Cea de-a doua ediție a Forumului „Să construim din lemn” având ca temă „Lemnul – materialul viitorului”, organizat la Miercurea Ciuc de către Consiliul Județean Harghita, Agenția de Dezvoltare Harghita, ASFOR și Asociația Proprietarilor și Administratorilor de Păduri din Estul Transilvaniei, APAPET, a adus dezbateri constructive despre importanța lemnului în economie și în domeniul construcțiilor, transpuse la final într-un document de poziție prin care participanții la forum propun Guvernului o serie de măsuri pentru redresarea și relansarea sectorului forestier în România.
Într-un comunicat transmis de ASFOR se arată că „obiectivele, liniile directoare și principalele activități pe care va trebui să le derulăm pe termen scurt, mediu și lung sunt legate de importanța lemnului în contextul angajamentelor Uniunii Europene dar și de o cerință tot mai mare de lemn, ce decurge din creșterea populației și implicit creșterea nevoii de resurse”.
Concret, având din plin această resursă, România este obligată să progreseze în aceeași dinamică și în aceeași direcție în care merge dezvoltarea europeană și nevoia economiilor de lemn.
Setul de măsuri pentru perioada imediat următoare urmărește atingerea scopului de utilizare sustenabilă a lemnului pentru dezvoltarea comunităților locale și creșterea calității vieții prin utilizarea unei resurse naturale, regenerabile și ecologice, susținând în același timp pădurile sănătoase și rezistente:
- Proiect de lege pentru utilizarea lemnului în construcții, în sensul că toate construcțiile finanțate de la bugetul de stat trebuie să înglobeze minim 25% din valoare lemn și produse din lemn;
- construcțiile administrative (școli, grădinițe) de până la 2 niveluri să fie construite din lemn;
- Construcțiile finanțate din PNRR să înglobeze 25% din valoare lemn și produse din lemn, iar sediile de creșe și grădinițe să fie realizate din lemn.
- În evaluările de piață, la valoarea construcțiilor din lemn să fie adăugată și valoarea de piață a carbonului stocat.
- Punerea în aplicare a programului rabla pentru sobe. Emiterea ghidului de către Ministerul Mediului.
- Extinderea programului rabla pentru tractoare agricole finanțat prin AFM și la utilajele forestiere.
- Punerea în aplicare a Legii muntelui. Crearea unui grup de lucru pentru redactarea legislației subsecvente prin cooptarea organizațiilor patronale formate din reprezentanți ai mediului de afaceri care activează în zona de munte.
- Utilizarea resursei de lemn pentru dezvoltarea comunităților locale prin încurajarea prelucrării acestuia în zona rurală, cât mai aproape de locul de recoltare.
Cele șapte măsurile prezentate de ASFOR și agreate de participanții la Forum au fost cuprinse într-un document comun semnat de către președintele Consiliului Județean Harghita și președintele ASFOR, document care a fost transmis către Guvernul României.
„ASFOR continuă șirul de dezbateri pentru promovarea lemnului și a economiei forestiere și ne propunem să organizăm astfel de evenimente în colaborare cu cât mai multe administrații județene din România”, se arată în comunicatul semnat de Ciprian Dumitru Muscă, președintele Asociației.