DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

7 C
București
12.2 C
Sibiu
5.4 C
Suceava
7.5 C
Covasna
5.7 C
Piatra Neamț
6.9 C
Braşov
12.8 C
Bistrița
10.7 C
Râmnicu Vâlcea
joi, februarie 29, 2024

Tánczos Barna: „Cei de la Agent Green sunt rupți de realitate complet”

Recomandate

ONG-ul Agent Green acuză Ministerul Mediului că a ordonat Gărzilor Forestiere să tolereze toate transporturile cu pomi de Crăciun la nivel național, chiar dacă acestea nu apar în sistemul de trasabilitate SUMAL 2.0 și în aplicația ‘Inspectorul pădurii’, relatează Romania-actualitati.ro. Potrivit circularei ministerului, pomii de Crăciun se transportă doar cu aviz de însoțire a mărfii, dar nimeni nu verifică transporturile multiple făcute cu același aviz – scrie în comunicatul organizației.

Președintele Agent Green, Gabriel Păun, spune că, astfel, Ministerul Mediului nu doar că tolerează furtul, dar este chiar arhitectul unei noi metode de hoție, cu încălcarea Codului Silvic și a propriilor ordine și hotărâri ale guvernului.

Întrebat despre această acuzație, ministrul Tánczos Barna a declarat, la Digi 24: „Nu aș vrea să comentez Agent Green-ul… Am văzut anul acesta de foarte multe multe ori că sunt rupți de realitate complet. Problema este clară din 2020: pomii de Crăciun nu fac obiectul trasabilității prin SUMAL. În septembrie 2020 legea s-a modificat și pomii de Crăciun nu mai fac obiectul SUMAL. Pentru că în proporție de 90 la sută pomii de Crăciun nu se mai taie din pădurile României, ci se aduc din import sau provin din pepiniere specializate pentru pomi de Crăciun. Dacă mergem în piețe nu mai vedem acei brazi pe care îi aveam în anii 90. Vin din culturi specializate. Acești pomi se urmăresc prin aviz de însoțire a mărfii. Există o circulară de clarificare, care s-a trimis de la direcția de specialitate cum că pomii de Crăciun, din 2020, nu mai fac obiectul SUMAL”, a explicat Tánczos Barnaa.

ASFOR: „Codul Silvic este explicit și poate fi consultat de oricine”

La rândul lor, cei de la Asociația Forestierilor au transmis un comunicat pe această temă.

„Brazii de Crăciun nu sunt incluși în definiția materialelor lemnoase, nu sunt monitorizați prin aplicația SUMAL și nu se supun reglementărilor domeniului forestier nicăieri în lume. De ani de zile, acești brazi, fie că provin din pădure, fie că sunt crescuți în plantații, sunt exploatați exact în acest scop: să fie împodobiți de Crăciun! Este un proces gestionat cu atenție de specialiști în silvicultură. De altfel, e bine de știut că majoritatea brazilor de Crăciun comercializați în România sunt din import și provin din plantații. 

Codul Silvic, principala lege a domeniului forestier din țara noastră este explicit și poate fi consultat de oricine. Materialele lemnoase sunt următoarele: lemnul brut rotund sau despicat și chiar cojit; lemnul de foc sub formă de trunchiuri, butuci, crăci, vreascuri sau forme similare; cherestelele tivite și netivite; capetele și flancurile buștenilor; traversele din lemn pentru căi ferate, mangalul, lemnul ecarisat și lemnul cioplit; lemnul sub formă de așchii sau particule, rumegușul, tocătura provenită din lemn, coaja arborilor și resturile de lemn. Materialele lemnoase nu sunt bunuri divizibile.

Înțelegem îngrijorarea celor preocupați neîncetat de protejarea pădurii, dar exploatarea brazilor de Crăciun nu pune în pericol nici pădurea, nici natura. Prin urmare, așa cum ar fi absurd să ceară cineva confiscarea renilor lui Moș Crăciun și trimiterea lor în vreo rezervație, la fel de absurd ar fi să considerăm brazii de Crăciun material lemnos! 

Comercializarea acestora se supune doar reglementărilor fiscale. Iar când va veni Moș Crăciun, va veni cu sania lui de lemn, nu la volanul vreunei mașini electrice. Și va intra pe coș, așa cum face dintotdeauna, chiar dacă în sobă ard lemne de foc, pe care nu le va interzice nimeni! Vă dorim tuturor să aveți în case un brad frumos și un Crăciun fericit!”, transmite ASFOR prin președintele Ciprian Muscă.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi