FOTO. „Satul românesc de altădată” va fi inaugurat pe 2 iulie în Bucovina

0
3191

Un sat tradițional, cu gospodărie, produse locale și animale domestice va putea fi vizitat începând cu 2 iulie în satul Sasca Nouă, comuna Cornu Luncii din Bucovina. Inițiativa îi aparține unui antreprenor local, un român care a petrecut o bună perioadă de timp în Marea Britanie și care speră acum să trezească printre oaspeți și copiii lor interesul față de tradițiile românești, produsele locale și… casele din lemn.

Marius Buză a declarat pentru forestmania.ro că oricine va intra în sat va vedea realitatea traiului într-o gospodărie normală, de sat românesc, fără cosmetizări, calculatoare și marketing.

„Cornu Luncii este una dintre cele mai mari comune din România, cu nouă sate. Acesta va fi al zecelea. Vom fi astfel cea mai mare comună din țară! Poate că nu ar fi rău să vină și cei de la Cartea Recordurilor… Vom avea o mulțime de lucruri, așa cum sunt în orice gospodărie. Va fi o băcănie cu produse locale atestate, nu doar din Bucovina, ci și din alte regiuni. Vom avea o piață volantă, cu produse proaspete ale producătorilor autentici, locali, care nu vor plăti nimic, nicio taxă ca să își vândă marfa. Pentru că eu știu ce înseamnă să ai un produs și să nu găsești o tarabă să-l pui. Vom avea găini, animale, dar și ponei pentru copii. Aș vrea să vadă copiii de azi de unde vin ouăle, de unde vine laptele, carnea, că nu prea știu ei aceste lucruri. Va fi și un punct în care arătăm câteva unelte agricole, să se știe cum au clădit strămoșii noștri această țară”, ne-a explicat Marius.

Proiectul a început în urmă cu doi ani. Era un teren agricol înainte. Marius a avut alături familia, prieteni, dar și Primăria Cornu Luncii.

„Cine spune că face de unul singur un proiect așa mare, minte. Nu ai cum. E important orice sprijin, chiar și moral sau spiritual, pe care îl primești. Uneori acest suport e mai important ca banii! Inițial, am mers în altă parte. Mi s-a spus că stai să vezi, că trebuie și aia, și aia, și curent… Cumva că nu prea se poate. Am venit aici, la Cornu Luncii, și primarul a fost foarte încântat când i-am povestit ce vreau să fac. Mi-a zis: De mâine te apuci de treabă!”, povestește el.

Unul dintre motivele pentru care s-a apucat de proiect e legat de fetița lui. „Noi am stat 12 ani în Londra, fetița mea e născută acolo. Și la un moment dat am venit acasă și bunica mea mulgea vaca. Fata s-a uitat și a întrebat-o ce face. Și bunica i-a zis că mulge vaca, pentru că vaca ne dă lapte. Și aia mică a zis că nu, că laptele e de la magazin. Probabil că așa cred mulți copii. E păcat să ne îndepărtăm atât de mult de aceste lucruri. Nu e doar păcat, ci și greșit. Copiii trebuie să știe ce înseamnă produsele, cum se fac, de unde vin. Să știe că hainele se făceau și încă se mai fac și cu mâna, nu la calculator… Că mierea e de la albine. Că bunicii și străbunicii noștri au muncit toate acestea cu mâinile lor…”, explică antreprenorul.

Lemnul folosit de Marius în satul tradițional e vechi de aproape 100 de ani. A recuperat tot ce s-a putut de pe la oameni, de prin sate. A făcut casa din bușteni, podele, gard. Totul din lemn recuperat. Banii investiți? Cine mai știe? Destui! E un proiect de suflet, nu e un business neapărat.

Marius și familia lui au pornit de jos în Londra. El a lucrat la început în construcții. Lucra pe motostivuitor, pe excavator. Venit din Fălticeni, dintr-o familie de negustori, avea mereu în minte să facă ceva mai mult, să deschidă o afacere, să intre în comerț. După câțiva ani de muncă grea, avea deja banii și și-a deschis un magazin cu produse tradiționale românești. L-a numit, cu drag de casă, „Mioritic”.

Spune că era cel mai frumos magazin din Londra, atâta suflet a pus în el! Ștergarele de pe pereți, farfuriile făcute la roata olarului și pictate cu spicele de grâut de acasă arătau tuturor că e un român care își iubește țara și nu uită de unde a plecat… Ce nu găseai la ei? Afumături, cârnați, murături… tot ce vrei… „Avem clienți brazilieni, sunt și câțiva polonezi care cumpără, chiar și englezii vin să cumpere. În special cumpără pâine și carne, le plac afumăturile noastre, pâinea. Englezii vin să cumpere cârnații ăștia, ai noștri, le plac mai ales cei mai afumați, spun că sunt mai buni decât ai lor, sunt mai condimentați, mai cu gust”, povestea Marius pentru ziarul comunității românești din Marea Britanie.

Apoi familia a deschis și un salon de înfrumusețare. Au trecut la alt nivel. Au început să strângă bani, din care o parte sunt investiți aici, în sat.

Primarul din Cornu Luncii e entuziasmat de proiect și spune că așteaptă vizitatori. Un proiect îl atrage pe altul și cine știe? poate e o oportunitate pentru comună să se mai dezvolte. Poate povestea lui Marius inspiră și alți români să vină acasă și să facă ceva… El e dovada că se poate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!