DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

35 C
București
33.1 C
Sibiu
33.4 C
Suceava
33.6 C
Covasna
34.3 C
Piatra Neamț
31.9 C
Braşov
31.1 C
Bistrița
35.9 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, iulie 13, 2024

A fost aprobat bugetul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor pe 2023

Recomandate

Membrii comisiilor reunite de buget-finanţe din Parlament au aprobat, ieri, proiectul de buget al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) pentru anul 2023, cu majoritate de voturi. Au fost depuse și admise 29 de amendamente.

Propunerea de buget pentru MMAP în 2023 este de 3,856 miliarde de lei credite bugetare, în creştere cu 72,48%, faţă de anul anterior, respectiv 22,957 de miliarde de lei credite de angajament, cu 30,71% mai mult față de 2022. Creșterea bugetului MMAP pe anul 2023 este datorată, în principal, implementării proiectelor cu finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență și proiectelor cu finanțare externă nerambursabilă.

„Bugetul pe anul viitor al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor este unul de perspectivă: conform bugetului votat în Parlament, am grupat sumele de bani în 2023 în așa fel încât să putem continua programele pe care le-am început, dar am stabilit și obiective noi care nu au fost implementate de cel puțin 15 ani, în ciuda obligațiilor legale. Cel mai mare pas înainte în bugetul pe 2023 este plata despăgubirilor pentru restricțiile forestiere asupra ariilor protejate Natura 2000, ceea ce nu s-a făcut niciodată în țară până acum, în ciuda obligațiilor legale. Am inclus acest lucru sub forma creditelor de angajament, astfel încât plățile pot începe după luna iunie a anului viitor. Am prevăzut, de asemenea, finanțare pentru plata compensațiilor existente deja. Din acest buget, vom putea plăti toate compensațiile aferente anului 2022 și vom acoperi jumătate din 2023”, a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

„După ce creșterea cailor din rasă lipițană a fost adăugată pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității a UNESCO, am reușit să mărim sprijinul pentru creșterea cailor și hergheliile administrate de ROMSILVA. De asemenea, am alocat fonduri pentru investiții în domeniul apelor, pentru protecția împotriva inundațiilor, infrastructura de gestionare a deșeurilor, împăduriri și modernizarea infrastructurii de monitorizare meteorologică. Totodată, cele 17 instituții din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor au asigurate din bugetul pentru anul viitor fondurile necesare, astfel încât acestea să poată funcționa fără probleme, iar ministerul să își poată derula, mai eficient, programele prin intermediul Fondului de Mediu”, a mai declarat ministrul Tánczos Barna.

Comparând perioada 2019 – 2020 cu 2021 – 2022 se observă o creştere de aproape cinci ori a resurselor alocate pentru proprietarii de păduri care sunt afectați de deciziile la nivel central în ceea ce priveşte zonele protejate.

Ca urmare a inventarierii programelor derulate prin Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), sumele alocate acestora, vor fi majorate.

„Din bugetul rectificat al AFM avem deschise programele Rabla Clasic şi Rabla Plus, până la 31 ianuarie (2023, n.r.). Anul viitor vom creşte sumele alocate pentru maşinile electrice, vom deschide o sesiune pentru flote comerciale, vom deschide încă o sesiune de proiecte pentru fotovoltaice. Acolo mergem pe o descentralizare şi un buget de 3-4 miliarde de lei, astfel încât să trecem de la 45.000 de dosare la peste 100.000 de dosare şi să sprijinim cetăţenii. Căutăm surse de finanţare suplimentare din fondurile europene, astfel încât să putem suplimenta bugetul gestionat de AFM şi venim şi cu celelalte programe, care sunt deja clasice şi le păstrăm, cel puţin în cazul AFM”, a mai precizat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Sursa: Ministerul Mediului

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi