Insectele dăunătoare, bacteriile și virusurile care provoacă diverse afecțiuni reprezintă amenințări directe și din ce în ce mai grave asupra arborilor din UK. Simptomele pot varia, arborii gazdă fiind afectați fie prin defoliere, decolorare, ofilirea frunzelor și până la sângerări și chiar cancere. Unele pot provoca moartea pe scară largă a arborilor din Regatul Unit, cum ar fi cazurile de dispariție a frasinului și boala olandeză a ulmului. În acest context, TreeAlert vine ca o soluție salvatoare, fiind utilizat pentru semnalarea posibilelor probleme legate de sănătatea arborilor. Până în prezent, TreeAlert a primit peste 18 000 de solicitări, prin care au fost detectate și prevenite noi amenințări, se arată într-un articol publicat de Royal Forestry Society.
Ce este TreeAlert?

TreeAlert este un website gestionat de Forest Research și permite oricărei persoane preocupate de starea unui anumit arbore să contacteze direct oamenii de știință din cadrul echipei Tree Health Diagnostic and Advisory Service (THDAS) de la Forest Research, principala organizație din Marea Britanie pentru știință și inovare în domeniul arborilor și pădurilor. În 2014 aplicația a fost reconfigurată, cu 2 ani mai devreme fiind utilizată în alt scop. Astfel, a devenit un instrument esențial de raportare online, utilizat ca sistem de avertizare timpurie pentru toți dăunătorii și bolile arborilor.
Pe lângă silvicultori și profesioniști din domeniul arboricol, aplicația a devenit un real ajutor și pentru publicul larg, interesat de sănătatea arborilor, dar și pentru proiecte științifice cetățenești precum Observatree.
Cum funcționează TreeAlert?
Etapa 1: Trimiterea raportului TreeAlert
Este raportată o îngrijorare cu privire la starea unui arbore, furnizându-se detalii de localizare și adăugându-se comentarii contextuale despre problemele detectate la prima vedere. Utilizatorul trimite apoi raportul echipei THDAS de la Forest Research sub forma unei întrebări TreeAlert.
Etapa 2: Triaj și alocare
Triajul inițial are loc la primirea cererii, folosind simptomele din imagini și descrise în comentarii pentru a repartiza raportul către membrul corespunzător al echipei de diagnosticare patologică sau entomologică. Alocarea cererii depinde foarte mult și de locație.
Etapa 3: Inspecția digitală inițială
Diagnosticianul alocat analizează simptomele din imagini și ia în considerare orice informații suplimentare furnizate. În cazul în care diagnosticul este relativ evident – cu ajutorul experienței și al resurselor bibliografice – se trimite prin e-mail un răspuns solicitantului cu diagnosticul arborelui, date generale despre dăunător sau boală și alte informații suplimentare.
Etapa 4: Corespondența cu solicitantul de informații
În cazul solicitărilor complexe, procedura este una mai amplă, mai ales dacă vorbim despre boli sau dăunători de carantină. În acest caz se pot organiza de urgență vizite pe teren. Atunci când solicitarea pare a fi mai complexă, ambiguă sau este o boală/dăunător prioritar pentru UK, se solicită imagini suplimentare sau o mostră.
Pasul 5: Procesarea și identificarea probelor
Dacă nu se poate lua o decizie doar pe baza imaginilor, cu cooperarea solicitantului, se solicită o probă trimisă prin poștă.
Etapa 6: Entomologie
Proba este dusă la laborator pentru examinare. Fie că este vorba de mostre de frunze, scoarță sau lemn, acestea sunt examinate cu un pieptene cu dinți fini pentru a se identifica posibilii dăunători.
Odată că este găsit suspectul (suspecții), începe etapa de identificare a speciei.
În cazul în care nu se poate ajunge la un diagnostic concludent, de exemplu nu există specimene în probă sau specimenele sunt prea degradate, ultima soluție poate fi trimiterea insectei. a larvelor sau excrețiilor asociate pentru analiză moleculară, unde se speră că specia poate fi identificată pe baza ADN-ului. Întregul proces, de la început până la sfârșit, poate dura aproximativ o săptămână.
Etapa 7: Patologia
Examinarea probei are loc în laborator, unde prelucrarea variază în funcție de materialul vegetal în cauză. Cele patru tipuri principale de probe sunt frunzele, panourile de scoarță, solul și corpurile mari de fructe fungice. Proba de frunze este analizată inițial cu ajutorul unui microscop stereo.
Probele precum scoarța, leziunile de pe frunze și unele corpuri fructifere sunt tratate diferit; pentru a obține o identificare la nivel de specie, acestea necesită cultivare. Etapele finale ale procesării implică identificarea moleculară, folosind ADN-ul. Întregul proces poate dura aproximativ 2 săptămâni de la sosirea probei.
Etapa 8: Răspunsul final
După ce este stabilit un diagnostic, patologul sau entomologul trimite un e-mail de încheiere solicitantului, iar dăunătorul sau boala identificată este adăugată în baza de date TreeAlert. Mesajul respectiv include întotdeauna diagnosticul speciei, informații generale privind biologia și situația acesteia în zona solicitantului, precum și resurse utile cu informații suplimentare.
