DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

5 C
București
-2.8 C
Sibiu
1.4 C
Suceava
0.3 C
Covasna
1.2 C
Piatra Neamț
0.3 C
Braşov
2 C
Bistrița
2.3 C
Râmnicu Vâlcea
miercuri, noiembrie 6, 2024

A început procesul de elaborare a Noului Cod Silvic. Tánczos Barna: „Trebuie să fie ușor de înțeles și de aplicat”

Recomandate

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tánczos Barna, a participat astăzi, la Universitatea „Transilvania” din Brașov, la lansarea procesului de elaborare a Noului Cod Silvic. La eveniment au luat parte, de altfel, foarte mulți specialiști din sector, de la ingineri silvici, la reprezentanți ai asociațiilor de proprietari de păduri, organizații sindicale, patronale sau de protecția mediului. Nu a lipsit nici directorul general al Romsilva, Daniel Nicolăescu, și nici inspectorul general al Gărzii Forestiere Naționale, Levente Porzsolt.

După cum a anunțat ministrul, Noul cod silvic va fi elaborat în cadrul proiectului „Reforma sistemului de management și a celui de guvernanță în domeniul forestier prin dezvoltarea unei Strategii forestiere naționale și a legislației subsecvente”, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta C2 – Păduri și protecția biodiversității.

Consorțiul care lucrează la elaborarea proiectului Noului Cod Silvic este format din specialiști ai Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”, ai Universității Transilvania din Brașov și ai Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.

„Prima schimbare substanțială este aceea care să aducă o schimbare de atitudine a administratorului și proprietarului de pădure, care să facă o exploatare sustenabilă, pentru viitor, în interesul pădurii. Trebuie să nu mai privim proprietarul și administratorul ca pe un potential infractor și atunci cu siguranță se vor schimba multe în bine în țară. (…) Trebui să creștem suprafața împădurită, mai ales în sud, unde e un echilibru distrus în ultimele secole. Pădurea este viața noastră și ne poate sprijini cel mai mult în lupta cu schimbările climatice. Sper că odată cu noua legislație să ne apropiem de o abordare normală care să caracterizeze societatea noastră.

Noul Cod trebuie să fie ușor de înțeles și de aplicat”, a spus ministrul Tánczos Barna.

Coordonatorul proiectului, prof. Bogdan Popa, de la Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere Brașov, a anunțat că instituțiile au alături de ele un grup de experți – 50 – care își vor aduce aportul la Noul Cod Silvic.

„Noi vom garanta că soluțiile pe care le vom propune îi includ pe toți silvicultorii din România”, a menționat el.

„Avem nevoie de Cod, avem nevoie de încredere și avem nevoie de speranță”

Prof. univ. dr. Laura Bouriaud, de la Facultatea de Silvicultură din Suceava a spus, la rândul său, câteva cuvinte:

„Este o construcție pe care o vom face împreună. Înainte de prezentarea colegilor mei, pe paliere tehnice, dați-mi voie să vă spun un scurt cuvânt pe care l-a spus o doamnă inginer silvic care lucrează în exploatare și pe care o apreciez foarte mult, doamna Miu Constantina. Ea a spus așa: Avem nevoie de Cod, avem nevoie de încredere și avem nevoie de speranță”.

Decanul Facultății de Silvicultură din Suceava, Ciprian Palaghianu, a spus că în 2023 se împlinesc 142 de ani de la primul Cod Silvic al României.

„Astăzi societatea așteaptă ceva mai mult de la pădure și de la silvicultură în general. Încercăm să creăm un cadru modern, care să răspundă noilor nevoi. Modul în care încercăm să facem acest lucru apasă foarte greu: e o responsabilitate foarte mare. Așteptările creează presiune. Toate așteptările trebuie reunite în principiile unui management forestier responsabil.

Trebuie să ținem cont și de noile realități – economice, climatice. Ele trebuie integrate în Noul Cod Silvic. Aș vrea să cred că există suficiente intenții bune și energie care să ducă în final la un proiect bun”.

Ioan Abrudan: „Și pentru conservare e nevoie de fumdament științific, nu de presiune și feeling”

A avut loc și o sesiune de întrebări din partea publicului, câțiva reprezentanți ai unor organizații nonguvernamentale punând accent pe ideea de conservare care ar trebui să primeze în Noul Cod Silvic. Rectorul Universității „Transilvania”, Ioan Abrudan, a precizat că și în domeniul conservării biodiversității deciziile ar trebui să se ia, ca la Codul silvic, într-un mod fundamentat științific. „Nu după presiunea unora, nu după feelingul altora, ci tot pe baze științifice. Și mă întreb ce fundament științific am eu să trec o zonă unde s-a gospodărit pădurea în zone care nu mai trebuie atinse?”.

De altfel, el a explicat mai detaliat, la finalul evenimentului: „Am să dau cel mai simplu exemplu: Poiana Narciselor. În momentul în care s-a înțeles greșit că dacă este rezervație nu mai trebuie făcută nicio lucrare, speciile ierboase au invadat narcisele. Pentru că periodic, acolo, comunitățile locale coseau. Recoltau fânul.  În momentul în care nu s-a mai făcut acest lucru, alte specii au invadat narcisele. Și au început să se plângă comunitățile, cercetătorii. S-a ajuns după aceea ca printr-un proiect european să se stimuleze comunitățile locale să vină din nou să practice acele activități pe care le făceau de secole… Acesta este ceea ce numim noi management activ în vederea conservării”, a punctat Ioan Abrudan.

Ciprian Muscă, ASFOR: „Nu trebuie să uităm că lemnul este o resursă regenerabilă”

Președintele Asociației Forestierilor din România, Ciprian Dumitru Muscă, a fost, de asemenea, prezent la evenimentul de la Brașov.

„ASFOR va pune la dispoziție toată expertiza necesară pentru a acoperi segmentul de exploatare a pădurilor. Codul Silvic trebuie să fie proactiv și rezultatul trebuie să se transpună într-o armonie perfectă între o pădure bine îngrijită și nevoile comunităților locale, dar și ale populației. Nu trebuie să uităm că lemnul este o resursă regenerabilă care stă la baza dezvoltării civilizației umane și o resursă care astăzi participă activ la angajamentele de luptă cu schimbările climatice. Așa cum am spus și repetăm, non-intervenția nu este o soluție, vedem că protejarea strictă a unor zone forestiere a dus la dispariția comunităților locale”, a declarat președintele ASFOR pentru forestmania.ro.

Proiectul Noului Cod Silvic va trebui elaborat până la finalul lunii mai 2023. El va fi înaintat către Parlament, unde, teoretic, trebuie să fie dezbătut și apoi votat. Ministrul a spus că o decizie în acest sens va fi luată în cadrul coaliției de guvernare.

Ministerul Mediului transmite că toate persoanele interesate să participe la procesul de consultare sunt invitate să completeze chestionarul de la următorul link: https://proiect.codsilvic.ro/inscriere-la-consultarea…/

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi