Negociatorii Consiliului și ai Parlamentului European au ajuns la un acord cu caracter provizoriu și condiționat asupra mecanismului de ajustare a frontierei de carbon (CBAM). Acordul trebuie confirmat de ambasadorii statelor membre ale UE și de Parlamentul European și adoptat de ambele instituții înainte de a fi definitiv.
CBAM este unul din elementele-cheie ale pachetului „Pregătiți pentru 55” al Uniunii Europene.
Principalul obiectiv al acestei măsuri de mediu este de a împiedica relocarea emisiilor de dioxid de carbon. De asemenea, va încuraja țările partenere să instituie politici de tarifare a carbonului pentru a combate schimbările climatice.
În acest scop, CBAM vizează importurile de produse cu emisii ridicate de dioxid de carbon, cu respectarea deplină a normelor comerțului internațional, pentru a împiedica ca eforturile UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră să fie neutralizate din cauza importurilor de produse fabricate în țări din afara UE, unde politicile pentru combaterea schimbărilor climatice sunt mai puțin ambițioase decât cele din Uniunea Europeană. Mecanismul va fi util și pentru a împiedica relocarea producției sau importul de produse cu emisii ridicate de dioxid de carbon.
Produsele din următoarele sectoare vor fi vizate de CBAM: ciment, aluminiu, îngrășăminte, energie electrică și hidrogen, fier și oțel.
„Sunt foarte încântat că am ajuns la acest acord astăzi. Mecanismul de ajustare a frontierei de carbon este o parte cheie a acțiunii noastre privind schimbările climatice. Acest mecanism promovează importul de bunuri din afara UE în UE care îndeplinesc standardele climatice înalte aplicabile în cele 27 de state membre ale UE. Acest lucru va asigura un tratament echilibrat al acestor importuri și este conceput pentru a încuraja partenerii noștri din lume să se alăture eforturilor UE în materie de climă”, a spus Jozef Síkela, ministrul industriei și comerțului din Cehia.
Acest acord provizoriu depinde de unele aspecte care sunt relevante pentru CBAM, dar care trebuie precizate în alte acte legislative asupra cărora sunt încă în desfășurare negocieri. Președinția Consiliului consideră că regulamentul CBAM poate fi adoptat în mod oficial numai după soluționarea elementelor relevante pentru CBAM în alte dosare conexe.
Consiliul a optat pentru o mai mare centralizare a guvernanței CBAM, atunci când acest lucru se justifică și contribuie la o mai mare eficiență. De exemplu, noul registru al declaranților CBAM (importatori) ar urma să fie centralizat la nivelul UE.
Conform acordului provizoriu, CBAM va începe să funcționeze din octombrie 2023. Inițial, un CBAM simplificat s-ar aplica în esență numai cu obligații de raportare.
Context
La 14 iulie 2021, Comisia a prezentat propunere de regulament privind instituirea unui mecanism de ajustare la frontieră în funcție de carbon. Scopul acesteia este de a contracara riscul de relocare a emisiilor de dioxid de carbon cauzat de politicile climatice asimetrice ale țărilor din afara UE (unde politicile aplicate pentru combaterea schimbărilor climatice sunt mai puțin ambițioase decât cele ale UE). Aplicarea CBAM ar împiedica anularea rezultatelor eforturilor Uniunii de reducere a emisiilor din cauza unei creșteri a emisiilor în afara Uniunii, care ar fi determinată de relocarea producției în țări din afara UE sau de creșterea importurilor de produse care generează emisii ridicate de dioxid de carbon.
CBAM este conceput să funcționeze în paralel cu Sistemul de comercializare a certificatelor de emisii al UE (EU ETS), pentru a oglindi și a completa funcționarea acestuia pe mărfurile importate. Acesta va înlocui treptat mecanismele existente ale UE pentru a aborda riscul relocarii emisiilor de carbon, în special alocarea gratuită a cotelor EU ETS.
Lucrările tehnice privind propunerea au avut loc în cadrul unui grup de lucru privind CBAM, pe care Consiliul l-a instituit în mod special pentru negocierile privind această propunere. Consiliul a ajuns la o concluzi cu privire la regulamentul propus pe 15 martie 2022. Parlamentul European a votat pe 22 iunie 2022. Negocierile între colegislatori au început la 11 iulie și s-au încheiat cu acordul provizoriu la care s-a ajuns pe 13 decembrie.
Sursa: consilium.europa.eu
Proiect de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind instituirea unui mecanism de ajustare la frontieră în funcție de carbon: