DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

15 C
București
14 C
Sibiu
14.5 C
Suceava
12.7 C
Covasna
15.1 C
Piatra Neamț
9.6 C
Braşov
10.5 C
Bistrița
13.8 C
Râmnicu Vâlcea
joi, mai 23, 2024

Trei pârtii de schi în Semenic: 23 de hectare de pădure au fost defrișate pentru a le face loc

Recomandate

Domeniul schiabil de la Semenic, administrat de Primăria Reșița, se pregătește pentru turiști: o pârtie de 6 kilometri lungime va fi dată în folosință în această iarnă, anunță ski-outdoor.ro. Transportul schiorilor se va face, în prima fază, cu autobuze. Pârtia, despre care administratorii spun că va fi cea mai lungă din țară, urmează să fie deservită de o telegondolă, care ar trebui să fie gata în următorii 3 ani.

Domeniul schiabil Semenic se desfășoară pe 23 de hectare de teren care au fost scoase din fondul forestier al Romsilva și cedate, la schimb cu alte suprafețe forestiere, Primăriei Reșița, demers fără de care proiectul de dezvoltare a zonei turistice Semenic-Crivaia nu ar fi putut fi implementat. Pentru proiect a fost necesară o evaluare de mediu adecvată.

Pe domeniul schiabil de la Semenic, administrat de Primăria Reșița, vor fi puse în funcțiune în acest an trei noi pârtii

Cea mai lungă dintre ele va avea 6 kilometri. Celelalte două pârtii vor avea 2,5 kilometri, respectiv 600 de metri lungime.

„Practic toate vor fi schiabile în această iarnă, pentru că lucrările de amenajare a terenului s-au făcut de către Primăria Reșița în cursul acestui an, inclusiv îniebarea lor în proporție de 80%. A trebuit să ne oprim din cauza sezonului de toamnă care ar fi compromis sămânța ierbii”, a declarat, pentru Ski Magazine, Grațian Dobre, directorul Direcției Dezvoltare din Primăria Reșița.

Pe traseul cuprins între Semenic și Văliug al noii pârtii de 6 kilometri se schia și până acum, deși era doar un drum de exploatare.

„Până acum se schia de la Semenic la Văliug, însă se schia nu pe o pârtie, ci pe un drum de exploatare pentru stâlpii de înaltă tensiune. Se bătea zăpada pe acest drum și se putea schia. Acum s-au conturat pârtii de 30 de metri lățime, așa cum trebuie”, a mai spus Dobre.

Transport cu autobuze, până la finalizarea gondolei

Potrivit reprezentanților autorităților locale, noua pârtie, despre care aceștia spun că este cea mai lungă din țară, urmează să fie deservită în viitor de o telegondolă.

„Ea va fi deservită de viitoarea gondolă. Deocamdată, o porțiune de-a ei, care se numește pârtia Slalom uriaș și are undeva la 1,1-1,2 kilometri lungime, e deservită de un teleschi”, a explicat Grațian Dobre.

Conform acestuia, până la finalizarea telegondolei, prevăzută a fi gata în 3 ani, transportul turiștilor se va face cu autobuze.

„Când zăpada va permite să se schieze până la Văliug vor exista autobuze, puse la dispoziție de Primăria Reșița, pentru că este domeniul schiabil al primăriei, care vor asigura transportul schiorilor de la Văliug pe Semenic”, a mai spus reprezentantul administrației locale.

El a mai subliniat că noua pârtie nu beneficiază de instalații de producere a zăpezii artificiale, astfel că deschiderea acesteia depinde exclusiv de vreme.

„Trebuie să ningă suficient, însă în fiecare an s-a putut schia de la Semenic la Văliug. Se schia din decembrie, cel puțin la Văliug, unde există instalații de înzăpezire artificială. Pe Semenic, undeva la sfârșitul lui decembrie-ianuarie. În fiecare an, sus pe Semenic există tabăra <Prietenii munților>, unde copiii sunt învățați să schieze. Ea începe în 3 ianuarie și nu s-a pus problema niciodată să nu fie zăpadă pentru a ține tabăra”, a mai spus directorul.

Domeniul schiabil din regiune mai cuprinde, pe lângă pârtia Slalom uriaș, alte două pârtii în zona platoului Semenic, o pârtie în zona Lacului Grozna de la Văliug, fiecare cu o lungime de circa 500 de metri, dar și o pârtie neagră, la Văliug, tot în zona Lacului Grozna, care are în jur de 300 de metri.

Telegondolă de 4 kilometri

Noua telegondolă pe care autoritățile urmează să o construiască în zonă va avea apoximativ 4 kilometri lungime și ar urma să deservească toate pârtiile, fiind prevăzută cu o stație intermediară.

„Noi ne aflăm acum în stadiul de actualizare a Studiului de fezabilitate, pentru că fiind realizate pârtiile, conturate, înierbate, trebuie să actualizăm puțin studiul inițial, urmând ca anul viitor să demarăm licitația de proiectare și execuție”, spune Grațian Dobre.

Proiectul de dezvoltare a zonei turistice Semenic-Crivaia, din care face parte și noua telegondolă, presupune amenajarea unui domeniu schiabil cu aproape nouă kilometri de pârtii noi, înzăpezite artificial. Valoarea estimată a investiției este de peste 30.000.000 de euro.

Domeniul ar urma să dispună și de facilități de agrement pe timpul verii

„Pentru sezonul de vară, amenajăm piste de downhill, oamenii vor putea urca cu bicicletele în telegondolă, vor avea diverse trasee, cu grad de dificultate variabil, se vor face track-uri de poteci, pentru mers pe jos, și sunt convins că sezonul de vară, așa cum Austria începe să crească de la an la an, va avea o pondere importantă și în zona Semenic”, a declarat Ioan Popa, primarul Reșiței.

Potrivit estimărilor, zona turistică Semenic-Crivaia va fi una „all season”, care va atrage turiști atât iarna, între 3.000 și 5.000 de schiori pe zi, cât și în celelalte anotimpuri.

Sursa: ski-outdoor.ro

Foto: coltisorderomania, Banatul montan

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi