Copacii dețin carbon atât în timp ce cresc, cât și mult după recoltare. Practic, lemnul va continua să stocheze carbon până când descompunerea sau focul îl va elibera în atmosferă, arată specialiștii Serviciului Forestier din cadrul Departamentului pentru Agricultură din SUA.
Dacă schimbările climatice sunt o bătălie pentru supraviețuirea Pământului, atunci arborii vor fi armata vitală care ține linia frontului. Aceștia rețin carbon atât în timp ce cresc, cât și după ce sunt recoltați pentru a construi casele de astăzi și de mâine.
Pentru a crește, un arbore are nevoie de apă, de lumina soarelui, de minerale și dioxid de carbon.
În timpul fotosintezei, un arbore va transforma aceste ingrediente în zaharuri care îl hrănesc, alimentând creșterea acestuia. Într-un an, un arbore viu, matur, poate absorbi mai mult de 48 de kilograme de dioxid de carbon. Acesta este stocat permanent în fibrele sale până când arborele sau lemnul se transformă fizic prin foc sau descompunere.
Este greu să vorbim despre modul în care produsele din lemn stochează carbonul fără a avea un standard de măsurare.
Cercetătorii Forest Products Laboratory explică utilizarea unui standard de măsurare acceptat la nivel internațional numit Life Cycle Assessment (LCA). Acesta monitorizează viața unui produs de la naștere până la moarte și analizează și cuantifică impactul pe care îl are asupra mediului. Sunt măsurate toate fazele – extracția, fabricarea, utilizarea și eliminarea acestuia. În plus, LCA poate echivala cât de mult carbon este stocat comparativ cu cel produs în timpul fabricării unui produs.
Prin utilizarea LCA, cercetătorii au descoperit că prin gestionarea durabilă a pădurilor, pădurile și produsele din lemn care stochează carbon vor avea cel mai mare potențial în bătălia pentru diminuarea impactului schimbărilor climatice.
Studiile LCA au constatat, de asemenea, că toate clădirile din lemn laminat încrucișat au o amprentă ecologică mai mică. Pe de-o parte, sunt reduse emisiile de gaze cu efect de seră. Pe de lată parte, stochează mai mult carbon decât clădirile construite din materiale care nu sunt din lemn.
Indiferent de mărimea tăiată, lemnul stochează carbon, chiar și la scară microscopică.
De exemplu, nanoceluloza se obține prin spargerea lemnului sau a fibrelor vegetale până la tije și filamente la scară nano. Nanoceluloza poate fi produsă în mod durabil, are un impact scăzut asupra mediului și este biodegradabilă.
Adăugarea nanocelulozei la produsele existente, cum ar fi betonul sau plasticul, poate reduce emisiile de carbon. S-a demonstrat că nanoceluloza face ca materialele și produsele clasice să aibă performanțe mai bune. De exemplu, cimentul, un ingredient al betonului, este a treia cea mai mare sursă industrială de poluare a aerului. Injectarea betonului cu nanoceluloză poate reduce semnificativ emisiile de CO2. În același timp, poate crea un produs mai puternic și mai durabil în timp care stochează carbon.
Sursa: www.fs.usda.gov