DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

19.6 C
București
16.3 C
Sibiu
19.3 C
Suceava
20.3 C
Covasna
19 C
Piatra Neamț
20.2 C
Braşov
17.1 C
Bistrița
20.5 C
Râmnicu Vâlcea
marți, octombrie 8, 2024

Centrul spa&balneo Fontana din Borsec, inaugurat. O construcție cu 40% lemn

Recomandate

Centrul spa&balneo Fontana din Borsec, considerat unul dintre cele mai frumoase din ţară, a fost inaugurat oficial ieri, în prezenţa autorităţilor locale şi judeţene, precum şi a reprezentanţilor Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului şi Ministerului Sănătăţii.

Primarul staţiunii, Mik József, a declarat, la evenimentul inaugural, că după 12 ani de aşteptare a sosit unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a Borsecului, care va duce la relansare turismului.

„Cam 40% la sută din construcție este lemn. Este ceva foarte frumos. În istoria stațiunii, în secolul 19 mai toate clădirile erau din lemn. Suntem înconjurați de păduri. Toate lucrările și tot lemnul sunt de la producători din zonă, locali”, a declarat primarul pentru forestmania.ro.

„Ne aflăm în pragul unui vis devenit realitate, care cu siguranţă va duce la renaşterea turismului din staţiunea noastră. Povestea construcţiei FONTANA este povestea unei perioade pline de eşecuri şi dezamăgiri, dar în care nu ne-a lipsit niciodată un lucru: speranţa că visul pe care l-am avut cu atâţia ani în urmă se va realiza, în pofida tuturor dificultăţilor. (…) În cursul realizării proiectului am întâmpinat foarte multe dificultăţi, dar indiferent de obstacolele pe care le-am întâlnit, am căutat întotdeauna soluţii. Şi aşa, încet-încet, această poveste (…) s-a finalizat aşa cum am visat”, a spus primarul Mik József.

El a prezentat un scurt istoric al proiectului de construire a centrului FONTANA şi a amintit că, după închiderea vechiului centru de tratament, staţiunea Borsec a intrat într-un proces de declin total, care a dus la o scădere drastică a locurilor de cazare. Potrivit primarului, în 2008 mai rămăseseră doar 80 de locuri de cazare, din cele 5.000 care funcţionau în trecut.

Mik József a vorbit despre investiţiile pe care le-a făcut primăria, care să ducă la renaşterea turismului în Borsec, cum ar fi pârtia de schi sau de bob de vară, pe lângă centrul FONTANA, despre care a spus că este unul dintre cele mai frumoase din ţară.

Totodată, Mik József a punctat faptul că, în urma acestor investiţii, oraşul şi-a recăpătat statutul de staţiune balneoclimaterică şi va avea un avantaj în obţinerea fondurilor de dezvoltare.

„Sper că ziua de astăzi marchează începutul une noi ere în viaţa turistică a oraşului, că în câţiva ani clădirile dărăpănate care au mai rămas şi care strică imaginea staţiunii balneare vor fi renovate, că vor fi construite alte pensiuni, restaurante, vor fi lansate alte servicii turistice. Dar trebuie să fim foarte atenţi la un lucru: istoria ultimilor 30 ani a fost o lecţie despre ceea ce se poate întâmpla atunci când interesul personal prevalează faţă de interesul public, când acest interes îi îndeamnă pe unii să distrugă o staţiune în loc să aibă grijă de ea. Trebuie să avem grijă de această comoară, cu care Dumnezeu ne-a binecuvântat. Trebuie să avem grijă de ceea ce am reuşit să reconstruim şi este important să învăţăm generaţiile următoare să facă acelaşi lucru”, a arătat primarul staţiunii Borsec.

La evenimentul de deschidere a participat şi secretarul de stat în Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, Tudoriţa Lungu, care şi-a exprimat bucuria că participă la inaugurarea centrului FONTANA, despre care a spus că este „extraordinar” şi a vorbit de proiectele comune derulate împreună cu Primăria Borsec şi Consiliul Judeţean Harghita.

„Trebuie să vă spun că Ministerul a colaborat şi colaborează în continuare cu oraşul Borsec, de foarte mulţi ani şi pe multe proiecte. Este vorba de şase proiecte finanţate de Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului împreună cu Primăria Borsec, CJ Harghita, care totalizează în jur de 30 milioane de lei, fonduri de la Minister. Numai în această investiţie, ministerul a alocat 17 milioane de lei. Am spus mereu că turismul trebuie să fie un pivot în dezvoltarea localităţilor României, pentru că turismul prezervă cultura, bogăţiile naturale, atrage investitori şi aduce sentimentul acela de mândrie locuitorilor care locuiesc într-un oraş dezvoltat, cu servicii de înaltă calitate şi unde primarul şi Consiliul Local îşi înţeleg menirea”, a arătat secretarul de stat Tudoriţa Lungu.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Vass Levente, a vorbit despre importanţa unor astfel de centre în menţinerea sănătăţii şi în prevenirea fenomenului de burnout în rândul angajaţilor şi l-a felicitat pe primar pentru că a realizat „ceva nemaipomenit”.

Deputatul UDMR Bende Sandor a punctat faptul că centrul FONTANA va fi o emblemă nu doar a staţiunii Borsec, ci şi a judeţului Harghita şi a întregii ţări, iar vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Barti Tihamer, a opinat că e nevoie de „un gram de nebunie”, în sensul bun al cuvântului, pentru a realiza lucruri măreţe, iar cei care îşi asumă funcţii publice de multe ori ies din limitele lor şi fac lucruri notabile.

La eveniment a participat şi prefectul judeţului, Petres Sandor, care şi-a exprimat aprecierea pentru toţi cei ce cu contribuit la succesul acestui proiect.

Despre importanţa momentului au mai vorbit managerul judeţului Harghita, Incze Csongor, Baciu Gheorghe, preşedintele Asociaţiei Balneare şi Balneoclimaterice din România, respectiv Molnár Ákos, vicepreşedintele Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din România.

Construcţia centrului spa & balneo din Borsec a început în anul 2011, cea mai mare parte a finanţării fiind asigurată de Ministerul Dezvoltării Regionale, care a alocat 13,5 milioane de lei. După aproape un an şi jumătate de la începerea lucrărilor, s-a sistat orice finanţare de la bugetul de stat, administraţia locală fiind nevoită să caute soluţii pentru ca investiţia să poată fi finalizată.

Aşa s-a ajuns, în anul 2016, la contractarea unui credit bancar de 13 milioane de lei, la care se adaugă fonduri primite din partea Ministerului Turismului, Consiliului Judeţean Harghita şi sume alocate din bugetul local. Investiţia totală este de aproximativ 9 milioane de euro.

Centrul balnear cuprinde un centru spa şi o bază de tratament, cu o suprafaţă de 2.900 de metri pătraţi şi o capacitate de 1.000 de persoane pe zi în sezonul de vară şi 700 persoane în timpul iernii, iar autorităţile locale susţin că este cel mai mare de acest fel din România.

Acesta va oferi, în zona de spa, piscine interioare şi exterioare, saună finlandeză, infra-saună şi saună cu aburi, iar în zona balneo vor fi posibilităţi diverse de tratament, cum ar fi împachetări cu nămol, masaje sau terapie cu apă minerală caldă şi rece.

Potrivit autorităţilor locale, conceptul FONTANA se bazează pe două pârghii, respectiv Fontana Well (spa şi prevenţie primară) şi Fontana Health (prevenţie secundară şi recuperare, care implică consultaţie medicală). Oaspeţilor li se promite o experienţă unică în România cu terapii pe bază de plante şi ierburi alpine, în deplină concordanţă cu natura înconjurătoare. Preţul biletele de intrare va fi cuprins între 50 şi 100 de lei, în funcţie de timpul petrecut în centru, iar pentru copii tarifele vor fi mai mici. Copiii cu vârsta de până la şase ani vor avea gratuitate.

Sursa: administratie.ro

Foto: Fontana Borsec

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi