DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

7 C
București
12.2 C
Sibiu
5.4 C
Suceava
7.5 C
Covasna
5.7 C
Piatra Neamț
6.9 C
Braşov
12.8 C
Bistrița
10.7 C
Râmnicu Vâlcea
joi, februarie 29, 2024

Arborii seculari de la Sarmisegetuza vor fi tăiați: au putrezit și cad peste ziduri

Recomandate

Direcția Silvică Hunedoara ia măsuri pentru a proteja situl de la Sarmisegetuza de arborii bătrâni care riscă să producă daune.

„În perioada imediat următoare din situl arheologic Sarmisegetuza Regia vor fi extraşi 4 fagi seculari cu semne evidente de regres fiziologic (putregai la exterior şi scorburi), a căror existenţă reprezintă un pericol iminent pentru situl arheologic, vizitatori şi personalul administraţiei. Unul dintre arbori este deja căzut în interiorul fortificaţiei, pe latura estică, la o distanţă mică de săpăturile arheologice din acest an şi a afectat un segment de cca. 10 m din zidul fortificaţiei. Demersurile legale pentru extragerea arborilor au fost îndeplinite de Ocolul Silvic Grădişte la solicitarea administratorului sitului arheologic”, se arată într-un comunicat al Direcției.


În ultimii ani, după mai multe accidente petrecute în situl UNESCO din Munţii Orăştiei, autorităţile au stabilit că este nevoie de tăierea unor arbori care pun în pericol siguranţa angajaţilor şi a vizitatorilor. Unii au fost tăiaţi în cursul anilor trecuţi, deşi extragerilele lor din sit au stârnit reclamaţii venite de la reprezentanţii unor organizaţii de mediu. Alţi doi au fost tăiaţi în luna aprilie a acestui an.

Sarmizegetusa Regia este înconjurată de o pădure vastă, însă în ultimii ani arborii uriaşi din incinta aşezării dacice au reprezentat un pericol pentru integritatea monumentelor şi pentru siguranţa oamenilor, potrivit administraţiei sitului UNESCO. „O ameninţare constantă este dată de prăbuşirea arborilor. O suprafaţă semnificativă a sitului esete acoperită cu o pădure de fag impresionantă, o parte a acestor copaci având câteva sute de ani. Fenome meteorologice extreme (vânt puternic, cantităţi mari de zăpadă) şi bolile şi dăunătorii specifice vegetaţiei înalte generează, nu de puţine ori, prăbuşiri necontrolate. Înregistrarea acestora în ultimii 15 ani, demonstrează că au fost destabilizate segmente ale zidului incintei fortificate, au fost dislocate sau distruse un număr notabil de blocuri de calcar, piese arheologice ce fac parte din situl UNESCO”, se arată în studiul istorico-arhitectural realizat la Sarmizegetusa Regia de Institutul Naţional al Patrimoniului.


Potrivit studiului INP, din 2012 până în prezent prăbuşirea arborilor a cauzat dislocarea a 109 blocuri antice din Sarmizegetusa Regia, distrugerea altor 23 şi rănirea a patru oameni dintre care unul grav. Majoritatea incidentelor au afectat zidului fortificaţiei (au fost afectate doar trei piese aparţinând Drumului pavat şi două ale templelor rectangulare de andezit). „O altă interacţiune negativă dintre vegetaţia înaltă existentă şi ruinele arheologice este dată de rădăcinile arboilor care în câteva situaţii generează presiuni asupra zidurilor existente, cel mai semnificativ exemplu în acest caz fiind Turnul pentagonal unde prezenţa fagilor induce dislocări ale blocurilor de piatră, dar şi iminente alunecări de teren”, arată studiul INP.

Sursa: Direcția Silvică Hunedoara, adevarul.ro

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi