DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

5.7 C
București
2.4 C
Sibiu
8.3 C
Suceava
3.7 C
Covasna
3.5 C
Piatra Neamț
1.8 C
Braşov
4.3 C
Bistrița
5.6 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, martie 22, 2025

Andrei Blaga, manager regional ALSER Forest: „Utilajele noi atrag tinerii în sector”

Recomandate

Alser Forest e una dintre cele mai mari companii de distribuție de utilaje forestiere din România. Pe zona de Vest, manager de vânzări este Andrei Blaga. De profesie inginer silvic, cunoaște foarte bine sectorul și răspunde de șapte județe, inclusiv Caraș-Severin, nr. 1 în România ca suprafață de fond forestier. Ne-a răspuns la câteva întrebări.

Forestmania.ro: Ați adus, în premieră în România, un utilaj care lucrează în parchete dificile – o problemă la noi. Vorbim despre un troliu șenilat. Dați-ne mai multe detalii. Este un echipament cerut de antreprenorii români? Cum funcționează? Există piese de schimb? E scump?

Andrei Blaga: Da, este în premieră în  România acest utilaj și felicitam clientul pentru aceasta investitie. Este vorba despre un troliu șenilat T-WINCH 10.3, marca Ecoforst Austria.

Folosind T-winchul, operatorul de pe forwarder și harvester va sta confortabil în cabina utilajului și realizează pe pantă mare atât operația de doborâre cât și cea de colectare a masei lemnoase.

Firma Austriacă Ecoforst  este lider mondial în producția de trolii șenilate specializate pentru susținerea utilajelor forestiere forwardere și harvestere pentru a lucra pe pantă mare. Cu ajutorul acestor trolii șenilate de la T-winch, forwarderul și harvesterul pot accesa parchete care erau exclusiv de funicular, cu pantă de până la 60 grade. Această soluție rezolvă problema exploatării forestiere în terenurile cu pantă ridicată de funicular. Astfel, se elimină nevoia de funiculare și se poate mecaniza atât operațiile de doborâre cât și cea de colectare.

Funicularele nu elimină operația de doborâre mecanică a arborilor, adică fasonatorul mecanic, fasonator care se găsește din ce în ce mai greu, mai ales cel care să și fie dornic să lucreze pe pantă foarte mare. De asemenea, funicularul necesită oameni bine pregătiți care să știe să monteze linia de funicular, operatori care din păcate nu se mai găsesc pe piață.

Firma Ecoforst a fost prima firmă producătoare care a inovat acest produs nou și a rezolvat problema mecanizării exploatării forestiere pe pantă mare. Alser Forest este dealer oficial în România și asigură atât piese de schimb cât și mentenanța.

Și când vine vorba de prețul acestui T-winch eu zic că niciun utilaj care aduce plus-valoare la o firma și mai aduce și profit nu este scump.

Forestmania.ro: Sunteți manager ALSER pe zona de Vest. Deci puteți să ne spuneți ce se cumpără mai mult? Utilaje noi sau second hand?

Andrei Blaga: Noi aducem atât second-hand, cât și noi. Avem pentru toate buzunarele, dar tendința este spre utilajele noi. ALSER Forest asigură și mentenanța și piese de schimb. Avem patru echipe de service specializate care se deplasează la utilaj acolo unde este nevoie, chiar și în inima păduri.

Forestmania.ro: De la anul, vom avea o măsură de sprijin pentru achiziția de utilaje forestiere. Sunt firmele românești de exploatare forestieră pregătite să aplice la acest program? Credeți că se vor cheltui acei bani?

Andrei Blaga: Acest program este foarte binevenit, așteptat de firmele de exploatare forestieră, mai ales că nu a mai fost din 2010 o astfel de măsură. Este luminița de la capătul tunelului pentru sector, o gură de oxigen pentru firme, ele fiind pregătite să aplice pentru că își doresc toți utilaje moderne, prietenoase cu mediul. Acestea cresc productivitatea și sporesc eficiența. Nu mai spun că este un mod prin care poți să atragi forță de munca tânără. În prezent, la noi se lucrează, din păcate, cu forță de muncă foarte îmbătrânită.

Și cred că banii se vor cheltui la prima strigare. Nici nu ajung, la câte utilaje ar fi nevoie să dezvoltăm sectorul și să ne apropiem de modul de lucru din țările dezvoltate.

Forestmania.ro: Dacă ați avea o firmă de exploatare forestieră, care ar fi primele 3 utilaje pe care le-ați lua și de ce?

Andrei Blaga: Dacă aș deține o firmă de exploatare forestieră primele 3 utilaje utilaje ar fi:

Un tractor articulat de tip skidder, pentru că are o capacitate de producție mare, are troliu puternic și permite o lungime mare de cablu ca să colectezi lemnul până la o distanță de 200 m și poți duce la o singură cursa între 10 și 20 metri cubi, ceea ce il face foarte productiv,

Un forwarder cu graifer și lamă de tăiere, acesta fiind iarăși un utilaj de producție care te ajută să colectezi de la buștean până la lemnul subțire. Pe care, dacă ai cu ce să îl scoți din pădure, ai putea să îl valorifici la tocătură și având macara poți curăța parchetele după exploatare.

Un excavator cu cap procesor. Acesta are dublă utilitate, capul procesor ajută la procesarea lemnului și are o productivitatea de până la 150 metri cubi pe zi. Asta ar însemna 4 drujbiști buni, pe care îi găsim din ce în ce mai greu. Și mai poți face și drumuri cu excavatorul, schimbând rapid capul procesor cu o cupă sau un picon.

Și aș mai completa cu un troliu șenilat T-WINCH, ce-mi permite să lucrez cu toate cele 3 utilaje pe pantă până la 60°.

Forestmania.ro: ALSER Forest are și o divizie dedicată pepinierelor. În mod normal, dat fiind programul de împăduriri finanțat prin PNRR, ar trebui să avem deja și suprafețe cu puieți, și noi pepiniere… Totuși, e un proces greoi. Cum stăm?

Andrei Blaga: Da, într-adevăr, avem și o divizie dedicată pepinierelor. Cât despre programul de împăduriri finanțat prin PNRR, autoritățile trebuie să aprobe mai rapid proiectele care sunt depuse – deci totul este la mâna și decizia lor.

Forestmania.ro: Ați investit într-un simulator pentru cei care doresc să devină operatori de forwarder și harvester. Aveți solicitări? Pentru că se tot plâng managerii de firme de lipsa forței de muncă.

Andrei Blaga: Da, ne mândrim cu cel mai performant simulator din România pentru forwardere și harvestere, cu tehnologie virtual reality. Pe lângă acesta, avem tot timpul pe stoc forwarder și harvester pentru training.

Deci noi când vindem un utilaj oferim training atât pe simulator, cât și pe utilaj, până ca operatorul să se urce pe utilajul nou sau second-hand. Trebuie atrasă forță de muncă tânără în sector, dar aceștia nu mai vin pe utilaje vechi. Vor utilaje moderne, vor să lucreze cu joystick-uri, să stea la căldură și aer condiționat și să aibă un salariu motivant.

Foto: Arhiva personală Andrei Blaga, ALSER Forest

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi