvoltarea pieței interne și internaționale de aplicații și servicii comerciale în sectorul Observarea Pământului.
Cei de la Essensys Software se ocupă de dezvoltarea de soluții web, mobile, cloud sau GIS. De asemenea, oferă servicii complete GIS, consultanță și strategie geospațială. Sunt parteneri Esri și dezvoltă soluții GIS bazate pe cele mai puternice tehnologii Esri. (Esri este liderul global de piață în software-ul pentru sistemele de informații geografice (GIS), informații despre locație și cartografiere).
Conform contractului, sistemul național de monitorizare prin intermediul imaginilor satelitare va fi operațional în 18 luni începând cu data semnării contractului, care a fost 25 aprilie 2024.
Pretul contractului este 31,590,677.18 lei fără TVA.
Proiectul presupune dezvoltarea unui sistem operațional de monitorizare a vegetației forestiere bazat pe exploatarea imaginilor satelitare, generarea unor alerte acolo unde recoltarea masei lemnoase nu se suprapune peste amplasamentul unui Act de Punere în Valoare (APV) legal constituit și verificarea lor pe teren, pentru a reduce tăierile fără drept de arbori și generarea unei hărți de risc, în vederea orientării eficiente a resurselor de control existente.
Prin implementarea acestei platforme de analiză geospațială avansată a imaginilor satelitare sau provenite din alte surse, dezvoltarea unei aplicații mobile de verificare pe teren și a unui portal webGIS, se urmărește automatizarea detectării modificărilor în coronamentul arboretelor din România, standardizarea efectuării verificărilor în teren și reducerea timpului de intervenție. Suprafața vegetației forestiere care face obiectul monitorizării este de aproximativ 70 000 km2.
Sursa: Ministerul Mediului