17.000 de mașini din România vor avea numere de înmatriculare verzi

0
944

Astăzi au fost eliberate primele numere de înmatriculare verzi destinate mașinilor electrice, anunță Ministerul de Interne. În ultimile 18 luni au fost înmatriculate în țară 10.000 de mașini electrice, dintre care jumătate au fost Dacia Spring. În luna aprilie, în țara noastră erau înscrise în circulație 17.000 de astfel de autoturisme.

Numerele de înmatriculare cu litere și cifre de culoare verde pot fi acordate exclusiv autovehiculelor cu emisii zero de CO2 – mașini pur electrice sau cu pilă de combustie cu hidrogen.

Anul 2021 a fost unul record pentru mașinile full-electrice în țară, cu peste 6.300 de unități, dintre care peste 3.000 au fost Dacia Spring, arată hotnews.ro. În primele cinci luni din 2022 s-au vândut în țară peste 3.600 de mașini 100% electrice, de șase ori mai multe decât în perioada similară din 2021. Trebuie spus că Dacia Spring, care se vinde din semestrul doi al lui 2021, are jumătate din piața mașinilor electrice noi. Top 5 este completat de Tesla, Volkswagen, Hyundai și Renault.

Prin identificarea clară și vizibilă a vehiculelor nepoluante în trafic se creează cadrul pentru acordarea unor facilități celor care le utilizează: fie că vorbim de parcare gratuită, acces permis în zone cu emisii reduse sau reduceri de taxe și impozite, spunea în aprilie Ministerul Mediului.

În cazul mașinilor deja înmatriculate care respectă criteriile de acordare a numerelor verzi, acestea pot fi preschimbate, la cerere.

„Numerele de înmatriculare dedicate mașinilor nepoluante vor funcționa ca un pașaport verde pentru acest tip de autovehicule. Prin identificarea clară și vizibilă a vehiculelor nepoluante în trafic, creăm practic, cadrul pentru acordarea unor facilități celor care le utilizează: fie că vorbim de parcare gratuită, acces permis în zone cu emisii reduse, reduceri de taxe și impozite. Autoritățile locale, pot implementa politici de reducere a poluării în marile aglomerări urbane. De asemenea, acest instrument ne pregătește și pentru momentul 2035, când Europa va pune pe piață doar autoturisme cu emisii zero”, a declarat ministrul Tánczos Barna.

Sursa: Ministerul Mediului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.