DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

25.6 C
București
22.9 C
Sibiu
23.7 C
Suceava
22.6 C
Covasna
23.5 C
Piatra Neamț
19.8 C
Braşov
21.8 C
Bistrița
24.3 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, mai 25, 2024

Asociația Administratorilor de Păduri s-a afiliat la Pro Agro. Adrian Crețu explică de ce

Recomandate

Săptămâna trecută, în cadrul Adunării Generale a Federaţiei Naţionale „Pro Agro” s-a decis în unanimitate acceptarea ca membru activ cu drepturi depline a Asociaţiei Administratorilor de Păduri.

„Suntem convinşi că ambele părţi vor beneficia de această aderare, la şedinţa în discuţie s-au trasat deja câteva direcţii de dezvoltare, inclusiv prin accederea specialiştilor în fond forestier la toate grupele de lucru unde Federaţia Naţională Pro Agro este membră. Considerăm că, odată cu această nouă colaborare, interesele membrilor celor 16 organizaţii profesionale care acţionează sub umbrela Federaţiei Naţionale Pro Agro vor fi mai bine reprezentate, atât la nivel naţional, în raport cu legiuitorul şi administrativul statului român, dar şi la nivel european.
Chiar dacă la nivel ministerial statul român a ales să separe Agricultura de Păduri, în fapt o asemenea separare nu poate fi făcută, ba, mai mult, considerăm că trebuie să existe o colaborare directă între specialiştii celor două domenii de activitate”, se arată în comunicatul de presă remis de Pro Agro și citat de agrobiznes.ro.

Contactat de forestmania.ro, președintele Asociației Administratorilor de Păduri, Adrian Crețu, a explicat decizia:

„Afilierea la Pro Agro, federație de agricultori și fermieri la nivel național, înseamnă afilierea la Copa Cogeca, adică fermieri și cooperative asociate la nivel european. Ei au mulți experți pe domeniul agricol, la nivel european silvicultura fiind prinsă la Agricultură. Vă dați seama că o să avem și noi un cuvânt de spus pe domeniul silvic. Pentru că tot ce am spus până acum nu prea s-a băgat în seamă de către autoritățile române”, a spus Adrian Crețu.

L-am întrebat pe președintele AAP și care sunt așteptările administratorilor de păduri din România de la viitoarea Strategie Forestieră Națională.

„Orice țară normală trebuie să aibă o strategie, în orice domeniu. La noi au mai fost niște intenții, care nu au ajuns însă la niciun rezultat. Trebuie să știm ce se întâmplă peste 5 – 10 ani. Vedeți bine că e această modă cu schimbările climatice, atât la nivel european, cât și mondial și într-adevăr este o problemă, se simte. Și acum marea majoritate a clasei politice, nu numai românești, ci și la nivel de UE și global, și-au dat seama de importanța pădurii. Într-adevăr, în ultima sută de ani s-a pierdut o grămadă de pădure din cauza industrializării. S-au depășit niște limite. Eu ce vă pot spune la nivel national este că stăm bine cu pădurea, deși sunt atâtea aspect negative care mai apar în media și nu numai. Structura arboretelor din România este foarte bună, nu numai la nivel european, ci chiar mondial. Noi putem da lecții celorlalți colegi din Europa. Suntem cu cele mai mari arboreta compacte virgine la nivel european. Avem cele mai mari efective de specii de carnivore mari. Toate acestea se datorează unui management condus prin amenajamente silvice, de aproape 200 de ani. Cel mai important e ca viitoarea strategie să aibă un echilibru, pentru că nu poți să te duci în extreme. Adică noi, prin experiența pe care o avem de sute de ani, trebuie să menținem biodiversitatea. Dar nu trebuie să cădem în capcana biodiversității în detrimentul industriei”.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi