Recent a avut loc un eveniment foarte important pentru comunitate: ,,Ziua de Curățenie Națională”. Această campanie de ecologizare are ca scop apropierea omului de natură, curățarea mediului și conștientizarea problemelor cu care se confruntă acesta. Inițiativa se desfășoară în baza unui protocol de colaborare între Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Garda Națională de Mediu și Asociația ”Let’s Do It, România!”. Anul acesta, la 21 septembrie, au fost implicați sute de participanți, atât personal silvic, cât și voluntari. Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a participat la eveniment, prin unitățile și subunitățile acesteia, al patrulea an consecutiv.
În acest material urmează să fie prezentate câteva rezultate ale campaniei de ecologizare, de la 6 ocoale silvice. Aceste sintetizări au fost extrase de pe pagina de Facebook Romsilva, care a publicat felul în care s-a desfășurat campania la Direcțiile Silvice din Olt, Timiș, Giurgiu, Parcul Național Retezat National Park, Sibiu și Bihor, urmând să fie postate și rezultatele din alte ocoale silvice.
Direcția Silvică Olt
În cadrul campaniei de ecologizare de la Direcția Silvică Olt au fost prezente 243 de persoane, dintre care 120 personal silvic și 123 de voluntari. Aceștia au reușit să colecteze 3380 kg de deșeuri din zonele limitrofe și fondul forestier de pe raza județului Olt.
Direcția Silvică Timiș
La Direcția Silvică Timiș s-au colectat 2000 kg de deșeuri, iar în acțiune au fost implicate 191 de persoane, dintre care 101 sunt angajați ai ocoalelor silvice ale Direcției Silvice Timiș, iar 90 sunt voluntari.
Direcția Silvică Giurgiu
În cazul Direcției Silvice Giurgiu au fost implicate 156 de persoane, dintre care 72 angajați ai ocoalelor silvice Bolintin, Comana, Ghimpați și Giurgiu, iar 84 de persoane au participat în calitate de voluntari. Aceștia au reușit să colecteze 5900 kg de deșeuri stradale (cauciuc, plastic, hartie, etc.).
Parcul Național Retezat National Park
Administrația Parcului Național Retezat s-a alăturat acestei inițiative frumoase și atât de necesare. În parteneriat cu Primăria Râu de Mori au strâns deșeurile de pe tronsonul Rotunda – Gura Apelor – Sub Baraj. La această acțiune au participat 7 angajați, 2 studente voluntare și un voluntar de la Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România – Filiala Hunedoara.
Direcția Silvica Sibiu
Acțiunea a fost susținută de 224 de persoane, dintre care 195 angajați ai celor 9 ocoale silvice ale Direcției Silvice Sibiu și 29 de voluntari. În cadrul campaniei de ecologizare s-au colectat 4050 kg de deșeuri (cauciuc, plastic, hartie, etc.)
Direcția Silvică Bihor
În cadrul acțiunii au fost implicate 500 de persoane la număr, dintre care 300 de angajați ai celor 9 ocoale silvice ale Direcției Silvice Bihor și 200 de voluntari. Cantitatea deșeurilor colectate este de 13 tone.
Postările erau însoțite și de un avertisment, care contura ideea protecției mediului, dar și că poluarea acestuia aduce consecințe grave, iar faptele de acest tip se pedepsesc conform legii. Totuși, noi considerăm că până la aplicarea legii este vorba de moralitate și etică, iar educația este esențială în această direcție. Omul trebuie educat că acel chiștoc de țigară nu este inofensiv, iar resturile pe care le lasă în pădure după un picnic nu dispar peste noapte. Campaniile de ecologizare sunt atât de importante, atât pentru acțiunile de curățare a mediului în sine, cât și pentru educare, conștientizare. Omul se adaptează grupului, când observi un număr mare de persoane, care au același scop și aceeași intenție începi să-ți pui întrebări în legătură cu felul în care te raportezi tu la natură. Vrem sau nu să acceptăm, dar oamenii pot fi educați mult mai rapid prin exemplul viu și nu doar prin informații la nivel teoretic. E inutil dacă la nivel teoretic știi că nu e bine să arunci gunoiul în pădure, iar la următoarea plimbare uiți de acest principiu și lași zeci de deșeuri în urma ta.