Regatul Unit se confruntă cu un deficit destul de sever de specialiști în domeniul silviculturii, fapt care reprezintă o amenințare asupra industriei forestiere și a ecosistemelor forestiere din țară. Iar guvernul britanic a stabilit un obiectiv ambițios și obligatoriu din punct de vedere juridic, cel de creștere a acoperirii forestiere de la 14,5 % la 16,5 % până în 2050. În acest context, crearea căilor de acces pentru tinerii specialiști este o etapă foarte importantă. Totuși, conform comunicatului publicat pe pagina Royal Forestry Society (RFS), nu lipsa de interes pentru domeniu ar fi o problemă, ci faptul că angajatorii caută personal calificat și cu experiență pentru ocuparea posturilor în silvicultură și arboricultură. Sursa menționează că până în 2030, se preconizează că până la 20 % din totalul forței de muncă se vor pensiona, conform unui raport din 2021 al Forestry Skills Forum.
Pentru a deschide porțile tinerelor generații, programul Forestry Roots a susținut mulți tineri interesați de silvicultură și arboricultură în drumul lor spre succes. Programul are scopul de a contribui la dezvoltarea următoarelor generații de silvicultori, sprijinind, de la înființare, 7 cohorte să intre în sector. Royal Forestry Society (RFS) contribuie activ la soluționarea deficitului de competențe în domeniul forestier, oferind de la începutul programului, din 2018, 48 de stagii plătite pentru tinerii care intră într-o varietate mare de roluri în silvicultură și arboricultură. La începutul acestui an RFS a oferit încă 10 stagii în cadrul programului Forestry Roots.
Ce face mai exact Forestry Roots?
În principiu, Forestry Roots pune în contact tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani cu angajatorii, pentru a primi primul lor loc de muncă plătit în sectorul forestier. Acest proiect este posibil datorită sprijinului acordat de ALA Green Charitable Trust și de membrii RFS care găzduiesc stagiarii.
Programul sprijină viitorii silvicultori să facă primii pași în carieră, ajutându-i să doboare barierele întâmpinate în primii ani de activitate. În cadrul comunicatului sunt prezentate câteva povești îmbucurătoare, ale tinerilor care fac parte din cohorta 2024-2025.
Pentru a vă ajuta să înțelegeți felul în care Forestry Roots le-a schimbat viața, vă vom prezenta câteva dintre aceste cazuri fericite.
Povestea lui Bolaji Lemboye
Bolaji a preluat rolul de stagiar în domeniul silviculturii urbane, intrând în program datorită admirației sale pentru natură și mai cu seamă pentru arbori. Aceasta activează în cadrul unui organizații caritabile din UK, La Trees for Cities, care își propune să creeze orașe mai ecologice. Tânăra speră ca experiența obținută în program o va ajuta cu adevărat în viitoarea sa carieră. Aceasta a povestit că-și dorea cu orice preț să lucreze cu copacii, totuși lipsa de experiență o împiedica să obțină locurile de muncă la care visa.
Povestea lui Sam Peace
Acest tânăr s-a alăturat Burghley House în calitate de silvicultor stagiar, declarând că este „incredibil de norocos și recunoscător” să facă parte din generația acestui an, după ce a întâmpinat numeroase dificultăți în a intra în domeniu din cauza lipsei calificării profesionale.
Povestea lui Rachel Rattray
Cu o experiență în horticultură, Rachel Rattray, este stagiara la Sherwood Forest Trust și speră că programul o va ajuta să-și îndeplinească visul ei de a deveni ranger în New Forest. Rachel a declarat, conform sursei citate anterior: „Forestry Roots a fost o oportunitate uimitoare de a-mi dezvolta abilitățile și pregătirea în domeniul conservării. Îmi place să lucrez cu Sherwood Forest Trust cu privire la implicarea publicului, lucrând cu voluntari la pepiniere sau în lande.”
