DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

30.6 C
București
20.2 C
Sibiu
24.4 C
Suceava
20.2 C
Covasna
19.9 C
Piatra Neamț
19.6 C
Braşov
18.7 C
Bistrița
23.7 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, iulie 20, 2024

A început Summitul COP26. Klaus Iohannis prezintă Declarația Națională

Recomandate

Timp de două săptămâni, între 31 octombrie și 12 noiembrie, are loc Summitul liderilor mondiali care va avea loc în cadrul Conferinţei Părţilor Convenţiei Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP26), la Glasgow (Scoţia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord). Peste 120 de lideri de stat și delegații din aproximativ 200 de țări, experți climatici și activiști de mediu vor participa la discuțiile legate de viitorul planetei și modul în care pot fi combătute problemele de mediu pentru a limita creșterea temperaturii medii globale la sub 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială.

Summitul global COP26 este considerat cel mai important eveniment dedicat climei organizat după Acordul Climatic de la Paris din 2015, însă nu este încă foarte clar în acest moment dacă va exista și un acord ferm post-COP pentru ca schimbările climatice să fie controlate.

Țărilor li se cere să prezinte obiective ambițioase de reducere a emisiilor pentru 2030, care să se alinieze la atingerea unui nivel net al emisiilor de CO2 egal cu zero până la jumătatea secolului.

Pentru a îndeplini aceste obiective ambițioase, țările vor trebui, de exemplu, să:

  • accelereze eliminarea treptată a cărbunelui;
  • reducă defrișările; încurajeze investițiile în energie regenerabilă;
  • accelereze trecerea la vehicule electrice

Preşedintele Klaus Iohannis participă, astăzi și mâine, la summitul COP26. Potrivit unui comunicat de presă, în cadrul reuniunii, preşedintele Klaus Iohannis va susţine Declaraţia Naţională, în care va transmite poziţia României, cu accent pe demersurile pe care le face ţara noastră pentru a limita efectele schimbărilor climatice.

„Declaraţia Preşedintelui României va reflecta astfel abordarea integrată pe care ţara noastră o propune în procesul de combatere a schimbărilor climatice, cu soluţii bazate pe natură în procesul de captare a carbonului, tehnologii verzi care să reducă emisiile din sectorul energetic şi industrial, schimbarea comportamentului cetăţenilor prin conştientizarea şi educarea cu privire la problematica schimbărilor climatice”, se arată în comunicat.

Totodată, preşedintele Klaus Iohannis va participa la evenimente în format multilateral şi bilateral pe tema soluţiilor bazate pe natură la problema schimbărilor climatice şi reducerea emisiilor din sistemul energetic.

„Schimbările climatice constituie una dintre cele mai mari provocări la adresa omenirii, în contextul în care traversăm o perioadă de urgenţă climatică. Efectele schimbărilor climatice nu cunosc graniţe naţionale, iar cetăţenii sunt din ce în ce mai expuşi la acestea. Preşedintele Klaus Iohannis este decis să se implice activ, alături de alţi lideri mondiali, organizaţii internaţionale, mediul instituţional, asociativ şi de business pentru a sprijini efortul global de combatere a schimbărilor climatice”, susţine sursa citată.Reuniunea COP26 are un rol esenţial în îmbunătăţirea implementării Acordului de la Paris şi limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius. În acest sens, este de dorit un angajament global pentru zero emisii nete până în 2050, precum şi pentru asumarea unor reduceri mari până în 2030. În acelaşi timp, se aşteaptă ca statele dezvoltate să extindă substanţial finanţarea climatică pentru statele în curs de dezvoltare pentru a le sprijini eforturile de atenuare şi adaptare la schimbările climatice. Cooperarea mai accentuată în domeniul cercetării şi inovării este esenţială în dezvoltarea de noi tehnologii verzi.

De asemenea, soluţiile bazate pe natură, precum împăduririle, joacă un rol important în combaterea schimbărilor climatice.

România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, se angajează să contribuie la eforturile Uniunii de a reduce cu cel puţin 55% emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030 (comparativ cu nivelul din 1990) şi de a atinge neutralitatea climatică până în 2050. România susţine la COP26 eforturile pentru finalizarea regulilor de operaţionalizare a Acordului de la Paris şi rămâne angajată în ceea ce priveşte implementarea acestuia. 

Marii absenți la întrunirea considerată cel mai mare eveniment climatic de la Acordul de la Paris din 2015 sunt Xi Jinping, președintele Chinei (cel mai mare emițător de dioxid de carbon din lume), și președintele rus Vladimir Putin. În schimb, atât Moscova cât și Beijingul vor fi reprezentate la COP26 la nivel de miniștri, China chiar trimițându-l în Scoția pe cel mai bun specialist în domeniul climatic pe care îl are, Xie Zhenhua, și care a fost reactivat recent de Partidul Comunist Chinez după o pauză de trei ani. 

Organizația Greenpeace susține că summitul COP26 este primul summit global în care statele vor trebui să prezinte ținte ambițioase de reducere a emisiilor și planuri care să dovedească parcursul prin care le vor atinge. 

„COP26 E relevant pentru că acesta e ultimul deceniu în care omenirea mai poate să evite cele mai devastatoare efecte ale încălzirii globale: dezastre naturale de neimaginat, creșterea nivelului mării și pierderea covârșitoare a biodiversității. Este, totodată, o oportunitate unică de a crea o economie mai puternică și echitabilă la nivel global. Cu cât guvernele amână mai mult să acționeze concret și benefic, cu atât va fi mai dificil ca procesul de combatere a schimbărilor climatice să devină un succes”, se arată într-un comunicat al Greenpeace

Mesajul liderului spiritual Dalai Lama

Și Dalai Lama a transmis un mesaj pentru reuniunea COP26:

„Niciunul dintre noi nu este capabil să schimbe trecutul. Dar suntem cu toții în măsură să contribuim la un viitor mai bun. Într-adevăr, avem o responsabilitate față de noi înșine și față de cele peste șapte miliarde de ființe umane care trăiesc astăzi să ne asigurăm că toți putem continua să trăim în pace și siguranță. Cu speranță și determinare, trebuie să avem grijă atât de propria noastră viață, cât și de cea a tuturor vecinilor noștri.

Strămoșii noștri au văzut pământul ca fiind bogat, ceea ce este, dar, mai mult, este singura noastră casă. Trebuie să-l protejăm nu numai pentru noi înșine, ci și pentru generațiile viitoare și pentru nenumăratele specii cu care împărțim planeta.

Platoul tibetan, cel mai mare rezervor de zăpadă și gheață din afara Polului Nord și Sud, a fost adesea numit „al treilea pol”. Tibetul este sursa unora dintre cele mai importante râuri ale lumii, printre care Brahmaputra, Gange, Indus, Mekong, Salween, Râul Galben și Yangtze. Aceste râuri sunt sursa vieții, deoarece oferă apă potabilă, irigații pentru agricultură și hidroenergie pentru aproape două miliarde de oameni din Asia. Topirea numeroșilor ghețari din Tibet, îndiguirea și devierea râurilor și defrișarea pe scară largă exemplifică modul în care neglijarea ecologică într-o zonă poate avea consecințe aproape peste tot.

Astăzi, trebuie să ne adresăm viitorului nu cu rugăciuni provocate de frică, ci prin acțiuni realiste bazate pe înțelegerea științifică. Locuitorii planetei noastre sunt mai interdependenți ca niciodată. Tot ceea ce facem îi afectează pe semenii noștri, precum și pe nenumărate specii de animale și plante.

Noi, ființele umane, suntem singurele creaturi cu puterea de a distruge pământul, dar suntem și specia cu cea mai mare capacitate de a-l proteja.

Trebuie să ne confruntăm cu problemele schimbărilor climatice la nivel global și să cooperăm, în beneficiul tuturor. Dar trebuie să facem tot ce putem și la nivel personal.

Chiar și acțiunile zilnice mici, cum ar fi modul în care folosim apa și cum eliminăm ceea ce nu avem nevoie, au consecințe. Trebuie să facem din îngrijirea mediului nostru natural o parte a vieții noastre de zi cu zi.

Sunt încurajat să văd că generațiile noastre tinere cer acțiuni concrete privind schimbările climatice. Acest lucru dă speranță pentru viitor. Eforturile tinerilor activiști precum Greta Thunberg de a crește gradul de conștientizare cu privire la necesitatea de a asculta știința și de a acționa în consecință sunt cruciale. Deoarece poziția lor este realistă, trebuie să-i încurajăm.

Subliniez în mod regulat importanța menținerii unui sentiment al unității umanității, ideea că fiecare ființă umană este o parte din noi. Amenințarea încălzirii globale și a schimbărilor climatice nu este limitată de granițele naționale; ne afectează pe toți.

Pe măsură ce ne confruntăm împreună cu această criză, este imperativ să acționăm într-un spirit de solidaritate și cooperare pentru a limita consecințele acesteia. Sper și mă rog ca liderii noștri să aibă puterea de a lua măsuri pentru a aborda această urgență și de a stabili un calendar pentru schimbare. Trebuie să acționăm pentru a face din aceasta o lume mai sigură, mai verde și mai fericită.

Cu rugăciunile și urările mele de bine,

Dalai Lama

31 octombrie 2021”.

Sursa: Agerpres, Digi24.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi