DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

30.6 C
București
20.2 C
Sibiu
24.4 C
Suceava
20.2 C
Covasna
19.9 C
Piatra Neamț
19.6 C
Braşov
18.7 C
Bistrița
23.7 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, iulie 20, 2024

Încă un pas spre Strategia Forestieră Națională: prima ședință a grupului de experți

Recomandate

Universitatea Transilvania din Brașov organizează, pe 25 martie, la Brașov, prima întâlnire a grupului de experți care vor lucra la Strategia Forestieră Națională. De fapt, vor lucra doar la anumite puncte din viitoarea Strategie, mai exact la cele asupra cărora nu s-a ajuns la un rezultat în urma dezbaterii publice ce a avut deja loc. În urmă cu doi ani, Ministerul Mediului a pus în dezbatere un proiect inițial de Strategie Forestieră, iar după un larg proces de consultare, la care s-au adunat peste 250 de observații, au rămas câteva teme în „dezechilibru”. Ministerul Mediului a decis să obțină un raport științific asupra acelor subiecte delicate. Prin urmare, a lansat oficial oferta pe site-ul de licitații și a oferit pentru acest lucru suma de 1,227 milioane lei. Proiectul a fost câștigat de Universitatea Transilvania, care va lucra însă și cu experți din Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, precum și cu alți experți, în total fiind implicați în jur de 25 de specialiști din sector, timp de 7 luni. Numele complet al proiectului este „Servicii de cercetare pentru elaborarea studiului independent și a Strategiei Naţionale a Pădurilor 2020-2030, obligație stabilită prin Programul Național de Redresare și Reziliență”.

O decizie asumată politic

Grupul de experți va veni cu date științifice și cu observații de la mai mulți factori implicați în sectorul silvic și forestier și va alcătui un raport pe care îl va înainta beneficiarului, adică Ministerul Mediului. Acesta va pune din nou Strategia Forestieră Națională în dezbatere publică, după care documentul va fi asumat politic de Guvern. Trebuie menționat că adoptarea Strategiei este una dintre condiționalitățile din Planul Național de Redresare și Reziliență.

Punctele sensibile

Grupul de experți va trebui așadar să găsească cele mai bune soluții și, mai ales, cele mai echilibrate față de câteva subiecte sensibile.

Acestea sunt:

  • Trasabilitatea lemnului și prima punere pe piață
  • Obligații de procedură vs. obligații de rezultat în gestionarea pădurii
  • Manifestarea dreptului de proprietate asupra deciziei tehnice în păduri
  • Proceduri simplificate pentru monitorizarea proprietăților forestiere
  • Sistem de evaluare și compensare a serviciilor ecosistemelor
  • Segregarea conservării biodiversității de managementul forestier vs. integrarea conservării biodiversității în managementul forestier
  • Instrumente economice de sprijin pentru creșterea contribuției sectorului la economia locală
  • Evaluarea preliminară a pieței lemnului/ balanță lemn
  • Identificarea celor mai bune opțiuni de selectare a speciilor forestiere pentru împădurirea terenurilor pretabile în corelare cu scenariile climatice preconizate pentru asigurarea unei adaptări cât mai bune a acestora la schimbările climatice.

În cele șapte luni, grupul va elabora o metodologie de lucru, va face analize și dezbateri, va colecta date, va elabora variante despre tematicile din analiză pentru ca, la final, să creeze o schiță a Strategiei.

Din echipa de implementare fac parte membri ai comunității academice și de cercetare din cadrul facultăților de silvicultură din Brașov și din Suceava.

Prioritățile sectorului

În septembrie 2021, Ministerul Mediului a organizat o întâlnire cu cei din domeniu pe tema Strategiei Forestiere. Pe lângă cei de la RNP Romsilva, proprietarii de păduri și organizațiile de mediu, au fost la dezbatere și reprezentanții Asociației Forestierilor, ASFOR. La final, ei au remis presei un comunicat cu concluzii:

„ASFOR susține direcțiile de acțiune deja conturate care ar trebui atinse prin Strategia Forestieră Națională. Acestea privesc direct sectorul forestier care are o serie de nevoi concrete și justificate pentru dezvoltare. Pe scurt, sectorul forestier are nevoie de:

•        Viziune integrată care să țină cont de un just echilibru între funcțiile economice, sociale și de mediu ale pădurii.

•        Viziune legată de folosirea lemnului în special în lupta cu schimbările climatice. Soluția este testată și aplicată în România de sute de ani – construcții din lemn.

•        Utilizarea lemnului în cascadă pentru a asigura stocarea carbonului pe termen lung.

•        Investiții în accesibilizare și monitorizare a fondului forestier care să asigure o bună administrare, creșterea capacității de pază și intervenție pentru protecția fondului forestier.

•        Soluții de achiziții de utilaje moderne și prietenoase cu mediul.

•        Proprietari puternici și o administrație silvică profesionistă.

•        Finanțare. Fondurile europene trebuie să fie parte importantă a soluției.

ASFOR susține documentul de viziune „România Verde în 10 pași”. O viziune care susține abordări curajoase, menite să rezolve probleme sistemice, să schimbe imaginea sectorului și să ofere dezvoltare pe termen lung. Ne dorim o Românie verde, prosperă, cu o economie bazată pe lemn care să asigure păduri valoroase și comunități puternice!”, se arăta în comunicatul transmis de ASFOR, la finalul ședinței.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi