DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

8.5 C
București
6.2 C
Sibiu
2.3 C
Suceava
0.5 C
Covasna
1.8 C
Piatra Neamț
3 C
Braşov
3 C
Bistrița
5.3 C
Râmnicu Vâlcea
joi, ianuarie 23, 2025

A început cea de-a 17 sesiune a Forumului ONU pentru Păduri, UNFF 17, la New York

Recomandate

Cea de-a 17-a sesiune a Forumului ONU pentru Păduri (UNFF 17) a început de astăzi, la New York, SUA și se va încheia pe 13 mai. Sesiunea include discuții politice la nivel înalt privind implementarea planului strategic al ONU pentru păduri 2017–2030.

UNFF-17 va lua în considerare, de asemenea, pregătirile pentru evaluarea de la jumătatea perioadei –  în 2024 – a eficacității acordului internațional privind pădurile.

România este reprezentată la forum de secretarul de stat din Ministerul Mediului Sorin Ionuț Banciu.

El a ținut astăzi un scurt discurs, în cadrul mesei rotunde cu tema: „Răspunsul, rolul și așteptările UNFF de la evoluțiile multilaterale legate de păduri”.

Redăm câteva pasaje din discursul secretarului de stat român:

„În temeiul obiectivelor globale legate de păduri, România acordă o mare importanță gestionării durabile a acestora, în special în domeniul integrității și extinderii lor.

România a investit în prevenirea și controlul tăierilor ilegale de lemn prin îmbunătățirea transparenței lanțurilor de aprovizionare cu lemn și asigurarea trasabilității complete a produselor din lemn. O nouă versiune a unui Sistem Informațional Integrat pentru Urmărirea Lemnului (SUMAL 2.0) și a sistemelor publice de inspecție forestieră sunt în prezent implementate și dezvoltate continuu pentru a include cele mai bune tehnologii.

A fost elaborată o legislație adecvată în acest sens, care a rezultat în sisteme ce au fost îmbunătățite cu mai multe aplicații informatice inovatoare, ale căror obiective sunt creșterea eficienței controlului asupra legalității lemnului și asigurarea trasabilității acestuia cu ajutorul software-ului operat on-line de pe tabletă, calculatoare și smartphone-uri.

De asemenea, sprijinim micii proprietari de păduri pentru a realiza practici mai durabile de management al pădurilor, cu un buget național dedicat pentru activitățile de pază și controlul dăunătorilor.

O altă măsură de sprijin relevantă este o schemă de compensare financiară dedicată care acoperă pierderile economice ale proprietarilor privați de păduri atunci când acestea sunt incluse în zone strict protejate.

România este mândră și privilegiată să găzduiască o parte semnificativă din ultimele păduri virgine și cvasivirgine din Europa. Aceste păduri valoroase, unele dintre ele având o valoare universală excepțională, așa cum le nominalizează UNESCO, au fost în permanență în atenția Guvernului României.

În prezent, peste 70 de mii de hectare de astfel de păduri sunt strict protejate de legislația română.

Noi, ca factori de decizie politică, avem responsabilitatea de a lua decizii bazate pe știință, având în vedere cum ar putea arăta viitorul în ceea ce privește clima și așteptările societății legate de păduri.

Este bine cunoscut faptul că pădurile joacă un rol cheie și în captarea carbonului. Astfel, scopul nostru este să creștem suprafața de pădure din România, mai ales în acele părți care sunt vulnerabile la schimbările climatice, de exemplu în partea de sud a țării, unde deșertificarea reprezintă o amenințare majoră. În ultimele două decenii s-au făcut pași semnificativi, mii de hectare de soluri nisipoase fiind împădurite. Intenționăm să continuăm această inițiativă și să stabilim o adevărată barieră verde pentru a opri răspândirea deșertificării.

Este momentul să acordăm mai multă atenție pădurii în ansamblu, ca ecosistem complex care nu trebuie deranjat semnificativ.

De asemenea, este obligatorie dezvoltarea și implementarea celor mai bune soluții legate de prelucrarea lemnului, pentru a crește valoarea și ciclul de viață al produselor pe bază de lemn.

Considerăm că acțiunile noastre coordonate vor contribui activ la implementarea Planului Strategic al ONU pentru Pădure 2017-2030”, a spus secretarul de stat Sorin Ionuț Banciu.

UNFF 17 transmite câteva idei legate de păduri:

Ecosistemele forestiere sunt esențiale pentru integritatea ecologică a planetei noastre și pentru viitorul durabil al oamenilor de pretutindeni. Ele găzduiesc aproximativ 80% din toate speciile terestre și contribuie substantial la atenuarea și adaptarea la schimbările climatice și la conservarea biodiversității. Aproximativ 1,6 miliarde de oameni, sau 25% din populația globală, depind de păduri pentru subzistență, mijloace de trai, angajare și generare de venituri. Pădurile ne oferă lemn, hrană, combustibil, furaje, produse nelemnoase și adăpost și contribuie la conservarea solului și a apei și la curățarea aerului. În timpul pandemiei de COVID-19, pădurile au furnizat servicii esențiale care sprijină sănătatea și bunăstarea oamenilor.

Banciu: „Discutăm despre nevoia de avea mai multă coerență între diferitele Convenții și inițiative internaționale care se referă la păduri”

„Pădurile sunt din ce în ce mai relevante pentru atingerea multiplelor obiective la nivel mondial.

Fie că vorbim de dezvoltarea durabilă, protejarea biodiversității, reducerea poluării sau reducerea efectelor schimbărilor climatice, pădurile au o contributie esențială.

Astăzi începe Forumul pentru Păduri al Națiunilor Unite, unde discutăm despre rolul multiplu al pădurilor, dar și despre nevoia de avea mai multă coerență între diferitele Convenții și inițiative internaționale care se referă la păduri sau la care sunt influențate de modul în care înțelegem să avem grijă de acest valoros patrimoniu natural.

Sunt onorat să conduc delegația României la acest important forum global care pune din nou pădurile în centrul deciziilor politice de la cel mai înalt nivel”, a scris Ionuț Sorin Banciu pe pagina sa oficială de Facebook.

Sursa: sdg.iisd.org

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi