DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

18.3 C
București
15.2 C
Sibiu
14.8 C
Suceava
9.1 C
Covasna
11.6 C
Piatra Neamț
9.7 C
Braşov
11.5 C
Bistrița
13.8 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, aprilie 13, 2024

Detalii de la un ocol silvic de regim: Cât costă să împădurești un hectar?

Recomandate

Acțiunile de împădurire pe care le vedem în fiecare primăvară și pe care le aplaudă toată lumea în mediul online au în spate nu doar o muncă fizică extrem de istovitoare, ci și bani serioși. La solicitarea forestmania.ro, șeful Ocolului silvic de la Ghimeș Făget RA – ocol privat – a explicat că sunt mai multe probleme la o astfel de acțiune decât își imaginează cineva. Inginerul silvic Simion G. Oltean a detaliat:

„Dacă e să facem un calcul general, acțiunea de împădurire a unui hectar cu puieți de molid costă între 11.500 și 15.000 de lei. Cu zilieri din comună. Plătim 185 de lei brut, 125 de lei net pe ziua de lucru. Asta înseamnă 132 de puieți plantați pe om, adică rezultă un cost de 1,4 lei de puiet plantat. Din experiența proprie vă pot spune că nu ar fi mult nici plata a 150 de lei pe zi net, adică un cost de 1,68 de lei pe puiet plantat. Ceea ce plătim noi se traduce cu 3,12 – 3,75 euro pe oră, în timp ce dacă omul se duce să lucreze într-un alt stat UE în agricultură primește 5 euro pe oră. Va fi tot mai greu să găsim oameni”, ne-a spus șeful ocolului.

Ocolul are propriile sape, în jur de 50, cumpărate special pentru acțiunile de împădurire. Sunt zile în care vin 40 de oameni la muncă, zile în care vin 50. Comparativ, firmele de exploatare forestieră oferă între 200 – 250 de lei pe ziua de muncă. Sigur că e o muncă mai grea, dar și banii sunt mai buni!

„Puieții costă între 0,9 lei și 1,3 lei bucata. Per total, cu fiecare fir de molid plantat cheltuim cam 3 lei. Fiind 5.000 de puieți la un hectar, calculul e simplu și rezultă 15.000 de lei”, ne-a mai spus Oltean.

„Prima noastră sarcină e să încurajăm regenerarea naturală”

Inginerul silvic e de părere că cea mai bună soluție pentru pădure este regenerarea naturală. Cel puțin acolo unde e posibil.

„Trebuie să avem în vedere că puieții plantați sunt mai defavorizați decât cei care cresc natural. Riscul să nu se prindă este mult mai mare. Din punctul meu de vedere, prima noastră sarcină, a silvicultorilor, este să încurajăm regenerarea naturală. Asta se face prin diverse tratamente care răresc pădurea uniform sau grupat pentru a permite pătrunderea luminii. Sigur că nu se poate peste tot, fie că nu sunt peste tot aceleași condiții, fie sunt cazuri când pornești de la zero o pădure”, mai explică șefului ocolului.

Puieți containerizați și număr mai mic la hectar

Majoritatea împăduririlor se fac la noi cu puieți cu rădăcină nudă, ceea ce face dificilă plantarea și scade șansele de prindere. În opinia lui Oltean, soluția ar fi puieții containerizați, care vin la pachet și cu un sistem de plantare mai ușor, mai sigur și mai rapid.

„Dacă facem aceste investiții cu cap, și putem să le facem, prin PNRR, am avea puieții apți de plantat după un sezon de vegetație, adică într-un an, nu în patru ani, ca acum. Din experiența mea din Canada, vă pot spune că sunt alte șanse de prindere cu acel balot de pământ cu care vine puietul containerizat. Și tot din Canada, recomandarea mea e să modificăm schema de plantare, e mult prea deasă la noi, 5.000 de puieți la un hectar. Ar trebui revizuite normele tehnice. Ca să vă dau un exemplu, în Canada un om plantează aproximativ 1.500 de puieți pe zi. La noi abia 130. Plus că la rădăcina nudă e de lucru. La containerizat ai acel hârleț cu care faci gaura și îl pui, durează câteva secunde. Nu ai sapă să faci groapă, nu pui sapa deoparte ca să plantezi cu mâna, să acoperi…”

Zilierii, importanți

Cei de la Romsilva apelează la firme, în unele zone, pentru acțiunile de plantare. Firma vine tot cu zilieri. Nu de puține ori, acești zilieri sunt din alte locuri, nu din localitățile respective.

„La noi, pădurea e a comunei. Eu lucrez cu oameni din comună. Și vă pot spune că lucrează altfel. E așa, un sentiment al apartenenței: nu le este indiferent ce lasă în urmă, pentru că ei sunt conștienți că de munca lor depinde viitoarea pădure pe care o lasă copiilor, nepoților care trăiesc aici. E diferit față de cei care nu au nicio legătură cu zona”.

OS Ghimeș-Făget RA administrează fondul forestier proprietate publică a comunei Ghimeș-Făget pe raza județelor Bacău și Neamț. Mai au contract cu alte persoane juridice și fizice astfel încât ajung la o suprafață totală de 7215 hectare. Simion G. Oltean este șef de ocol din ianuarie 2021.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi