DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

27.3 C
București
19.1 C
Sibiu
20.9 C
Suceava
18.3 C
Covasna
21.5 C
Piatra Neamț
16.8 C
Braşov
19.7 C
Bistrița
21.6 C
Râmnicu Vâlcea
marți, iulie 23, 2024

ASFOR: „Accizele din sectorul forestier să fie la fel ca în agricultură!”

Recomandate

O serie de schimbări fiscale importante au intrat în vigoare la data de 1 iulie 2024, având un impact considerabil asupra economiei, inclusiv asupra sectorului forestier. 

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul Asociației Forestierilor din România – ASFOR, salariul minim brut pe economie va fi majorat, prețurile benzinei și a gazelor vor suferi schimbări, iar e-Factura devine singura formă valabilă de facturare în relațiile Business to Business. Acest context fiind unul nefavorabil pentru sectorul forestier, ASFOR atrage atenția guvernului să adopte o politică fiscală echitabilă pentru sectorul forestier, similară cu cea aplicată în agricultură, pentru a reduce costurile de exploatare, transport și prelucrare a lemnului.

Salariul minim majorat

Salariul minim brut pe economie crește de la 3.300 lei la 3.700 lei. Din acest nou salariu, 300 lei nu sunt taxați, ceea ce rezultă un salariu minim net de 2.363 lei. Punctul de amendă rămâne neschimbat la 165 lei, a decis guvernul.

Prețul benzinei și al gazelor vor fi majorate

O dată cu majorarea salariilor minime brute ne trezim și cu o creștere bruscă a prețurilor combustibililor, majorarea accizelor jucând un rol extrem de important.

Un litru de benzină sau motorină valorau circa 7 lei, însă, de la 1 iulie 2024, prețurile la pompă urmează să crească cu aproximativ 30-40 bani pe litru. Aceasta este a doua majorare a accizelor din 2024, prima având loc la 1 ianuarie.

Conform analiștilor, creșterea prețurilor la carburanți pot aduce noi provocări, precum ar fi creșterile prețurilor în toată economia, inclusiv în economia forestieră. 

Începutul acestei luni aduce și o majorare a tarifelor reglementate de distribuţie a gazelor naturale, acestea crescând cu 19%, ceea ce reprezintă aproximativ 10 lei/MWh distribuit.

Implementarea exclusivă a e-Factura

De la 1 iulie, e-Factura devine singura factură valabilă în relațiile B2B (între firme) și cu instituțiile publice. Toate facturile trebuie raportate în sistemul național e-Factura, iar neraportarea unei facturi în termen de 5 zile de la emitere poate atrage amenzi.

Impactul modificărilor fiscal asupra sectorului forestier

Toate aceste schimbări vor afecta, inevitabil, sectorul forestier. Intrarea în vigoare a noilor accize înseamnă scumpirea carburanților și implicit a costurilor de exploatare, transport și prelucrare a lemnului, fiind afectat și lemnul de foc pentru populatie. 

Deci, în cadrul acestui context, ASFOR solicită guvernului aplicarea unei politici fiscale echitabile pentru sectorul forestier, similară cu cea din agricultură, pentru a atenua costurile de exploatare, transport și prelucrare a lemnului, inclusiv a lemnului de foc pentru populație. 

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi