Peste 1.500 de voluntari vor participa mâine la cea mai mare acţiune de împădurire din judeţul Bihor, având ca scop plantarea a 20.000 de puieţi de stejari şi frasini pe 5 hectare de teren, în localitatea Husasău de Tinca.
Și-au anunţat prezenţa 30 de companii, 10 şcoli, 12 instituţii – printre care Poliţia, Jandarmeria, ISU şi Penitenciarul, 10 ONG-uri bihorene şi mulţi simpli voluntari.
Directorul Direcţiei Silvice Bihor, Teodor Suciu, a precizat azi că lucrările de plantare au loc pe o suprafaţă de pădure identificată cât mai aproape de Oradea şi care să permită accesul facil al unui număr mare de persoane.
„A fost acolo o tăiere rasă, doi ani la rând, în condiţiile în care arboretul a ajuns la vârsta exploatabilităţii şi a trebuit înlăturat. De la tăiere, noi trebuie să regenerăm în maxim doi ani. Colegii noştri şi eu însumi vom fi prezenţi la acţiune, alături de întreg personalul silvic de la Ocolul silvic Tinca. Aceştia au pregătit anterior terenul prin curăţare de crăci, mobilizarea solului, sâmbătă urmând să se sape vetrele pentru puieţi şi plantarea efectivă. Mizăm pe plantarea a 20.000 de puieţi, ceea ce la peste o mie de voluntari, mi se pare a fi realizabil. Putem să înregistrăm un record”, a declarat, pentru Agerpres, Teodor Suciu.
Organizatorii pun la dispoziţie toate materialele necesare (puieţi, sape şi cazmale, mănuşi de grădinărit, saci, asistenţă medicală şi toalete ecologice).
Programul plantării va avea loc între orele 9,00 şi 15,00. După pregătire şi instruire pentru plantare, împărţire pe parcele, se va lucra o oră şi jumătate, până la 11,30, cu o pauză de 15 minute, pentru un sandwich, apă sau măr, acţiunea de plantare urmând să se încheie la ora 14,00, cu servirea mesei de prânz.
Luna plantării arborilor
Reamintim că pe 15 martie a început în România „Luna plantării arborilor”, o sărbătoare a societății românești. Tradiția datează din anul 1901. Atunci, Spiru Haret, ministru al Instrucțiunei Publice și Cultelor, a transmis o circulară tuturor „școalelor” prin care instituie „Luna sădirii pomilor” în perioada 15 martie-15 aprilie. Acțiunea a fost susținută și de părintele silviculturii moderne, Marin Drăcea, care a inclus-o în 1936, când era înalt funcționar al Ministerului Domeniilor, în calendarul silviculturii românești. „Iubirea de arbore și de pădure hotărăsc, în ultimă analiză, soarta pădurilor unei țări într-o anumită epocă. Nu-și apără pădurea decât un popor conștient de propriul său destin și care vrea să trăiască“, a spus Marin Drăcea. Din 1953, după modelul altor țări, „Luna pădurii” a fost instituționalizată sub aceasta denumire, iar din anul 2008, conform noului Cod Silvic, denumirea s-a schimbat în „Luna plantării arborilor”. Este unul din cele mai importante evenimente silvice și ecologice și reprezintă o modalitate de sensibilizare a publicului și factorilor decizionali cu privire la rolul și importanța pădurii.
Sursa: Agerpres, ASFOR
Foto: Direcția Silvică Bihor