Un arbore din Chile, cel mai bătrân de pe glob: are 5.000 de ani

0
408

Adăpostit într-o râpă răcoroasă și umedă, un arbore din Parcul Național Chile a reușit să supraviețuiască tuturor provocărilor – fie climatice, fie celor cauzate de intervenția omului – și a ajuns azi la un diametru de 4 metri și la venerabila vârstă de 5.000 de ani. Revista Scinece îi dedică un articol amplu și notează că, în toți acești ani, o mare parte din trunchi a murit, o parte din coroană a căzut, iar arborele s-a împodobit cu mușchi, licheni și alți arbori care au prins rădăcini în crăpăturile sale…

Arborele, cunoscut sub numele de Alerce Milenario sau Gran Abuelo (Străbunicul), face parte din familia coniferelor (Fitzroya cupressoides – chiparos patagonian) și ar putea revendica un titlu nou și extraordinar: cel mai bătrân individ viu de pe Pământ.

Folosind o combinație de modele computerizate și tradiționale pentru calcularea vârstei copacilor, Jonathan Barichivich, un om de știință chilian care lucrează la Laboratorul de Științe Climatice și de Mediu din Paris, a estimat că Alerce Milenario are probabil mai mult de 5000 de ani. Asta ar face să fie cu cel puțin 1 secol mai vârstnic decât deținătorul actualului record: Matusalem, un pin din estul Californiei, cu 4.853 de ani de inele de creștere anuale.

Deoarece nu a putut ajunge la centrul copacului, Barichivich a apelat la modelarea statistică pentru a determina vârsta lui Alerce Milenario. El a folosit miezuri complete de la alți arbori și informații despre modul în care factorii de mediu afectează creșterea arborilor pentru a calibra un model care a simulat o gamă de vârste posibile la care arborele a ajuns până la începutul perioadei acoperite de miezul parțial, împreună cu un factor de probabilitate pentru fiecare vârstă. Metoda a dat o estimare a vârstei generale de 5.484 de ani.

Barichivich și-a prezentat concluziile la întâlniri și conferințe și a scris un scurt raport informal despre metodele sale. Unii din domeniu sunt intrigați. „Perspectiva este cu siguranță incitantă”, spune Nathan Stephenson, om de știință emerit la U.S. Geological Survey, care a revizuit raportul. Dar el vrea să vadă mai multe până să se exprime public.

Alții vor fi mai greu de convins. Dendrocronologii au considerat în mod tradițional numărul de inele reale drept „standardul de aur” pentru determinarea vârstei unui copac. „SINGURUL mod de a determina cu adevărat vârsta unui copac este numărarea dendrocronologică a inelelor și asta necesită ca TOATE inelele să fie prezente sau luate în considerare”, a scris Ed Cook, director fondator al Tree Ring Laboratory de la Universitatea Columbia, într-un e-mail. Iar deducerea ratelor de creștere în timpul tinereții unui copac poate fi dificilă, adaugă Ramzi Touchan de la Laboratorul de Cercetare a Inelelor Arborelui de la Universitatea din Arizona, deoarece arborele tânăr este posibil să fi avut mai puțină concurență și să fi crescut mai repede decât în ​​anii următori.

Barichivich spune că metoda lui ține seama de astfel de posibilități. El plănuiește să publice un articol complet în lunile următoare.

Între timp, el spune că posibilitatea ca Alerce Milenario să fie deținătorul recordului ar trebui să încurajeze guvernul din Chile să-l protejeze mai bine. În prezent, vizitatorii arborelui, situat în parc, pot coborî de pe o platformă de observație și se pot plimba în jurul lui, fapt care, după Barichivich, dăunează rădăcinilor și compactează solul din jur. Clima devine, de asemenea, mai uscată, îngreunând rădăcinile să preia apă și stresând copacul. „Oamenii îl omoară”, spune Barichivich. „Este nevoie de protecția noastră urgent.”

Pablo Cunazza Mardones, șeful Departamentului pentru zonele sălbatice protejate de la National Forest Corporation din Chile, este de acord că arborele este vulnerabil. El spune că limitările bugetare au împiedicat eforturile de protecție, dar adaugă totuși că agenția a mărit protecția „exponențial” și a crescut numărul de gardieni de la fața locului de la unu la cinci.

Indiferent dacă Alerce Milenario este acceptat ca cel mai bătrân copac din lume, descoperirea evidențiază modul în care unii copaci pot trăi mult mai mult decât majoritatea semenilor lor, din motive pe care oamenii de știință nu le înțeleg pe deplin, spune Bugmann. „Unele specii fac lucruri despre care credem că ar trebui să fie imposibile”, spune el. „Există încă mistere acolo, în pădure.”

Sursa: science.org

Foto: Parque Nacional Alerce

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.