DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

18.6 C
București
16.2 C
Sibiu
14.3 C
Suceava
16.4 C
Covasna
15.7 C
Piatra Neamț
15.7 C
Braşov
13.4 C
Bistrița
22 C
Râmnicu Vâlcea
luni, octombrie 14, 2024

ASFOR solicită încadrarea utilajelor forestiere în aceeași categorie cu cele agricole

Recomandate

Asociația Forestierilor din România – ASFOR a înaintat către Guvern o solicitare oficială prin care cere echivalarea categoriei permis categoria B cu TR și a celei B1 cu TR1. O Ordonanță care să corecteze această problemă și să echivaleze categoria B cu TR a fost inițiată de Ministerul Agriculturii luna trecută și se află în analiză la Ministerul de Interne.

Trebuie spus că există o modificare legislative potrivit căreia  conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol de către o persoană care nu posedă permis de conducere (categoria – TR) sau care are un permis de conducere de altă categorie decât cea solicitată de lege, constituie infracțiune.

Aceasta creează probleme în activitatea agricolă a fermierilor, având în vedere că, anterior intrării în vigoare a modificărilor legislative, conducerea unui tractor fără permis de conducere și/sau categoria corespunzătoare NU reprezenta sancțiune penală.

„Dreptul de a conduce un autovehicul ori tramvai pe drumurile publice îl are numai persoana care posedă permis de conducere valabil, corespunzător categoriei din care face parte vehiculul respectiv, sau dovada înlocuitoare a acestuia cu drept de circulaţie. Pentru a conduce tractor agricol sau forestier, permisul de conducere corespunzător categoriei din care face parte vehicolul va fi obligatoriu de la 01.07.2024, dar este obligatoriu de a deţine permis de conducere din celălalte categorii: B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D. DE sau Tr”, prevede propunerea legislativă pentru modificarea art.23 alin.(1) din Ordonanța de urgență nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Printre motivele de nemulțumire ale fermierilor din ultimele zile se numără așadar și legea care le interzice să conducă mașinile și utilajele agricole dacă nu dețin permis de conducere pentru categoria TR.

Decizia e la Ministerul de Interne

Potrivit ministrului Agriculturii, Florin Barbu, o Ordonanță care să corecteze această problemă și să echivaleze categoria B cu TR a fost inițiată de Ministerul Agriculturii și se află în analiză la Ministerul de Interne. Șeful MADR a promis că va avea zilele viitoare o discuție cu ministrul Cătălin Predoiu, astfel încât să urgenteze rezolvarea problemei.

„Partea cu permisele este în subordinea directă a Ministerului de Interne. Cu toate acestea, Ministerul Agriculturii a inițiat Ordonanța privind asimilarea, pentru că am identificat prin directiva europeană că poate fi asimilată categoria B cu TR1, pentru că tractoarele merg cu o viteză de maxim 45 km/h și cu remorcă de maxim 25 km/h.

Această Ordonanță este în analiză la Ministerul de Interne, noi am depus-o în data de 13 decembrie 2023. Sunt convins că săptămâna aceasta o să mai am încă o discuție cu colegul meu de la Ministerul de Interne, domnul Predoiu, și sigur vom debloca”, a precizat Florin Barbu pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

ASFOR: Utilajele forestiere sunt similare celor agricole, singura diferență fiind că acestea se folosesc în pădure

Președintele ASFOR, Ciprian Dumitru Muscă, a transmis o solicitare oficială către Guvern, în acest sens.

„Venim în fața dumneavoastră cu rugămintea de a avea în vedere sectorul forestier alături de cel agricol în special în ceea ce privește:

  • Echivalarea categoriei permis categoria B cu TR și a celei B1 cu TR1;
  • Înmatricularea utilajelor utilizate în exploatarea lemnului (utilaje forestiere/tractoare, forwardere, skidere, funiculare, ironhorse forestiere) prin supunerea înregistrării acestora doar la primărie, fără obligativitatea CIV și respectiv a ITP-ului indiferent de tonaj, cu exonerarea aplicării dispozițiilor în materie în anul 2024, concomitent cu modificarea corespunzătoare a proiectului de lege aflat în dezbatere în Senatul României;
  • Crearea premiselor pentru recuperarea taxelor de drum și a accizelor pentru carburantul(motorină și benzină) folosit în operațiunile specifice din pădure;

În ceea ce privește transportul vă rugăm să aveți în vedere și lemnul a cărui greutate variază foarte mult, iar la locul de încărcare, care este în pădure, nu avem posibilitatea cântăririi.

Utilajele forestiere sunt similare celor agricole, singura diferență fiind că acestea se folosesc în pădure, de aceea, în cadrul actului normativ ce urmează a fi adoptat considerăm oportună folosirea sintagmei „utilaje agricole și forestiere”.

În sectorul de exploatări forestiere activează 4.200 de companii, iar aportul întregului sector forestier la PIB este de 3,5%.

Balanța comercială externă este pozitivă – peste 2,5 miliarde de euro, cifra de afaceri a sectorului este de peste 6 miliarde de euro și sunt peste 150.000 de locuri de muncă create în special în mediul rural din România.

Pădurile și sectorul forestier, alături de agricultură și zootehnie, determină direct dezvoltarea durabilă a mediului rural. Sectorul forestier este unul de bază atât pentru economia națională, cât și pentru comunitățile locale, având capacitatea de a se dezvolta în continuare cu sprijinul unor politici publice destinate domeniului. Lemnul este o resursă naturală, națională pentru acum și pentru viitorul României”, subliniază președintele ASFOR.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi