DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

30.3 C
București
26.2 C
Sibiu
28.5 C
Suceava
27.3 C
Covasna
31.3 C
Piatra Neamț
28.6 C
Braşov
26.5 C
Bistrița
31.4 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, iulie 13, 2024

A fost lansată Biovillmap – harta comunităților care își aprovizionează energia termică din biomasă locală

Recomandate

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, în parteneriat cu Green Energy Innovative Biomass Cluster, a organizat ieri evenimentul de lansare a platformei BioVillMAP. Platforma își propune să fie un instrument de analiză a comunităților care au reușit sau sunt în curs de a-și asigura sustenabil și local propria resursă de energie termică, din biomasă.

„Parteneriatele noastre pentru susținerea unor comunități durabile continuă. În urmă cu aproximativ o lună am lansat harta apelor minerale pentru a promova localitățile care dețin astfel de resurse și exploatarea durabilă a acestora. Astăzi prezentăm alături de partenerii noștri o platformă care sperăm să scoată la lumina zona de bio-masă întrucât aceasta poate reprezenta o soluție, măcar de tranziție, pentru energie la prețuri rezonabile până în momentul în care tehnologia ne va permite să ne asigurăm necesarul energetic fără să apelăm la combustie. Zona de bio-economie are mult mai multe de oferit și suntem determinați să începem un proces pentru o strategie națională în acest domeniu, pornind pe exemplul unor state precum Germania și Spania”, a declarat László Borbély, consilier de stat, coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare durabilă.

Obiectivul platformei BioVillMAP este acela de a transfera și de a adapta experiența acumulată în localitățile în care există deja pași făcuți spre sate bioenergetice către satele cu potențial din România.  Conform datelor disponibile pe platforma în prezent există 195 de locații în 65 de localități care folosesc biomasa.

Proiectul stimulează dezvoltarea sectorului bioenergiei prin consolidarea rolului biomasei la nivel local ca un factor care contribuie în mod decisiv în aprovizionarea cu energie termică, luând în considerare oportunitățile de absorbție existente pe piață sau de expansiune a fermierilor locali, producătorilor de lemn sau IMM-uri.

Foto: Vajda Lajos, managerul Green Energy Innovatove Biomass Cluster

Accentul a fost pus pe:

  • promovarea exemplelor de bune practici și stabilirea de modalități pentru multiplicarea acestor exemple: evaluarea tehnologică și economică a satelor din grupul țintă;
  • prezentarea instrumentelor de navigare în cadrul platformei și accesarea informației;
  • identificarea de noi comunități sustenabile ce au interes în abordarea conceptului 1 sat 1 MegaWatt;
  • continuarea proiectului și îmbunătățirea constantă a platformei prin aport continuu susținut din partea grupului țintă.

De asemenea, s-a urmărit facilitarea comunicării între stakeholderi pentru elaborarea de proiecte comune, lansarea de idei noi în rândul participanților și crearea unui mediu colaborativ între administrații publice locale, Agențiile de Dezvoltare Regională, Grupuri de Acțiune Locală, mediul universitar, Agenții de Mediu județene, Direcții Agricole Județene, antreprenori în domeniul bioenergiei și comunități sustenabile.

Platforma poate fi accesată aici: https://www.biovillmap.ro/ro/

Am mai scris despre Green Energy Cluster AICI.

Detalii, AICI.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi